REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Diskusijose dėl valstybės biudžeto kyla įtampa tarp Seimo narių ir prezidento Gitano Nausėdos. Seimo Biudžeto ir finansų komitetas neuždegė žalios šviesos prezidento siūlymams sparčiau nuo kitų metų kelti pensijas. Kol G. Nausėda niršta ir aiškina, kad valdantieji užmiršo senjorus, valstiečiai bando raminti šalies vadovą bei žada ieškoti kitų būdų jo idėjoms finansuoti.

Diskusijose dėl valstybės biudžeto kyla įtampa tarp Seimo narių ir prezidento Gitano Nausėdos. Seimo Biudžeto ir finansų komitetas neuždegė žalios šviesos prezidento siūlymams sparčiau nuo kitų metų kelti pensijas. Kol G. Nausėda niršta ir aiškina, kad valdantieji užmiršo senjorus, valstiečiai bando raminti šalies vadovą bei žada ieškoti kitų būdų jo idėjoms finansuoti.

REKLAMA

Gitanas Nausėda savo pasiūlymus, kaip sukurti gerovės valstybę, pristatė rudens pradžioje.

Prezidentas pirmąsias savo idėjas skyrė pensininkams. Dėl senatvės išmokų indeksavimo kitais metais vidutinė pensija turėtų padidėti beveik 30 eurų ir pasiekti 374 eurus. Tačiau Nausėda mano, kad toks pensijų augimas per lėtas. Jis pasiūlė kitąmet prie pensijos pridėti dar papildomus 3-4 eurus.

„Tikrai labai svarbi iniciatyva didinti pensijas spartesniu tempu, nei didėja vidutinis darbo užmokestis, kitaip mes nuolat „rypausim“ ir kalbėsim apie tai, kad mūsų pakeitimo norma, pensininkų pensijos ,lyginant su buvusiu atlyginimu, 40 proc. lygio, nejuda iš vietos. Tą judėjimą iš vietos galima garantuoti tik vienu būdu, kad pensijos bent kurį laiką augtų sparčiau negu vidutinis darbo užmokestis.“

REKLAMA
REKLAMA

Dėl šio tikslo Prezidentas Seimui pristatė tris projektus. Nausėda siūlė didinti pensijas mažinant lengvatas „žaliam“ ūkininkų dyzelinui bei didinant pajamų mokestį už dividendus, turto pardavimą, nuomą, ne darbdavio honorarus, lošimų laimėjimus, dovanas, prizus, individualią veiklą.

REKLAMA

Trečiadienį Seimo Biudžeto ir finansų komitetas visoms šioms idėjoms nepritarė; gyventojų pajamų mokesčio įstatymo pataisų svarstyme padaryta pertrauka – tai reiškia, kad Prezidento pasiūlymai šiais metais iki galutinio šalies biudžeto patvirtinimo nebus priimti.

„Daug netikslumų, kur reikėtų taisyti. Tiek nuo menininkų, tiek nuo draudimo išmokų ir kitų dalykų, tikrai yra nemažai taisytinų vietų. Tai tą ir prezidentūra pripažino. Komitetas apsisprendė šiam įstatymų paketui paimti pertrauką“, – sako Seimo narys, komiteto vadovas Valius Ąžuolas.

REKLAMA
REKLAMA

Prezidentūra norėjo pataisyti savo siūlymus per kelias savaites, tačiau po galutinio komiteto sprendimo ši galimybė tapo neįmanoma.

„Atidėjimas labai gudrus būdas užblokuoti šį klausimą nuo svarstymo Seimo posėdžių salėje, nes atidėjus jis nebegali papulti į darbotvarkę. Dėl jo negali būti nei diskutuojama, nei balsuojama, nei siūlomi kažkokie sprendimai. Aš tai vertinu, kaip bailų komiteto sprendimą, neišdrįso padiskutuoti dėl prezidento siūlymų“, – teigia Seimo narys Mykolas Majauskas.

G. Nausėda mano, kad jo pataisos buvo sustabdytos dėl asmeninių parlamentarų interesų.

„Seimo nariai mano kitaip, tai jie turėtų tą pasakyti pensininkams, kad mes manome, kad dar jums ne laikas. Komitetas man atrodo pernelyg susifokusavo į savo atskirų narių situaciją, kai kurie nariai arba jų žmonos turi dideles individualias pajamas, kiti nariai turi daug nekilnojamo turto. Gaila, kad mes valstybės politiką aukojame asmeninės kišenės vardan.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Valstiečių lyderis Ramūnas Karbauskis skuba raminti Prezidentą. Esą G. Nausėdos siūlymai dėl pensijų didinimo bus išgirsti kitame komitete.

„Prezidento pasiūlymui dėl pensijų kėlimo Seime tikrai bus pritarta. Man nėra jokių abejonių. Biudžeto komitetas nepagrindinis šiuo klausimu, pagrindinis yra Socialinių reikalų komitetas. Kiek aš žinau, komitete problemų nekils.“

R. Karbauskis aiškina, kad prezidento idėja sparčiau kelti pensijas bus finansuojama iš kitų šaltinių.

„Resursai, kuriais papildomai būtų keliamos pensijos, jie bus rasti iš kitų šaltinių negu iš tų, kuriuos siūlė prezidentas. Yra keli šaltiniai. Pirmiausia, valstybinių įmonių dividendai, kur kai kurios įmonės, kurios vykdo sėkmingą savo veiklą, planuoja tam tikras investicijas, jų nevykdo. Yra galimybė pasitelkti tas lėšas.“

REKLAMA

Tiesa, Seimo opozicija ir politikos apžvalgininkai aiškina, kad toks klampus Prezidento pataisų svarstymas tarp valstiečių ir Nausėdos rodo kylančią įtampą.

„Valdančioji dauguma ir toliau eis buldozeriu, neįsiklausydama ne tik į opoziciją, bet ir į prezidentą. Kartais prezidento siūlymai yra net ir paniekinami. Ne tik, kad dalykiškai apsvarsčius atmetami, bet ir paniekinami. „Mes čia su Vyriausybe tarsimės. Darome pertrauką. Prezidente, tu palauk už durų.“ Juk šitaip reikia skaityti šitą kalbą“, – kalbėjo Seimo narys Eugenijus Gentvilas.

„Prezidentas tiesiog rūpinasi, iš anksto valdančiąja daugumą ir Vyriausybe bando paversti pagrindiniu atpirkimo ožiu. Prezidentas nesuinteresuotas, kad žmonės prisimintų jo pažadus ir jis suinteresuotas, kad žmonių pasipiktinimas dėl nevykdomų pažadų būtų nukreiptas į Vyriausybę ir valdančią daugumą“, – teigia apžvalgininkas Virgis Valentinavičius.

Dabar Gitanui Nausėdai teks laukti Vyriausybės, kuri vertins visus politikų biudžeto siūlymus. Čia turėtų paaiškėti, ar pataisytame valstybės biudžeto projekte bus rasta būdų, kaip finansuoti Nausėdos norą sparčiau didinti pensijas.

Daugiau naujienų stebėkite TV3 žiniose:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų