REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Viename Vilniaus rajono sklypų kitąmet planuojamos pradėti gamyklos statybos ne juokais įbaugino vietos gyventojus, kurie, ieškodami teisybės, ėmė minti ir teismų slenksčius. Vietiniai baiminasi, kad planuojama gamykla neigiamai atsilieps jų sveikatai, padidins taršą ir triukšmą aplinkui. Tuo metu būsimos gamyklos savininkas skuba raminti – gamyba vyks be taršos, o apylinkėse ir taip jau triukšminga dėl šalimais esančios magistralės.

Viename Vilniaus rajono sklypų kitąmet planuojamos pradėti gamyklos statybos ne juokais įbaugino vietos gyventojus, kurie, ieškodami teisybės, ėmė minti ir teismų slenksčius. Vietiniai baiminasi, kad planuojama gamykla neigiamai atsilieps jų sveikatai, padidins taršą ir triukšmą aplinkui. Tuo metu būsimos gamyklos savininkas skuba raminti – gamyba vyks be taršos, o apylinkėse ir taip jau triukšminga dėl šalimais esančios magistralės.

REKLAMA

2018 m. rugpjūtį paskelbta, kad Vilniaus rajone, Nemenčinėlės kaime, įmonė „Minsko 7“ statys pirmąją Lietuvoje polikarbonato plokščių gamyklą. Gamyklos plotą turėtų sudaryti 3,8 tūkst. kv. m., o gamykloje numatoma papildomai sukurti 40 darbo vietų. 4,8 ha gamyklos teritorijoje projektuojama gamybos patalpa, sandėliai, laboratorija, darbo kabinetai, pagalbinės bei techninės patalpos. 

Vietiniai gyventojai piktinasi

Išgirdę apie kaimynystėje planuojamas gamyklos statybas, sukilo vietiniai gyventojai. Ypač statybos piktina arčiausiai gamyklos atsidursiančius gyventojus – pastatas turėtų iškilti vos už 42 metrų nuo Nemenčinėlės kaime gyvenančios Eglės namų.

REKLAMA
REKLAMA

„Šiaip tai [gamyklos] sklypas yra didelis. Mūsų namas jiems trukdo, nes visur ataskaitose yra minima, kad iki gyvenamojo namo yra 42 metrai. Jie aiškina, kad visas procesas vyks uždaru būdu. Jeigu neklystų, Aplinkos ministerijos nurodyta, kad šiai gamyklai reikalingas 300 metrų atstumas iki gyvenamosios paskirties pastatų. Bet, norėdami tai apeiti, jie daro aplinkos vertinimą, visuomenę supažindina ir taip toliau“, – tv3.lt pasakojo Eglė. 

REKLAMA

Jai antrina ir sodininkų bendrijos „Vasara-2“ valdybos pirmininkas Viktoras Augustėnas, priduriantis, kad dėl šalia atsiradusios gamyklos kris aplinkinių gyventojų nekilnojamojo turto vertė.

„Įsivaizduokite, žmonės per 40 metų susitvarkė, buvo ramus kampelis. Kiti jau iš viso čia nuolat gyvena, kaip Eglė, kurios sklypas už 42 metrų. Ir jeigu čia gamyklą pastatys, įsivaizduokite, kokia mūsų visų sklypų kaina taps. Nulis“, – tv3.lt sakė V. Augustėnas.

Klausimai dėl grėsmės sveikatai

Kaip rašoma poveikio visuomenės sveikatai vertinimo ataskaitoje, planuojama gamyklos veikla gyventojų sveikatai įtaką gali daryti per triukšmą ir oro taršą. Prognozuojama, kad statybos laikotarpiu galimas nežymus oro užterštumo padidėjimas dėl iš transporto išmetamų teršalų, tačiau priduriama, kad poveikis bus „lokalus, trumpalaikis ir nereikšmingas“.

REKLAMA
REKLAMA

Taip pat rašoma, kad „į aplinkos orą nebus išmetamos jokios teršiančios medžiagos, taip pat ir kvapai“. Savo ruožtu vietiniai gyventojai mano, kad vienos ataskaitos dalys prieštarauja kitoms, o „karštu būdu liejant plokštes, neišvengiamai atsiras kvapų, garų, cheminių medžiagų, dulkių“.

Ataskaitoje pažymima, kad vykdomų darbų metu darbų zonoje padidėjęs triukšmo lygis neigiamo reiškimo poveikio gyvenamosioms teritorijoms ir gamtinei aplinkai neturės. Tačiau gyventojai baiminasi, kad mažiausi nukrypimai vykdant planuojamą ūkinę veiklą gali sukelti triukšmą ir taršą, viršijančius leistinas ribas.

Bendruomenė 2018 m. rugsėjį raštu pateikė savo klausimus ir pastabas kompetentingoms institucijoms, vėliau institucijoms perdavė ir statyboms prieštaraujančių 200 gyventojų parašus, o lapkričio 20 d. kreipėsi į teismą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

V. Augustėnas atkreipia dėmesį, kad poveikio visuomenės sveikatai vertinimas buvo atliktas tik pagal vienos gamybinės linijos pajėgumą, nors „spaudoje buvo skelbiama, kad bus viena linija pradžioje, o po to antra ir trečia“.

„Kas gali patikrinti, ar [įmonė] pateikė teisingus pradinius duomenis vertinimo atlikimui? Niekas negali. Kokį įmonė pateikė, pagal tai ir paskaičiuota, o ar teisingi duomenys buvo pateikti, niekas nežino. Juo labiau, kad buvo pateikta tik viena linija“, – pridūrė V. Augustėnas.

Statybas nori pradėti kitąmet

Anksčiau skelbta, kad gamyklos statybas planuojama pradėti iki šių metų pabaigos, tačiau „Minsko 7“ dar neturi statybų leidimo, kol neatliktas poveikio aplinkai vertinimas, jis atliekamas šiuo metu. Atlikus vertinimą, įmonė projektą dar kartą pristatys visuomenei (pirmą kartą projekto viešinimas atliktas 2017 m.). Statybos leidimą „Minsko 7“ tikisi gauti kitų metų pavasarį.

REKLAMA

„Statybas pradėsime tuojau pat gavę leidimą, tai yra faktas, nematome, ko laukti. Tiesiog gausime statybos leidimą ir statysime. Tai, manau, nuo 6–9 mėnesių tas pastatas ten gali atsirasti po statybos leidimo“, – tv3.lt kalbėjo „Minsko 7“ savininkas ir vadovas Maksimilianas Dolženka.

Anksčiau žiniasklaidoje skelbta, kad įmonė pirmiausiai pastatys vieną gamybos liniją, o tuomet planuoja antrąją. Tačiau M. Dolženka sako apie plėtra kol kas negalvojantis. Jo teigimu, pagaminti ir vieną gamybos liniją yra labai brangu, o dviejų tokių įrenginių kol kas nereikia nei Lietuvoje, nei Baltijos šalyse. 

„Mūsų prioritetas – viena linija, ją maksimaliai apkrauti vietine rinka ir mums to pakanka“, – sakė įmonės vadovas.

REKLAMA

Tiesa, jis pripažįsta, kad gamykla statoma didesnė, jei bus matomas didelis produkcijos poreikis ateityje arba atsiras galimybė savo produkciją eksportuoti. Jei įmonė kurs antrąją gamybos liniją, teks iš naujo atlikti poveikio aplinkai vertinimą.

Neigia galimą taršą

M. Dolženka sako matantis, kad būsimos gamyklos kaimynų bendruomenė sukilo prieš projektą, tačiau stebisi, kodėl gyventojai nelinkę bendrauti ir neįsiklauso į įmonės teiginius, kad aplinkiniai taršos dėl gamyklos nepajus.

„Niekas nesigilina į gamybos procesą ir mūsų nesiklauso. Su mumis nebendraujama, mes keiksnojami, ant mūsų pilamos pamazgos ir sakoma, kad šito brudo čia nebus“, – pasakojo pašnekovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip pasakojo M. Dolženka, gaminant polikarbonato plokštes, į aplinką teršalai nepatenka, nes gamykloje ne kuriamos, o tik lydomos jau pagamintos importuotos granulės, procesai vyksta vakuume, o visos polikarbonato atraižos perdirbamos dar kartą.

Anot „Minsko 7“ direktoriaus pavaduotojo Tautvydo Kacevičiaus, poveikio visuomenės sveikatai vertinimas jau parodė, kad įmonė savo veikla niekam nekenktų.

„Jeigu tai atliekant buvo nurodyta, kad mes telpame savo sklypo ribose, vadinasi taip ir yra, ir niekas niekam nekenkia. Visų antra, čia yra uždaras ciklas, viduje, vakuume, kur suminkštinama šita medžiaga ir išliejamas polikarbonato lakštas“, – tv3.lt sakė T. Kacevičius.

REKLAMA

Tiesa, į gamyklą kursuos sunkiasvorės mašinos, tačiau, anot M. Dolženkos, verslas negali be to gyventi.

Savo ruožtu, „Minsko 7“ nupirktą sklypą analizavusios įmonės „Globalus projektavimas“ vadovas Voitech Aškelovič pažymėjo, kad ir vietinės gyventojų bendruomenės, ir gamyklos sklypai ribojasi su magistraliniu keliu, todėl triukšmas ir tarša apylinkėse bet kokiu atveju neišvengiami.

„Suprantu, jeigu tarp namų būtų statoma gamykla, bet ta gamykla dviem kraštinėm ribojasi su keliu, vienas yra magistralinis, kitas regioninis. Žmonės gyvena prie sklypo, kur bus keturios juostos, kur yra projektuojama ir statoma estakada, degalinė. Tai tas triukšmas jau dabar yra, jie gyvena triukšme“, – tv3.lt sakė V. Aškelovič.

REKLAMA

Turi laikytis reikalavimų

Tuo metu Vilniaus rajono savivaldybė atkreipė dėmesį, kad žemės savininkas, rengdamas statinio projektą, turi vadovautis Planuojamos ūkinės veiklos poveikio aplinkai vertinimo įstatymo nustatytais reikalavimais.

„Suinteresuota visuomenė turi teisę dalyvauti aplinkos ministro nustatyta tvarka atrankos dėl poveikio vertinimo ir poveikio aplinkai vertinimo procesuose, teikti pasiūlymus dėl planuojamos ūkinės veiklos ir jos poveikio aplinkai vertinimo procese, gauti informaciją ir kt.“, – rašoma savivaldybės atsakyme tv3.lt.

„Minsko 7“ savivaldybę informavo, kad „šiuo metu vykdo poveikio aplinkai vertinimo procedūras ir glaudžiai bendradarbiauja su vietos bendruomenės advokatu“.

„Pažymime, kad Vilniaus rajono savivaldybė, vykdydama savo įgaliojimus bei pareigas, deda visas pastangas, kad teritorijų planavimo procesai vyktų sklandžiai ir nebūtų pažeisti suinteresuotos visuomenės interesai, o kylantys galimi interesų konfliktai būtų sprendžiami efektyviai“, – rašoma atsakyme.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų