REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Politologai įvertino premjero Sauliaus Skvernelio ir Vyriausybės žingsnį, kai trečiadienį nuspręsta skirti vienkartines 200 eurų išmokas senatvės ir šalpos pensijas gaunantiems asmenims. Taip pat žadama netekusiems darbo pusę metų mokėti 200 eurų darbo paieškos išmoką. Tam dar turi pritarti Seimas. Pasak politologų, toks žingsnis kelia daug abejonių, nes pinigai žmones galėtų pasiekti rugpjūtį, kai rudenį Lietuvoje vyks rinkimai į Seimą.

Politologai įvertino premjero Sauliaus Skvernelio ir Vyriausybės žingsnį, kai trečiadienį nuspręsta skirti vienkartines 200 eurų išmokas senatvės ir šalpos pensijas gaunantiems asmenims. Taip pat žadama netekusiems darbo pusę metų mokėti 200 eurų darbo paieškos išmoką. Tam dar turi pritarti Seimas. Pasak politologų, toks žingsnis kelia daug abejonių, nes pinigai žmones galėtų pasiekti rugpjūtį, kai rudenį Lietuvoje vyks rinkimai į Seimą.

REKLAMA

Kauno Vytauto Didžiojo universiteto profesorius, politologas Algis Krupavičius tv3.lt teigė, kad toks sprendimas yra „su dvigubu dugnu“.

„Išmokų laikas krenta į akis – jos vyks rugpjūčio mėnesį ir tai labai arti rinkimų datos. Išmokų dydis galbūt ir nėra labai didelis, bet pensininkams 200 eurų priedas tikrai bus juntamas, kai Lietuvoje tokios pensijos.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvoje kitos išmokos ir jų dydžiai tikrai nėra įspūdingi palyginus su kitomis šalimis. Lietuvoje išmokos bandomos apsiriboti minimaliu mėnesiniu atlyginimu. Tik pirmus mėnesius jos bus mokamos MMA dydžio, o vėliau jos smarkiai mažės. Tiems, kurie netenka darbo, tokios išmokos tikrai nekompensuos prarastų pajamų“, – teigė profesorius.

REKLAMA

Politologo teigimu, Vyriausybė visuomenės akyse tokiu žingsniu atrodys kaip besistengianti savo piliečių ir labiausiai pažeidžiamų visuomenės grupių labui.

„Vyriausybei reikėtų priimti tokius sprendimus, kurie padėtų labiausiai socialiai pažeidžiamoms visuomenės grupėms išgyventi esant ekonominiams sukrėtimams.

Kitą vertus, yra požymių, kad tokie sprendimai turi populistinį pamušalą. Yra skirti patikti daliai rinkėjų ir jiems įsiteikti prieš rinkimus. Pagyvenę ir pensijinio amžiaus žmonės yra ta visuomenės grupė, kurie rinkimuose dalyvauja aktyviausiai“, – teigė A. Krupavičius.

REKLAMA
REKLAMA

Daugiau klausimų nei atsakymų

Mykolo Romerio universiteto politologė Rima Urbonaitė tv3.lt teigė, kad šis Vyriausybės ir premjero žingsnis sukėlė šiek tiek abejonių ir klausimų, bet kol kas matome mažai paaiškinimų.

„Ekonomistai gali plačiau įvertinti šios priemonės veiksmingumą, kokį efektą ir rezultatus tai gali sukurti. Iš kitos pusės, puikiai suprantame, kad pensininkai buvo ta grupė, kuriai reikalingas išskirtinis dėmesys, nes mūsų Lietuvos pensininkai vis dar negali pasigirti tokiomis pensijomis, kurios garantuotų orų gyvenimą.

Dėmesio pensininkams, turbūt niekada negali būti per daug, bet jis turi būti proporcingas ir gerai apgalvotas. Todėl man šuo atveju irgi kyla bent jau klausimas, negaliu kategoriškai teigti, – kaip tai susiję būtent su pandemijos ar koronaviruso krizės pasekmių šalinimu? Aišku, pirmiausia tai turėtų būti dėmesys tiems, kurie dėl koronaviruso patyrė finansinius nuostolius, neteko darbo ir panašiai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Turbūt pensininkų situacija dėl pačios krizės keitėsi nedaug. Nematėme nei pensijų mažinimo, nei nieko panašaus nebuvo. Todėl man pritrūko argumentų. Suprantu, kad turi būti dėmesys pensininkams ir jis pagrįstas. Kodėl toks sprendimas šiuo konkrečiu momentu? Kokio rezultato siekiama tokiu sprendimu?“ – svarstė politologė R. Urbonaitė.

Pasak jos, jei nebus aiškių atsakymų – tai galima galvoti, kad šis žingsnis „turi bandymo prieš rinkimus šiai grupei pasirodyti gražesniame fone“.

„Kol nėra visų argumentų ir atsakymų – tai dabar kelia klausimų. Žiūrėsime, ar tie atsakymai bus ir, ar jie bus įtikinami. Jeigu ne, tai tos prielaidos, kad tai gali būti šiek tiek susiję su rinkimais, tik sustiprės.

REKLAMA

Iš kitos pusės, puikiai suprantame, kad artėjantys rinkimai įneša tam tikros korekcijos ir nėra tokios valdžios, kuri prieš rinkimus nenorėtų geriau atrodyti rinkėjų akyse“, – kalbėjo politologė R. Urbonaitė.

Skvernelis paaiškino, kodėl ir kam ketina skirti po 200 eurų

Vyriausybė trečiadienį pritarė skirti vienkartines 200 eurų išmokas senatvės ir šalpos pensijas gaunantiems asmenims. Anot premjero Sauliaus Skvernelio, toks sprendimas priimtas todėl, kad senatvės pensininkams net ir nutraukus karantiną išliks dalis apribojimų, todėl jiems bus sunku patiems prisidurti prie pensijos.

„Nutarta skirti 200 eurų vienkartinę išmoką toms asmenų grupėms, kurios yra arčiausiai skurdo ribos arba labiausiai paveiktos yra ir su tais apribojimais, kurie apsunkina jų gyvenimą. Tai aš kalbu apie mūsų senjorus, senatvės pensininkus, kurie patyrė įvairiausių sunkumų. 

REKLAMA

Tai yra tikrai ta socialinė grupė, kuri gyvena pakankami sunkiai ir šiomis sąlygomis negali daryti to, ką įprastomis sąlygomis darydavo – apibėgti 10–15 parduotuvių, rasti pigiausią produktą, tokiu būdu taupyti per įvairias nuolaidas. Šiandien jie tokios galimybės neturi kažką užsiauginti ir tai parduoti turgelyje ar prie prekybos centro ir prisidurti prie senatvės pensijos.

Šitie ribojimai šiai grupei išliks ir toliau, todėl skiriama 200 eurų išmoka ne tik senatvės pensininkams, bet ir šalpos pensininkams nuo našlaičių iki našlių“, – žurnalistams Vyriausybėje trečiadienį kalbėjo S. Skvernelis.

Vyriausybė trečiadienį pritarė naujoms subsidijoms gyventojams ir darbdaviams. Paketas numato minimalios algos dydžio subsidijas laikinai nedirbusiems, o darbo netekusiems žmonėms pusę metų bus mokama 200 eurų darbo paieškos išmoka, tokią pat vienkartinę išmoką gaus sunkumų patiriantys įvairių pensijų bei šalpos išmokų gavėjai. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Siūloma, kad pirmus du mėnesius valstybė padengtų visą (100 proc.) prastovoje esančio darbuotojo darbo užmokestį, bet ne daugiau kaip MMA (607 eurai, arba 437 eurai į rankas), vėliau du mėnesius – 50 proc. ir paskutinius du mėnesius – 30 proc. Subsidija galėtų būti mokama šešis mėnesius po karantino. 

Stiprėjant įmonių pajėgumams parama palaipsniui bus mažinama.

Pasak premjero, taip pat numatytos paskatos žmonėms, iškritusiems iš darbo rinkos, persikvalifikuoti, steigti papildomas darbo vietas tiems, kas dirba pagal individualią veiklą. 

Dėl šių pasiūlymų dar balsuos Seimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų