REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nuo Naujųjų metų mūsų laukia naujovė – pradės veikti automatinė baudų išrašymo sistema ir už viršytą greitį baudą gausime vos per 48 valandas. 

Nuo Naujųjų metų mūsų laukia naujovė – pradės veikti automatinė baudų išrašymo sistema ir už viršytą greitį baudą gausime vos per 48 valandas. 

REKLAMA

Automatizuotai baudas gausime ir už draudžiamo šviesoforo signalo nepaisymą, taip pat važiavimą autobusų juosta. Plačiau apie pokyčius kalbame su Policijos generaliniu komisaru Linu Pernavu.

Nuo naujų metų keisis sistema: greitį viršijusiems vairuotojams nereikės taip ilgai laukti baudų, kurios kartais keliauja net mėnesius. Kaip veiks naujoji sistema?

Pirmiausia reikia paminėti, kad kalba eina ne tik apie greitį, o ir apie daugelį kitų pažeidimų, kurie šiandien yra fiksuojami vidutinėmis greičio matavimo kameromis, momentinėmis greičio matavimo kameromis, ir kitais prietaisais, kurie fiksuoja įvairius kelių eismo taisyklių pažeidimus. 

Sistema veiks labai paprastai: į vieną vietą sueis visi užfiksuoti pažeidimai, tada sistema, kuri bus sukurta ir kuri pradės veikti nuo sausio 1 d., ji tuos duomenis apdoros, gaus kitus reikalingus duomenis iš kitų registrų. Pažeidėjus pasieks protokolai apie jų padarytus pažeidimus ir kokią baudą reikės mokėti. 

REKLAMA
REKLAMA

Už kokius pažeidimus automatiškai eis baudos

Pavyzdžiui, sankryžos kirtimas degant draudžiamam šviesoforo signalui, važiavimas A juosta, o ateityje, manau, tas skaičius plėsis ir galėsime kalbėti apie negaliojančius automobilio draudimus, techninę apžiūrą, keleivių vežimo pažeidimus ir daugelį kitų pažeidimų. 

REKLAMA

Tikslas yra atlaisvinti pareigūnus nuo šito darbo, pagreitinti procedūrą, kad pažeidėjas gautų baudą kuo greičiau ir sumažinti korupcijos tikimybę iki nulio, nes nebus galimybės kažkam pasiūlyti kyšio, nebus galimybės kažkam paprašyti kyšio.

Pastebima, kad, kai įsigalios nauja sistema, pareigūnai įsikiš tiktai tuo atveju, jei bus netiksliai užfiksuotas numeris. Tačiau, pavyzdžiui, jei asmuo gavo baudą iš VMI, kad turi susimokėti, tai su VMI žmogus tikriausiai nelabai ir pasiginčys – turės susimokėti ir tiek? Nes, jei žmogus pravažiuoja tik mirksint geltonam šviesoforo signalui, nebuvo raudono signalo, juk jau nebus galimybės ginčytis? Kaip tokias situacijas reikės spręsti?

REKLAMA
REKLAMA

Policija kišis dviem atvejais. Pirma, kai sistema bus užfiksavusi ir matysime, kad kažkokie duomenys yra netikslūs. Antra, gali tekti įsikišti, kai automobilis priklausys kažkokiam juridiniam asmeniui. 

Jei asmuo ginčys tą pažeidimą, liks ta pati procedūra kaip ir dabar ir tikrai galės tą daryti, tik turės informuoti policiją ir pateiktą ginčą spręsime. 

Kaip žmogus gaus pranešimą apie pažeidimą? 

Yra du keliai. Pirmas yra elektroninio pašto dėžutė, kurioje asmenys gali registruotis. Ir antras, naudoti eletroninio pašto duomenis, kurie viešai prieinami registruose. Asmenims, kurių elektroninio pašto policija neturės, bus įprasta tvarka, kaip ir yra iki šiol.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų