REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
3
Sodra (nuotr. Fotodiena/Justino Auškelio)

Pirmąjį mėnesį po karantino nedarbo išmokų gavėjų skaičius vis dar žymiai didesnis, nei tuo pačiu laikotarpiu prieš metus. Tėvams grįžus į darbus, o vaikams – į darželius, pastebimai sumažėjo ligos išmokas dėl ekstremaliosios situacijos gaunančiųjų skaičius.

3

Pirmąjį mėnesį po karantino nedarbo išmokų gavėjų skaičius vis dar žymiai didesnis, nei tuo pačiu laikotarpiu prieš metus. Tėvams grįžus į darbus, o vaikams – į darželius, pastebimai sumažėjo ligos išmokas dėl ekstremaliosios situacijos gaunančiųjų skaičius.

REKLAMA

Pasibaigus ugdymo procesui mokyklose, baigtas ligos išmokų mokėjimas tėvams, kurie karantino metu prižiūrėjo pradinukus namuose. Ligos išmokos už nesergančius vaikus nebemokamos ir darželinukų tėvams, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Šiuo metu yra apie 700 gyventojų, turinčių nedarbingumo pažymėjimus dėl ekstremaliosios situacijos. Balandžio mėnesį šis skaičius buvo perkopęs 60 tūkstančių, o karantinui baigiantis siekė 13 tūkstančių.

Tačiau liepą ligos išmokos pasieks ne tik šiuo metu turinčius nedarbingumą, o taip pat ir tuos gavėjus, kurių atveju sprendimai dėl ligos išmokos skyrimo buvo peržiūrėti pakartotinai, įsigaliojus įstatymo pataisoms.

REKLAMA
REKLAMA

Ligos išmokos už visą karantino metu buvusį nedarbingumo laikotarpį galėjo būti paskirtos atgaline data tiems tėvams ir globėjams, kurių vaikai prieš paskelbiant karantiną lankė vadinamuosius neregistruotus darželius arba juos prižiūrėjo auklės, taip pat seneliams, kurių anūkai dėl karantino negalėjo lankyti darželio ar mokyklos pagal pradinio ugdymo programą.

REKLAMA

Ligos išmokas „Sodra“ moka periodiškai - per 17 darbo dienų pasibaigus nedarbingumo laikotarpiui ir gavus visus reikiamus ligos išmokai skirti dokumentus bei duomenis arba, jeigu nedarbingumo pažymėjimas buvo pratęstas, per 17 darbo dienų pasibaigus 14 dienų nedarbingumo periodui.

Mažėja atleistųjų, tačiau bedarbių vis dar daug

Birželio mėnesį nedarbo išmokų suma buvo beveik 70 proc. didesnė negu tuo pačiu laikotarpiu prieš metus – gavėjų sąskaitas pasiekė per 82 mln. eurų. Registruotų bedarbių, gaunančių nedarbo išmokas, skaičius, lyginant su 2019 metų birželio mėnesiu, išaugo 45 procentais – jų buvo 25 tūkstančiai.

REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, birželį pagaliau išryškėjo ir teigiamos tendencijos – preliminariais duomenimis, apie 6 tūkstančius žmonių daugiau priimta į darbą, nei atleista. Šie skaičiai dar gali keistis, gavus iš darbdavių pavėluotus pranešimus. Palyginti, gegužę buvo beveik 1400 atleistųjų daugiau nei įsidarbinusių, o balandį neigiamas priėmimų/atleidimų balansas siekė 14 tūkstančių.

Bedarbiai, kuriems nedarbo išmokos buvo paskirtos ankstesniais mėnesiais, ir tie, kurie pirmą kartą Užimtumo tarnyboje registravosi birželio mėnesį, išmokas gaus vienu metu – liepos 20-31 dienomis.

Liepą baigiamas pensijų naujinimas

Dirbantys senatvės pensijos ir netekto darbingumo (invalidumo) pensijų gavėjai, kurie per praėjusius metus įgijo stažo bei darbo apskaitos vienetų, gaus atnaujintas – dažniausiai padidėjusias – pensijas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Daugumą gavėjų atnaujintos pensijos kartu su priemoka už pirmuosius penkis šių metų mėnesius pasiekė jau birželio mėnesį. Liepą pensijų naujinimo procesas bus užbaigtas ir atnaujintas pensijas bei priemokas už pirmuosius šešis metų mėnesius gaus likę senjorai ir neįgalieji, tarp kurių ir gavėjai užsienyje.

Iš viso šiais metais pensijos atnaujintos apie 195 tūkstančiams gavėjų.

Gyventojai sulaukiantys savo pensijų pavedimu, priklausomai nuo to, kurio banko paslaugomis naudojasi, gaus pensijas nuo liepos 9 iki 13 dienos. Atsiimantys pensijas Lietuvos pašto skyriuose tai galės padaryti liepos 10-26 dienomis. Tomis pačiomis dienomis pensijos bus pristatomos į namus.

REKLAMA

Tie gyventojai, kuriems pensija pirmą kartą paskirta vėliau nei 2012 m. vasarį, gaus išmokas liepos 20-21 dienomis.

Bus mokama įprastu grafiku

Kitos socialinio draudimo išmokos šį mėnesį pasieks gyventojus kaip įprastai. Motinystės išmokos papildys gavėjų sąskaitas per 17 darbo dienų nuo prašymo su visais reikalingais dokumentais ir duomenimis gavimo, o tėvystės – per 5 darbo dienas nuo tėvystės atostogų pabaigos.

Auginantys vaikus iki dvejų metų sulauks išmokų nuo liepos 15 d., o negaunantys viso ar dalies priteisto išlaikymo – nuo liepos 24 iki 31 dienos.

Ilgalaikio darbo išmokos pervedamos į gavėjų sąskaitas per 10 darbo dienų nuo sprendimo priėmimo dienos.

Šalpos išmokos per kredito įstaigas planuojamos mokėti liepos 13 d. Atsiėmimas Lietuvos pašto skyriuose numatomas liepos 10-26 dieną. Tomis pačiomis dienomis šalpos išmokos bus pristatomos į namus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų