REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vykstant buvusios teisėjos Neringos Venckienės ekstradicijai į Lietuvą jos giminaičiai jaučiasi neramūs ir įsibaiminę. Moters sūnus Karolis liko JAV, ir kol kas neketina grįžti į Lietuvą, jos buvęs vyras apie N. Venckienės likimą kalbėti atsisakė, o tėvai baugiai laukia dukters grįžimo. 

Vykstant buvusios teisėjos Neringos Venckienės ekstradicijai į Lietuvą jos giminaičiai jaučiasi neramūs ir įsibaiminę. Moters sūnus Karolis liko JAV, ir kol kas neketina grįžti į Lietuvą, jos buvęs vyras apie N. Venckienės likimą kalbėti atsisakė, o tėvai baugiai laukia dukters grįžimo. 

REKLAMA

Generaliniam prokurorui Evaldui Pašiliui antradienio vakarą patvirtinus, kad buvusios teisėjos ir parlamentarės N. Venckienės ekstradicija į Lietuvą jau vyksta, sukruto jos giminės ir rėmėjai. Giminaičiai teigia nesitikintys teisingo teismo Lietuvoje ir su nerimu laukia N. Venckienės grįžimo. 

Buvusios teisėjos sūnus Karolis Venckus tv3.lt patvirtino, kad dabar į Lietuvą grįžti jis dar neplanuoja, o naujausios žinios apie mamą yra iš Čikagos oro uosto, kur ji buvo įsodinta į lėktuvą Europos kryptimi. 

REKLAMA
REKLAMA

„Šiuo momentu neplanuoju grįžti į Lietuvą. Nuo vakar dienos nieko iš jos negirdėjau. Vienas JAV pareigūnas man pranešė, kad ji jau išvežta į O'Hare oro uostą, tai tik tiek žinių“, – sakė N. Venckienės sūnus Karolis.

REKLAMA

Jis tikino, kad jo seneliai ir N. Venckienės tėvai laikosi tvirtai, policija jiems apie dukters grįžimą papildomos informacijos nesuteikė. 

„Seneliai laikosi gana stipriai, nors, aišku, ir nerimas jiems didelis. Jiems niekas nebuvo pranešta, tik policija buvo atvažiavusi eilinį kartą tikrinti mano močiutės gyvenamosios vietos“, – prasitarė K. Venckus. 

N. Venckienės teta Audronė Skučienė tv3.lt sakė, kad ruošiasi važiuoti pas buvusios teisėjos tėvus. 

„Ruošiuosi važiuoti pas Kedžius, su Neringos sūnumi nekalbėjau, bet kažkur mačiau žinią, kad ji turėtų būti Varšuvoje šiandien. Nuotaikos namuose, giminėje labai blogos. <..> Teisingumo Lietuvoje mes nesitikime, tikrai. Nuotaikos labai liūdnos. Pagal viską turėtų leisti susitikti. O informacijos daugiau jokios negavome (iš policijos). Sužinojome tiek, kiek rodė per televiziją, šiek tiek iš JAV televizijos, kur Karolis buvo dėjęs. Su Karoliu nebendravome, jis užsiėmęs. <..> Dabar vykstu pas Neringos tėvus, jiems labai sunku, tėvui virš 80 metų. Kaip jie gali jaustis? Kaip jums atrodo? Ką čia ir bekalbėti“, – sakė A. Skučienė. 

REKLAMA
REKLAMA

N. Venckienės motina Laimutė Kedienė tv3.lt sakė, kad nieko apie dukrą nežino ir nieko nenori kalbėti. 

„Drąsos kelias“ trečiadienio rytą pasidalijo „Facebook„ paskyroje pasidalijo žinute: „N. Venckienė šiuo metu iš Čikagos, per Varšuvą skraidinama į Lietuvą. Vilniuje turėtų nusileisti 18:20 val., jeigu iš Varšuvos nebus vežama automobiliu.“

Portalas tv3.lt primena, kad N. Venckienė iš Lietuvos išvyko 2013 metais. Ji Čikagoje suimta 2018 metų vasarį.

Prieš mėnesį N. Venckienės advokatų pateiktame 46 puslapių ieškinyje tvirtinama, kad Aukščiausiasis Teismas neatnaujino gairių dėl pagrindinių ekstradicijos įstatymo nuostatų nuo XIX amžiaus. Ieškinyje sakoma, kad N. Venckienės byla yra galimybė išaiškinti tą teisės aktą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anksčiau šiais metais Čikagos apeliacinis teismas atmetė jos skundą dėl ekstradicijos iš dalies remdamasis viena 1896 metų nutartimi. N. Venckienė turėjo leidimą gyventi ir dirbti JAV, tačiau 2018-ųjų vasario 13-ąją ji pasidavė šalies teisėsaugai, sužinojusi, kad pareigūnai siekia jos arešto.

Ji tikėjosi, kad Valstybės departamentas pripažins jai iškeltus kaltinimus politiškai motyvuotais, tokiu atveju jos ekstradicija būtų neįmanoma. Tačiau 2018-ųjų balandį JAV valstybės departamentas atsisakė tai padaryti. Čikagos apeliacinis teismas liepą atmetė N. Venckienės skundą ir tvirtinimą, kad Lietuvos iškelti kaltinimai turi „politinį aspektą“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų