REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
Partnerio turinys
Turinys paruoštas bei kontroliuojamas projekto partnerio

Kontroliuoti svorį ne visada paprasta. Daugelis žmonių, jausdami greito gyvenimo tempo keliamą spaudimą, pasirenka dietas ir abejotinas svorio metimo schemas. Vis dėlto maisto pakaitalai kartu su tinkama dieta ir mankšta – alternatyvus ir efektyvus svorio reguliavimo būdas. 

Kontroliuoti svorį ne visada paprasta. Daugelis žmonių, jausdami greito gyvenimo tempo keliamą spaudimą, pasirenka dietas ir abejotinas svorio metimo schemas. Vis dėlto maisto pakaitalai kartu su tinkama dieta ir mankšta – alternatyvus ir efektyvus svorio reguliavimo būdas. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak Herbalife Nutrition instituto pirmininko, Dr. Davido Heberio, kai kalbame apie maisto pakaitalų mokslą, atsiranda trys aspektai, kurie gali būti siejami su svorio kontrolės efektyvumu: glikemijos indeksas, maistinių medžiagų tankis ir elgesio pokyčiai. 

REKLAMA

Glikemijos indeksas (GI) 

Glikemijos indeksas (GI) yra matas, kuris parodo, kaip greitai maistas padidina cukraus kiekį kraujyje. Vartojant maisto produktus, kurių GI yra didelis, cukraus kiekis kraujyje greitai padidėja, tačiau taip pat greitai sumažėja, skatindamas letarginį alkį. Kai valgote mažai glikemijos turintį maistą, jūsų kūnas virškina ir absorbuoja jį lėčiau, taip suteikdamas sotumo jausmą. Maisto pakaitalai, turintys žemą glikemijos indeksą, gali numalšinti apetitą, nepaisant to, koks kalorijų kiekis suvartojamas. 

REKLAMA
REKLAMA

Pavyzdžiui, jei Herbalife Nutrition „Formula 1“ baltyminis kokteilis* sumaišomas pagal ant pakuotės nurodytas taisykles, tokiu atveju jis turi mažą GI. Labai svarbu pabrėžti, kad mažas GI nebūtinai reiškia, kad maiste yra daug maistinių medžiagų. Būtent dėl to kitas aspektas yra toks svarbus. 

Maistinių medžiagų tankis 

Maistinių medžiagų tankis reiškia maiste esančių medžiagų sudėties santykį su žmogaus maistinių medžiagų poreikiu. Pavyzdžiui, Herbalife Nutrition „Formula 1“ kokteilis, sumaišomas su 250 ml nugriebto pieno, turi 214 kalorijų. Taip pat toks kokteilis tampa proteinų, skaidulinių medžiagų, sveikų riebalų ir mineralų šaltiniu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pakaitalai skatina visavertę mitybą, nes turi daug maistingų medžiagų ir žemą GI. Baltymai, esantys valgio pakaitaluose, kartu su tinkama mityba, gali padėti padidinti raumenų masę.

Elgesio pokyčiai

Turėtume atkreipti dėmesį ir į tai, kaip, pakeitus mitybą, mūsų elgesys daro įtaką svorio valdymui. Yra šešios konkrečios priežastys, kodėl maisto pakaitalai gali veiksmingai valdyti svorį:

Patogumas. Gaminti sveikus patiekalus užtrunka ir tai yra viena didžiausių kliūčių, su kuria susiduria svorį metantys žmonės. Maisto pakaitalai palengvina ir maisto paruošimo, ir valgio planavimo procesą.

REKLAMA

Vengiama pagundų. Valgio pakaitalai sumažina dietos laikymosi kliūtis, pavyzdžiui, pagundą pasilepinti nesveiku maistu.

Reguliaraus valgymo įpročiai. Svorio reguliavimo ar svorio palaikymo metu svarbiausia yra kartojimas ir rutina. Reguliarus valgymas ir ilgų pertraukų vengimas teigiamai veikia energijos lygį bei alkio jausmą.

Tiksliai apskaičiuotos kalorijos. Dietologai paprastai pataria per dieną suvartoti tam tikrą kalorijų skaičių, atsižvelgiant į kiekvieno žmogaus sveikatos būklę ir jo siekiamus tikslus. Jei maisto pakaitalai paruošiami taip, kaip nurodyta ant pakuotės, tokiu atveju tampa paprasta ir patogu stebėti, kiek kalorijų suvartojate.

REKLAMA

Vartojamo maisto kokybė. Sumažinus suvartojamų kalorijų skaičių, gali būti sunku gauti reikalingų maistinių medžiagų. Valgio pakaitalai dažnai yra gausūs vitaminų, mineralų, baltymų ir skaidulų, kurios padeda išvengti maistinių medžiagų trūkumo.

Savikontrolė. Žymėdamiesi, kokį maistą suvartoja, žmonės gali lengviau stebėti savo vartojimo įpročius. Fiksuoti valgio pakaitalus išties paprasta, todėl paprasčiau sekti tikslinį elgesį ir rezultatus. 

Kodėl maisto pakaitalai yra veiksmingi?

Maisto pakaitalai gali veikti geriau nei bandymas savarankiškai kontroliuoti svorį ir riboti suvartojamą kalorijų skaičių. Populiarios dietos gali padėti trumpam, tačiau ilgainiui gali atsirasti tik papildomų problemų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Individualus mitybos planas ir dalyvavimas svorio reguliavimo programose gali teigiamai paveikti mėginimus  reguliuoti svorį. Labai svarbi yra artimųjų parama, buvimas kartu su bendraminčiais, o dalyvavimas tokiose programose gali leisti nuosekliau laikytis subalansuotos mitybos įpročių.

Norėdami susisiekti su nepriklausomu Herbalife Nutrition konsultantu, apsilankykite: Herbalife.lt 

*Dviejų pagrindinių dienos valgių, kurių metu suvartojami mažai energinės vertės turintys produktai, pakeitimas maisto pakaitalais prisideda prie svorio metimo. Šis produktas skirtas vartoti kaip energiją ribojančios dietos dalis ir kartu su kitais maisto produktais, reguliariai atliekant fizinę veiklą. Svarbu išlaikyti pakankamą skysčių kiekį. Laikykitės šių nurodymų. Herbalife Nutrition pataria prieš pradedant bet kokias svorio reguliavimo programas pasikonsultuoti su gydytoju. Sveikoje svorio valdymo programoje turėtų būti nedidelis kalorijų kiekis, subalansuota mityba ir reguliarus fizinis aktyvumas. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų