Kiaušinių dažymas svogūnų lukštais (nuotr. 123rf.com)

Kiaušinių dažymas svogūnų lukštais (nuotr. 123rf.com)

Kiaušinis yra kur kas sudėtingesnis maisto produktas nei gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. Pasak Kauno Technologijos universiteto, Maisto, mokslo ir technologijų kompetencijų centro docentės Mildos Keršienės, dažnai apie kiaušinius mes žinome itin mažai, o tai, ką žinome, neretai yra močiučių pasakojimai arba gandai. Kaip atpažinti seną kiaušinį ir kada kambario temperatūroje laikytų margučių geriau nebevalgyti, pataria mokslininkė.

Mokslininkė pasakojo, kad pažiūrėję į kiaušinį mes tikrai neatskirsime, ar jis šviežias, tad pirkdami turguje ar parduotuvėje to nepamatysime.

„Parduotuvėse kiaušinių galiojimo laikas yra nurodytas, bet kartais jis yra nurodytas nuo padėjimo datos, o kitais kartais – iki kada jį geriausiai suvartoti, todėl ne visada aišku, ar tas kiaušinis yra visiškai šviežias. Žinoma, mes prieš pirkdami galime kiaušinius pajudinti, pačiupinėti. Kiaušinis neturėtų kliuksėti, nes kliuksi tik itin seni kiaušiniai“, – kalbėjo M. Keršienė.

REKLAMA

Anot jos, reiktų žinoti, ką mes vadiname šviežiu kiaušiniu. Jei jis poros dienų – mes jo neatskirsime nuo kitų, jei trijų savaičių – jau atskirsime, bet tai nebus lengva.

„Jei juda, kliurksi, skęsta druskoje ar yra be formos, tada kiaušinis tikrai senas. Tokie kiaušiniai yra pavojingi sveikatai, jų baltymas būna suiręs, prasidėjęs gedimo procesas. Norint išvengti apsinuodijimo, svarbu žiūrėti į kiaušinių galiojimo laiką, bet svarbus ir dar vienas momentas – tai, kokioje temperatūroje mes laikome kiaušinius. Vieną ar dvi dienas galime kiaušinius laikyti kambario temperatūroje, bet jei juos laikome 20 laipsnių temperatūroje ilgiau, jie genda daug greičiau. O kalbant apie šviežumą, šviežias kiaušinis yra toks, kuris padėtas prieš kelias dienas, turi savo aromatą. Jei kiaušinis yra kelių savaičių, jis taip pat geras, mes jį galime puikiai panaudoti, bet jis jau ne šviežias. Jei reikia, kad kvepėtų, reiktų ieškoti savaitės kiaušinio, o po trijų savaičių kiaušinis bus geras, bet skoninės ir kvapo savybės jau nebus tokios pat“, – pasakojo mokslininkė.

Tai, kaip ilgai išsilaikys kiaušinis priklauso ir nuo aplinkos, kurioje jis laikytas. Naminiai kiaušiniai, kurie yra mėšlini, galios trumpiau nei tie, kurie buvo padėti švariai. Ant kiaušinio lukšto atsiradusi tarša yra kenksminga, mikroorganizmai prasiskverbia į kiaušinio vidų ir jis genda greičiau.

REKLAMA

„Kaimuose krepšiuose laiko kiaušinius virtuvėlėje, nors reikėtų laikyti vėsiai. Žinoma, jei vieną dieną taip laikysime nieko nenutiks, bet jei dvi savaites – kiaušiniai ges. Gedimo procesai kiaušinio viduje bus kaip mėnesio senumo“, – kalbėjo M. Keršienė.

Anot jos, artėjant šventėms kiaušinių nereikėtų valgyti per daug, bet tai galioja ir kitam maistui. Kiaušiniai yra baltymai ir žmogaus organizmui jo reikia, bet nereikėtų padauginti.

„Jei žmonės visai nevalgo kiaušinių, o taip nutinka, reikia ieškoti kitų maisto medžiagų, kurios galėtų būti pakaitalas. Kiaušinis yra baltymas, jo negalima keisti angliavandeniais arba daržovėmis, reiktų ieškoti kitų baltymų šaltinių“, – sakė Maisto, mokslo ir technologijų kompetencijų centro docentė.

Vištų auginimo sąlygos atsiliepia kiaušinių skoniui. Cheminės kiaušinių savybės lieka tokios pat, bet skonis – visai kitokios. Tarkime, kiaušinio trynio spalvą lemia pašarai, su spalva mes gauname daugiau naudingų mikroelementų, vitaminų, skonis taip pat šiek tiek skirsis. Tai, kaip laikomos vištos taip pat svarbu, nes judanti višta sirgs mažiau. Uždara aplinka kelia vištai daugiau ligų, ligota višta deda kiaušinius.

Patiekalai pagaminti iš šviežių kiaušinių yra visai kitokie, omletas purus ir kvapnus. Iš ne tokių šviežių kiaušinių taip pat galima viską gaminti, bet toks geras omletas jau nesigaus.

M. Keršienė sakė, kad močiučių metodai, kaip patikrinti, kad kiaušinis yra senas – geri, bet jau atgyvenę, todėl geriausiai pasikliauti parduotuvių nuorodomis, gamintojų informacija. 

OHOHO
2019-04-22 13:27:14
Tik nereikia mums aiškinti ,KEPENINIAI
Atsakyti
Patogiausias būdas sužinoti daugiau - sekti naujienas mūsų „Facebook“ paskyroje!
Gairės:  maistas, kiaušiniai, velykos
Rita V. 2019-05-08 10:32:08
Pranešti apie netinkamą komentarą
0
Noriu pasakyti, kad tikrai ne visi "tokie" docentai dirba KTU :)    ATSAKYTI
koko 2019-05-02 16:14:22
Pranešti apie netinkamą komentarą
0
Gėda, kad tokie docentai KTU dirba!!! Tekstas nerišlus, pilnas faktinių, logikos ir kt. klaidų. Žurnalistė irgi ne iš kelmo spirta, matyt "mokslininkės" teksto visiškai neredagavo.    ATSAKYTI
Aras 2019-04-23 17:40:07
Pranešti apie netinkamą komentarą
0
Tai kada sugenda kiaušiniai pvz. šaldytuve?Atsake kad nieko neatsake   ATSAKYTI
Angelė 2019-04-22 14:03:00
Pranešti apie netinkamą komentarą
0
Kodėl mokslininkė mano,kad kiti piliečiai nieko nenutuokia apie maistą,kaimuose žmonės taip pat turi šaldytuvus,yra raštingi ir nereikia mokyti ,kaip atskirti šviežią kiaušinį nuo seno,čia gal XVIX amžiuje žmonėms būtų įdomu skaityti   ATSAKYTI
juokinga 2019-04-22 14:00:13
Pranešti apie netinkamą komentarą
-2
o parduotuvėje velnias žino už kokia kaina jie švieži,ar pasakysit už tai atsako gamintojas o jis tai višta ir gaunas kaltu nėra.   ATSAKYTI
a 2019-04-22 13:46:52
Pranešti apie netinkamą komentarą
-2
Du žodžiai tekste - "mėšlini" ir "atgyvenę" rodo, kad straipsnis tikrai kepenių lygio.   ATSAKYTI
OHOHO 2019-04-22 13:27:14
Pranešti apie netinkamą komentarą
-2
Tik nereikia mums aiškinti ,KEPENINIAI   ATSAKYTI
GAUK NEMOKAMĄ tv3.lt NAUJIENLAIŠKĮ Į SAVO PAŠTO DĖŽUTĘ:
UŽSISAKYTI

Top Video

Kandidatai ir jų skirtumai: kas yra kas?
DABAR RODOMA
Kandidatai ir jų skirtumai: kas yra kas?
DABAR RODOMA
Kraupiai sužalotas šuo kankinosi kelias savaites: ieško niekadėjų
DABAR RODOMA
Elektromagnetinės bangos baugina ligonius
DABAR RODOMA
R. Karbauskis apie sprendimą likti valdžioje
DABAR RODOMA
Kelių gaidelį pareigūnas auklėjo peiliu
DABAR RODOMA
Valstiečių noras trauktis – mažėja
DABAR RODOMA
Giliausioje pasaulio vietoje užfiksavo nerimą keliantį objektą
DABAR RODOMA
Ruslana - Wild Dance (2005 m.)
DABAR RODOMA
Kaune partrenkta moteris su penkiamete dukra
DABAR RODOMA
Sostinės techninių apžiūrų stotyje atokvėpio valandų nebūna
REKLAMA
Vanduo su soda (nuotr. 123rf.com)
Virškinimo problemų sukelto skausmo priežastys yra dvi. Pirma, tai su nerimu ir depresija susiję dalykai. Antra, reguliariai vartojami vaistai gali sudirginti pilvą. Tai ...
Dantų šepetėlis (nuotr. 123rf.com)
Žymus dantų gydytojas dr. Craigas Wilsonas pasakė, kas kiek laiko reikia keisti dantų šepetėlį, kad šis teiktų daugiau naudos ir nepridarytų žalos dantims. Dantų šepetėlį ...
Kojų tinimas (nuotr. facebook.com)
Širdies ligos jaunėja – tam pritaria kone visi medikai, sutartinai tvirtindami, kad būtina reaguoti į visus simptomus. Jų teigimu, kreiptis laiku į medikus yra daug svarbiau, ...
Ligoninė (nuotr. Fotodiena.lt)
Kada ir kaip Stasys užsikrėtė hepatitu C, jis nežino. „Esu operuotas tik vaikystėje, pastaruoju metu neturėjau jokių chirurginių intervencijų. Visuomet rūpinausi savo sveikata, ...
Vaikas poliklinikoje  (Tomas Urbelionis/Fotobankas)
Siekdama gerinti vaikų sveikatos priežiūros kokybę ir bendradarbiaudama su šeimos gydytojų bei tėvų bendruomene, Sveikatos apsaugos ministerija atsisako perteklinių pažymų ir ...
REKLAMA

TELEVIZIJA




×

Pranešti klaidą

SIŲSTI
Į viršų