REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Reaguodama į viešoje erdvėje pasirodžiusią informaciją dėl pirmosios pacientės nuo COVID-19 mirties, kuri, kaip jau buvo rašyta portale, nebuvo įleista į Ukmergės ligoninę, įstaiga pagaliau išplatino paaiškinimą. 

Reaguodama į viešoje erdvėje pasirodžiusią informaciją dėl pirmosios pacientės nuo COVID-19 mirties, kuri, kaip jau buvo rašyta portale, nebuvo įleista į Ukmergės ligoninę, įstaiga pagaliau išplatino paaiškinimą. 

REKLAMA

Ligoninės vadovas Rimvydas Civilka teigia, kad įstaiga nebuvo informuota, jog vykdomas teisėsaugos tyrimas dėl minėto įvykio nutrauktas, todėl iki šiol viešų komentarų dėl šios situacijos neteikta.

Kaip rašoma pranešime, viešas komentaras dėl kovo mėnesio 20 d. įvykusios situacijos pateikiamas po penktadienį, liepos 3 d., viename naujienų portale pasirodžiusios informacijos kad teisėsaugos tyrimas nutrauktas, ir antradienį, liepos 7 d., papildomai atlikus pokalbius su darbuotojais dėl viešumoje pateiktų kaltinimų. 

Pateikiame visą ligoninės vadovo komentarą.

„Kovo 19 d. vienai iš mūsų darbuotojų patvirtinus Covid-19, tą pačią dieną, siekiant sumažinti viruso plitimo riziką (nebuvo aišku, kiek ligoninės personalo yra užsikrėtę), buvo priimtas sprendimas sustabdyti ligoninės veiklą, paliekant asmens sveikatos priežiūros paslaugų teikimą tik Palaikomojo gydymo ir slaugos skyriuje gydomiems pacientams.

REKLAMA
REKLAMA

Apie susidariusią neeilinę situaciją buvo informuotas ir VšĮ Ukmergės Pirminės sveikatos priežiūros centras, kurio pavaldume yra Greitosios medicinos pagalbos (GMP) brigados.

REKLAMA

Kovo 20 d. ankstų rytą į Priėmimo-skubiosios pagalbos skyrių paskambino VšĮ Ukmergės PSPC GMP darbuotojas ir pranešė, kad atveža asmenį, kuriam įtariamas Covid-19. 

Mūsų darbuotoja GMP darbuotojui paaiškino, kad Priėmimo-skubiosios pagalbos skyriaus veikla sustabdyta, o be to, pacientas, kuriam įtariamas Covid-19, turėtų būti vežamas į kitą sveikatos priežiūros įstaigą.

Mūsų darbuotoja nedelsiant susisiekė su GMP centrine stotimi ir paaiškinusi, kad ligoninės Priėmimo-skubiosios pagalbos skyriaus veikla sustabdyta, paprašė, kad centrinė stotis nedelsiant susisiektų su GMP brigada bei juos informuotų, kur transportuoti pacientą. Nepaisant to, po kiek laiko prie Priėmimo-skubiosios pagalbos skyriaus durų atvyko GMP automobilis.

REKLAMA
REKLAMA

Priėmimo-skubiosios pagalbos skyriaus slaugytoja (tuo metu skyriuje komunikavimui su pacientais ir kitais asmenimis budėjo dvi slaugytojos) skubiai iškvietė tuo metu ligoninėje dirbusią vyr. budinčią gydytoją ir budintį gydytoją anesteziologą reanimatologą, informuodama juos, kad atvežtas asmuo, kuriam įtariamas Covid-19. Tiek gydytojai, tiek bendrosios praktikos slaugytojos nedelsdami ėmė ruoštis priėmimui – apsirengė specialias asmens apsaugos priemones, atliko rankų dezinfekciją. Tai užtruko keletą minučių. Jiems atskubėjus gaivinti asmens, buvo konstatuota mirtis.

Kaltinimai, neva slaugytoja atvykusiai brigadai sakė, jog pacientės neįsileis, yra nepagrįsti. Po pacientės atvežimo buvo nedelsiant imtasi visų įmanomų skubių priemonių ją priimti ir suteikti būtinąją pagalbą. Mūsų turimais duomenimis, apie jokį atsisakymą priimti pacientę nebuvo net svarstoma.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ligoninėje atlikto vidaus audito preliminarios išvados patvirtina, kad mūsų darbuotojai elgėsi tinkamai, vadovaudamiesi ligoninės vadovybės ir tuo metu galiojančiais norminių teisės aktų reikalavimais. Apie tyrimo preliminarias išvadas informavome SAM ir Ukmergės rajono savivaldybę. Ar tinkamai elgėsi GMP brigada ir kitų su jais susijusių peripetijų komentuoti negalime, nes tai susiję su savarankiška ir mums nepavaldžia įstaiga – VšĮ Ukmergės Pirminės sveikatos priežiūros centru.

Šios situacijos viešas eskalavimas gali kelti grėsmę aptariamo asmens ir jo šeimos narių, artimųjų privatumui, todėl teikdami šį komentarą, stengiamės išlaikyti maksimalų diskretiškumą“, – taip situaciją aiškino Ukmergės ligoninės vadovas, vyr. gydytojas Rimvydas Civilka.

REKLAMA

GMP teigimu, paliko mirti už durų

Portalas tv3.lt primena, kad neseniai profesinės sąjungos „Solidarumas“ savo puslapyje pasidalintame straipsnyje prisimenami kelių mėnesių senumo įvykiai, kai koronavirusu sirgusi garbaus amžiaus moteris nebuvo įleista į Ukmergės ligoninę ir mirė tiesiog greitosios pagalbos automobilyje. 

Kaip rašoma straipsnyje, tą dieną Ukmergės Greitosios medicininės pagalbos (GMP) stotis gavo iškvietimą dėl sunkios vyresnio amžiaus pacientės sveikatos būklės.

Nuvykus pas ligonę GMP brigados vadovė A. J. įvertino pacientės būklę kaip pavojingą gyvybei, pagal nustatytą tvarką tarnybiniu skambučiu paskambino Ukmergės ligoninės skubios pagalbos skyriui, įspėjo, kad pacientei skubiai reikalinga reanimacija, ir nuvežė ją į Ukmergės ligoninę. Tačiau atvykus į Ukmergės ligoninę GMP darbuotojų laukė nemaloni staigmena.

REKLAMA

Štai kaip tolesnius įvykius papasakojo GMP brigados vadovė A.J: „Kovo 20 d. atvežėme kritinės būklės reanimuojamą pacientę (kuri, kaip vėliau paaiškėjo, sirgo ir COVID 19 liga) į Ukmergės ligoninę, tačiau nebuvome įleisti į skubios pagalbos skyrių, nors apie atvežamą sunkios būklės pacientę tarnybiniu telefonu informavau skubios pagalbos skyrių, užrakintų durų ligoninės personalas neatidarė ir po mano keleto skambučių prie durų įrengtu skambučiu. Ligoninės skubios pagalbos skyriaus darbuotoja pasakė, kad mūsų neįsileis ir, kad pacientę galime vežti kur tik norime“.

Toks atsakymas buvo nesuprantamas, nes kritinės būklės pacientė į Ukmergės ligoninę buvo atvežta, vadovaujantis GMP skelbimų lentoje pateiktu vyr.gydytojos Gitanos Čepienės rašytiniu nurodymu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pacientė į Ukmergės skubios pagalbos skyrių buvo atvežta jau pritemusios sąmonės, tačiau dar sugebėjo pati kvėpuoti ir reaguoti į aplinkos dirgiklius.

Kadangi pacientės būklė sparčiai blogėjo, ištikimi Hipokrato priesaikai medikai pradėjo ją reanimuoti tuo kuo galėjo t.y. tik GMP brigados turimomis priemonėmis. Reanimuojant dalyvavo trys GMP brigadų nariai. Reanimavimas vyko pagal nustatytų teisės aktų reikalavimus.

„Kadangi tai buvo beprecedentis įvykis, kai GMP atvežtos ir reanimuojamos pacientės neįsileidžia ligoninės skubios pagalbos skyrius, – pasakojo A.J., – vieno iš vairuotojų – paramedikų paprašiau, kad mobiliuoju telefonu nufilmuotų faktą, kad pacientė yra reanimuojama, o ligoninės skubios pagalbos skyriaus durys yra neatidaromos“.

REKLAMA

GMP medikai dar gerą pusvalandį bandė gaivinti ligonę, tačiau jos gyvybės neišgelbėjo.

Įspėjimai panaikinti

Po viso šio atvejo balandžio 22 d. Greitosios medicinos pagalbos (GMP) darbuotuojams A.J. ir M.S. buvo paskirti įspėjimai dėl darbo pareigų pažeidimo ir įspėjimo skyrimo. 

Tačiau birželio 23 d. Ukmergės pirminės sveikatos priežiūros centro vyriausioji gydytoja Gitana Čepienė juos panaikino.

Tai buvo padaryta vadovaujantis taikos sutartimi, kuri buvo sudaryta Vilniaus skyriaus 5-osios darbo ginčų komisijos posėdyje, kuriame buvo svarstomas šio įspėjimo teisėtumas.

Portalas tv3.lt primena, jog apie garbaus amžiaus moters mirtį, kuri jau buvo išrašyta iš Ukmergės ligoninės kovo 19 dieną, po dviejų dienų,  kovo 21-ąją, pranešė Sveikatos apsaugos ministerijos atstovai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų