REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seime sąmyšis. Po tarnybinės etikos sargų pylos ministrui Narkevičiui už neapmokėtus pietus per dalykinius susitikimus, seimūnai nebežino, ar gali gerti kavą, mineralinį vandenį. Širinskienė jau reikalauja skubaus etikos sargų išaiškinimo, kokių kvietimų geriau atsisakyti, kad netektų po to susimokėti iš savo kišenės.

Seime sąmyšis. Po tarnybinės etikos sargų pylos ministrui Narkevičiui už neapmokėtus pietus per dalykinius susitikimus, seimūnai nebežino, ar gali gerti kavą, mineralinį vandenį. Širinskienė jau reikalauja skubaus etikos sargų išaiškinimo, kokių kvietimų geriau atsisakyti, kad netektų po to susimokėti iš savo kišenės.

REKLAMA

Lankydamasis Kaune, prieš metus premjeras Skvernelis neatsisakė mero Matijošaičio vaišių vietinėje spurginėje. O pasirodo, tarnybinės etikos komisija prieš nuryjant kąsnį reikalauja įdėmiai apsižiūrėti, ar kartais ne pavaldinys vaišina. Antraip skalsi spurga gali smarkiai apkarsti, mat gresia viešų ir privačių interesų įstatymo pažeidimas – kaip ministrui Narkevičiui už pietus Minske ar Abu Dabyje, kai pavalgė ministerijai pavaldžios įstaigos sąskaita.

„Svarbus faktas, kas sumokėjo už vakarienę ar pietus. Nustatyta, kad tarp ministro ir direkcijos yra kontrolės ir tarnybinio pavaldumo santykiai, šiuo atveju regimybė interesų konflikto atsirado“, – sako VTEK atstovė Eglė Ivanauskaitė.

REKLAMA
REKLAMA

O štai ir prezidentas nesivaržydamas vaišinasi pakaunėje vietos moksleivių ir jų mokytojų paruoštomis vaišėmis. Ir neklausia, kiek šis gabalėlis pyrago kainavo, nesiūlo vaikams susimokėti. Po to, kai ministras Narkevičius pateko tarnybinės etikos sargų nemalonėn, Seime kilo sąmyšis.

REKLAMA

Valstietė Agnė Širinskienė jau reikalauja, kad komisija politikams suprantamai išaiškintų, kada per priėmimus ar dalykinius pietus galima išgerti kavos, o kada geriau į burną nieko neimti, mat teks susimokėti iš savo kišenės.

„Vaišinimasis įvairiuose priėmimuose, darbo pietūs, interesų konflikto nesukeldavo. Dabar, deja, įvyko taip, kad ministrui, suvalgius užsienyje kotletą, kilo interesų konfliktas ir, juokas juokais, tai yra pavojinga. Komitetų pirmininkai, Seimo nariai, merai, savivaldybių tarybų nariai nuolat kviečiami į instucijų renginius ir kyla klausimas, kaip elgtis, kai po to vaišinama kava, arbata ar tuo pačiu kotletu.“

REKLAMA
REKLAMA

Tarnybinės etikos sargai vaišes per dalykinius pietus prilygino dovanoms. Įstatymas iki šių metų leido imti tik reprezentacines dovanas ir tai tik iki 30 eurų vertės. Šiemet ši riba 5 kartus padidinta ir draudžiamos jau tik 150 eurų sumą viršijančios dovanos. Tarnybinės etikos sargai aiškina, kad politikai turi atsisakyti dovanų ir vaišių, kurios gali sukelti interesų konfliktą, panašėti į papirkimą ar siekį sukelti skolos jausmą.

„Aukštas pareigas einantis viešajame sektoriuje einantis asmuo privalo elgtis taip, kad visuomenei nė nekeltų abejonių dėl savo veiklos skaidrumo, dėl to ar jam nekyla interesų konfliktai“, – pasakoja E. Ivanauskaitė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nors tarnybinės etikos sargai sutinka padaryti išimtį vaišėms, teikiamoms pagal tarptautinį protokolą, seimūnai pasimetę. Juk jie nemokamai valgo ne tik užsienyje, bet ir Seime, restoranuose, savo rinkiminėse apygardose. Prie tokių privilegijų pripratę  seimūnai tvirtina niekur pasaulyje nematę, kad po kviestinių vaišių dar tektų reikalauti sąskaitos ir ją apsimokėti.

„Kaip Seimo narys turi nustatyti kainą produkto, kurį valgo? Po VTEK sprendimo tokių absurdiškų situacijų gali kilti“, – mano A. Širinskienė.

„Šitam ponui paskaičiuokite atskirai, juokingai atrodys. Galime nuklysti į per dideles smulkmenas ir atrodyti juokingai. Vakarienė, 15 žmonių, bet vienam atskirai“, – teigia Seimo narys, liberalas Eugenijus Gentvilas.

REKLAMA

„Kitų šalių atstovai atvažiavę vakarieniauja ir nemoka už save. O aš turiu išimti iš rankinės 10 eurų, padėti ant stalo, sakyti „ačiū už vakarienę“? Toje situacijoje aš būčiau nesuprasta“, – kalbėjo Seimo narė, socialdarbietė Rimantė Šalaševičiūtė.

„Čia yra dalykas, kuris reikalauja blaivaus proto. Kiekviena situacija gali būti unikali ir nepakartojama. Kartais mūsų etikos sargai persistengia“, – sako seimo narys, konservatorius Audrius Ažubalis.

„Konferencijose visada būna maisto, jis apmokėtas organizatorių, įskaičiuota į sąmatą ir dalyviai, politikai, ekspertai maistą valgo. Bet jei sau pavadžios įmonės atstovus įpareigoji sumokėti už tavo pietus ar vakarienę, tokie dalykai Europoje nepraktikuojami“, – pasakoja Seimo narys Linas Balsys.

REKLAMA

O štai protokolo žinovas Arminas Lydeka numoja ranka į būsimus Tarnybinės etikos komisijos išaiškinimus ir tvirtina, kad pagal tarptautinį protokolą vaišių apsimokėjimo tvarka yra seniai nusistovėjusi. Pirmiausia, reikia atskirti oficialius susitikimus ir jų metu patiekiamą maistą nuo privačių pavalgymų. Už maistą ir gėrimus per privatų renginį politikai turi susimokėti patys. Tačiau jei renginys oficialus – moka jo organizatorius.

„Jei kalbame apie privačius pietus, kiekvienas turi susimokėti už save. Bet koks pavaišinimas ar apmokėjimas gali būti traktuojamas kaip dovana. Jei kalbame apie oficialius susitikimus, kurie gali vykti restoranuose kaip darbiniai pietūs, konferencijų salėse, prie derybų stalo, kur bus patiekta kava, visur bus išlaidos organizuojant oficialius dvišalius susitikimus. Jei tokiuose susitikimuose politikai dalyvauja, situacija paprasta – kas organizuoja susitikimą, to atsakomybė ir apmokėti visas su tuo susijusias išlaidas“, – kalbėjo protokolo žinovas Arminas Lydeka.

Kokiais atvejais politikams teks susimokėti už vaišes, tarnybinės etikos sargai savo nuomonę žada pareikšti po poros savaičių. Visgi, etikos komisijos nariai žada, kad jų rekomendacijos neprieštaraus tarptautinei Europos Komisijos, Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos praktikai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų