REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pristatydama naujausią informaciją dėl COVID-19 plitimo suvaldymo šalyje Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Vilniaus departamento direktorė Rolanda Lingienė įspėjo ir apie laukiančius naujus ribojimus. 

Pristatydama naujausią informaciją dėl COVID-19 plitimo suvaldymo šalyje Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Vilniaus departamento direktorė Rolanda Lingienė įspėjo ir apie laukiančius naujus ribojimus. 

REKLAMA

Paklausta dėl naujų griežtų priemonių R. Lingienė sakė, kad yra analizuojama kitų šalių patirtis, tačiau pabrėžė, kad tikrai nereikėtų suprasti, kad kurią dieną bus vėl įvestas karantinas.

„Yra svarstomos priemonės, jei situacija blogėtų – nuo pačių minkščiausių priemonių. Pavyzdžiui, kalbama apie renginių dalyvių registravimą. Įvairūs festivaliai, koncertai, miestų šventės – epidemiologams toje minioje labai sunku surasti asmenį, kurio ieško. Be abejo, būtų laikomasi visų saugumo reikalavimų išlaikant duomenų apsaugą. Pasaulyje tokių atvejų tikrai yra“, – sakė ji.

Registruos visus atvykstančius

Specialistė sakė, kad kitas svarstomas dalykas – griežtinti atvykstančiųjų iš užsienio registraciją, tam jau yra rengiami operacijų vadovo spendimai. 

REKLAMA
REKLAMA

„Pamatėme, kad įvežtinių atvejų per liepą daugėja. Asmenys, kurie operacijų vadovo sprendimu dabar yra įpareigoti užsiregistruoti per 48 val. NVSC, kad galėtų izoliuotis, gautų nedarbingumą, jei reikėtų, tai, pasirodo, dalis žmonių tai ignoruoja. Oro uoste tiesiog apeina specialistus sakydami, kad užsiregistruos internetu. 

REKLAMA

Tad dabar yra planuojama paprašyti registruotis visų. Taip, tai bus nepatogu, bet jei yra neatsakingų asmenų, dėl to kenčia visa visuomenė. Šis sprendimas, kaip planuojama, galiotų visiems ir už tai būtų atsakingi ir vežėjai, ir kelionių organizatoriai. Tuomet NVSC turėtų visų keliavusiųjų duomenis. Anksčiau buvo pereita prie elektroninės formos, nes taip patogiau, bet dėl spūsčių vos ne kildavo ir riaušės. Dabar tai (užsiregistruoti, – aut. past) būtų prašoma padaryti orlaiviuose“, – sakė R. Lingienė.

Visų kelių neužkardys

R. Lingienė ragino susilaikyti nuo kelionių ir teigė neabejojanti, kad nuo kitos savaitės bus privaloma izoliuotis grįžus iš Lenkijos. Tačiau paklausta, galbūt vertėtų įvesti sienų kontrolę su Lenkija, ji sakė, kad tai nėra jos kompetencijos sritis.

REKLAMA
REKLAMA

„Aišku, kai buvo didžiulis pakilimas, niekada negali sakyti niekada. Bet šiuo metu tai tikrai nesvarstoma, bet piliečių registracija bus tikrai privaloma, jei ta šalis bus įtraukta. Ir priminsiu, kad tokiems žmonės gresia administracinė atsakomybė ir baudžiamoji, jei liga išplinta jam žinojus, kad turi registruotis“, – sakė epidemiologė.

Ji pabrėžė, kad visų kelių užkardyti fiziškai tikrai nepavyks, tam turi padėti pati visuomenė, žmonių sąmoningumas. 

Neatsekami atvejai

Per vakar parą Lietuvoje patvirtinta dešimt naujų koronavirusinės infekcijos (COVID-19) atvejų. Keturi atvejai registruoti Kauno apskrityje, trys – Vilniaus, du – Panevėžio, dar vienas atvejis patvirtintas Šiaulių apskrityje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Po kontakto su sergančiuoju užsikrėtė keturi žmonės. Tuo metu, kaip užsikrėtė dar šeši asmenys – šiuo metu nėra aišku. Įvežtinių atvejų per praėjusią parą neregistruota, skelbia Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC).

Specialistė pabrėžė, kad didžiausią nerimą kelia 6 nauji atvejai, kurių užsikrėtimo kelių neįmanoma atsekti.

„Aišku, tie duomenys švieži, bet, pirminiais duomenimis, šie asmenys nenurodė nei buvę užsienyje, nei šventėse, restoranuose, kokiuose renginiuose, nei turėjo sąlytį su sergančiais koronavirusu. Tikimės, kad gal jie dar nurodys kokią informaciją, už kurios galėtume „užsikabinti“, – spaudos konferencijos metu kalbėjo R. Lingienė.

REKLAMA

Ji pabrėžė, kad minėtosios vietos būtent yra padidintos rizikos vietos, kur galima užsikrėsti koronavirusu.   

R. Lingienė patvirtino, kad apie penktadalį susirgimų sudaro įvežtiniai atvejai, tačiau dėl jų specialistai mažiausiai suka galvą.

„Ypač įvežtinių atvejų padaugėjo per liepos mėnesį, jų būtų beveik penktadalis visų nustatytų. Įvežtiniai atvejai yra rizikingi, bet didžiausią susirūpinimą kelia plintantys visuomenėje, nelokalizuojami atvejai. Dabar jie yra paplitę ne viename ar kitame mieste, o visoje Lietuvoje – net 11 savivaldybių vyksta padidinti testavimai“, – pabrėžė ji.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų