Mokslininkė pasakojo, kad pažiūrėję į kiaušinį mes tikrai neatskirsime, ar jis šviežias, tad pirkdami turguje ar parduotuvėje to nepamatysime.
„Parduotuvėse kiaušinių galiojimo laikas yra nurodytas, bet kartais jis yra nurodytas nuo padėjimo datos, o kitais kartais – iki kada jį geriausiai suvartoti, todėl ne visada aišku, ar tas kiaušinis yra visiškai šviežias. Žinoma, mes prieš pirkdami galime kiaušinius pajudinti, pačiupinėti. Kiaušinis neturėtų kliuksėti, nes kliuksi tik itin seni kiaušiniai“, – kalbėjo M. Keršienė.
Anot jos, reiktų žinoti, ką mes vadiname šviežiu kiaušiniu. Jei jis poros dienų – mes jo neatskirsime nuo kitų, jei trijų savaičių – jau atskirsime, bet tai nebus lengva.
„Jei juda, kliurksi, skęsta druskoje ar yra be formos, tada kiaušinis tikrai senas. Tokie kiaušiniai yra pavojingi sveikatai, jų baltymas būna suiręs, prasidėjęs gedimo procesas. Norint išvengti apsinuodijimo, svarbu žiūrėti į kiaušinių galiojimo laiką, bet svarbus ir dar vienas momentas – tai, kokioje temperatūroje mes laikome kiaušinius. Vieną ar dvi dienas galime kiaušinius laikyti kambario temperatūroje, bet jei juos laikome 20 laipsnių temperatūroje ilgiau, jie genda daug greičiau. O kalbant apie šviežumą, šviežias kiaušinis yra toks, kuris padėtas prieš kelias dienas, turi savo aromatą. Jei kiaušinis yra kelių savaičių, jis taip pat geras, mes jį galime puikiai panaudoti, bet jis jau ne šviežias. Jei reikia, kad kvepėtų, reiktų ieškoti savaitės kiaušinio, o po trijų savaičių kiaušinis bus geras, bet skoninės ir kvapo savybės jau nebus tokios pat“, – pasakojo mokslininkė.
Tai, kaip ilgai išsilaikys kiaušinis priklauso ir nuo aplinkos, kurioje jis laikytas. Naminiai kiaušiniai, kurie yra mėšlini, galios trumpiau nei tie, kurie buvo padėti švariai. Ant kiaušinio lukšto atsiradusi tarša yra kenksminga, mikroorganizmai prasiskverbia į kiaušinio vidų ir jis genda greičiau.
„Kaimuose krepšiuose laiko kiaušinius virtuvėlėje, nors reikėtų laikyti vėsiai. Žinoma, jei vieną dieną taip laikysime nieko nenutiks, bet jei dvi savaites – kiaušiniai ges. Gedimo procesai kiaušinio viduje bus kaip mėnesio senumo“, – kalbėjo M. Keršienė.
Anot jos, artėjant šventėms kiaušinių nereikėtų valgyti per daug, bet tai galioja ir kitam maistui. Kiaušiniai yra baltymai ir žmogaus organizmui jo reikia, bet nereikėtų padauginti.
„Jei žmonės visai nevalgo kiaušinių, o taip nutinka, reikia ieškoti kitų maisto medžiagų, kurios galėtų būti pakaitalas. Kiaušinis yra baltymas, jo negalima keisti angliavandeniais arba daržovėmis, reiktų ieškoti kitų baltymų šaltinių“, – sakė Maisto, mokslo ir technologijų kompetencijų centro docentė.
Vištų auginimo sąlygos atsiliepia kiaušinių skoniui. Cheminės kiaušinių savybės lieka tokios pat, bet skonis – visai kitokios. Tarkime, kiaušinio trynio spalvą lemia pašarai, su spalva mes gauname daugiau naudingų mikroelementų, vitaminų, skonis taip pat šiek tiek skirsis. Tai, kaip laikomos vištos taip pat svarbu, nes judanti višta sirgs mažiau. Uždara aplinka kelia vištai daugiau ligų, ligota višta deda kiaušinius.
Patiekalai pagaminti iš šviežių kiaušinių yra visai kitokie, omletas purus ir kvapnus. Iš ne tokių šviežių kiaušinių taip pat galima viską gaminti, bet toks geras omletas jau nesigaus.
M. Keršienė sakė, kad močiučių metodai, kaip patikrinti, kad kiaušinis yra senas – geri, bet jau atgyvenę, todėl geriausiai pasikliauti parduotuvių nuorodomis, gamintojų informacija.