Išskirtiniu skoniu ir maistinėmis savybėmis pasižymintis salieras neretai vadinamas „superdaržove“. Tokį titulą jis pelnė dėl savo universalumo – stipraus skonio ir kvapo salieras ne tik maistingas, bet ir gali pakelti nuotaiką ar net atitolinti senėjimo požymius. Jei nemėgstate valgyti šios romėnų petražole vadintos daržovės, turėtumėte apsigalvoti ir įtraukti ją į savo maisto racioną. 

Organizmo valymas (nuotr. 123rf.com)

Organizmo valymas (nuotr. 123rf.com)

Salierai populiarūs visame pasaulyje. Vakarų Europoje labiau paplitę lapiniai, o pavyzdžiui, amerikiečiai pirmenybę teikia lapkotiniams salierams. Ši daržovė tampa vis populiaresnė ir kasdienėje lietuvio virtuvėje. Prie to prisideda ir tai, kad prekybos centruose salierus galima rasti ištisus metus. 

„Nesvarbu žiema, ruduo, pavasaris ar vasara – metų laikai salierų pardavimams beveik neturi įtakos. Tačiau pastebime, kad atšilus orams jų populiarumas išauga kelis kartus.

Šiuo metu mūsų parduotuvėse galima įsigyti kruopščiai tiekėjų išaugintų salierų, kurie populiarūs dėl savo universalumo. Jais galima gardinti troškinius, sriubas, salotas, daržovių ir vaisių kokteilius ar tiesiog valgyti vienus kaip užkandį“, – sako Indrė Baltrušaitienė, „Iki“ komunikacijos vadovė. 

REKLAMA

Vienas salieras – trys maistingos dalys

Nors Antikos laikais salieras buvo auginamas kaip dekoratyvinis augalas, puošęs šventyklas ir karių kapus, šiomis dienomis dėl savo naudingųjų savybių jis ypač vertinamas kulinarijoje. Pasak minėto prekybos tinklo maisto ekspertės Vilmos Juodkazienės, kiekviena saliero dalis yra savaip vertinga, rašoma pranešime spaudai. 

„Dažnai gamindami patiekalus su salierais pirmiausia atsikratome lapų. Tačiau juose yra daugiau mineralinių medžiagų, vitamino C ir odos būklę gerinančio keratino nei šakniavaisiuose. Salierų lapuose taip pat randama eterinių aliejų, kurie suteikia šiai daržovei ypatingą skonį ir aromatą, leidžiantį juos panaudoti kaip prieskonius“, – sako V. Juodkazienė.

Salierų lapams savo naudingumu nenusileidžia ir stiebai. Pasak V. Juodkazienės, valgydami juos ne tik pasisotinsite, bet ir aprūpinsite organizmą reikalinga drėgme. Net 95 proc. salierų stiebų masės sudaro vanduo. Dėl šios priežasties jų stiebai gelbsti apsinuodijus maistu – išvalo organizmą ir praturtina reikalingais mineralais. 

Apatinėje salierų dalyje, šakniavaisiuose, kaupiasi C ir B grupės vitaminai, baltymai ir angliavandeniai, kurie ypač svarbūs imuniteto stiprinimui. Dažnai iš smulkintų salierų šaknų gaminami įvairūs gėrimai, gerinantys inkstų darbą ir net padedantys gydyti šlapimo pūslės uždegimą. 

Druską pakeiskite salieru 

Pasak V. Juodkazienės, saliero panaudojimo galimybės maisto ruošime yra kur kas platesnės nei tik jų stiebų vartojimas.  

REKLAMA

„Salierų šaknys labiausiai tinka troškiniams, apkepams, konservavimui, o lapai ir stiebai – daržovių salotoms, žaliesiems kokteiliams ar užkandžiams. Ši daržovė gali būti valgoma žalia, galima ją troškinti, kepti, virti. Svarbu tai, kad ją ruošiant bet kokiu būdu, ji vis tiek nepraras savo naudingųjų savybių“, – sako V. Juodkazienė.

Iš salierų galima gaminti ne tik įvairius patiekalus, jais pakeisti bulves ar kitas daržoves, bet ir naudoti šią daržovę vietoje druskos. Natūrali druska, esanti salieruose, apsaugo sąnarius ir mažina aukštą kraujospūdį, todėl gaminant daržovių ar mėsos patiekalus vietoje įprastos druskos naudoti galima smulkiai supjaustytus salierus. 

Salieras – gerai nuotaikai ir lygiai odai

Be visų naudingų savybių, salieras taip pat suteikia energijos, o juose esantis magnis, kuris stiprina nervų sistemą, pakelia nuotaiką. Tačiau tai dar ne viskas. Pasak V. Juodkazienės, šią daržovę į savo racioną ypač vertėtų įtraukti tiems, kurie nori kuo ilgiau išlaikyti jauną odą.

„Viena iš labiausiai vertinamų saliero savybių – jaunystės išsaugojimas. Salieras puikiai tinka šiam tikslui, nes išvalo organizme susikaupusius toksinus. Tokiu būdu sulėtindamas senėjimo procesus. Toksinai ardo odos ląsteles ir ji greičiau raukšlėjasi, todėl nuolat jų atsikratant, oda ilgiau išliks lygi ir jauna“, – sako pašnekovė.

Geriausiai toksinus šalina žalias salieras arba jo sultys, tačiau ne visiems žmonėms patinka išskirtinis jo skonis ir kvapas. Tokiu atveju pabandykite paslėpti salierą sriuboje, troškinyje ar salotose. Maisto ekspertė dalijasi paprastu, skaniu ir greitai paruošiamu salotų receptu. 

REKLAMA

Morkų salotos su salierais ir žalumynais

Jums reikės (4 porcijoms):  1 saliero šaknies; 4 saliero stiebų; 3 nedidelių morkų; 2 trumpavaisių agurkų; 200 g fetos sūrio; Saujelės moliūgų sėklų; Saujelės lukštentų saulėgrąžų; Šviežių svogūnų laiškų (pagal skonį) ; Krapų (pagal skonį) ; 3 v. š. citrinos sulčių; 3 v. š. alyvuogių aliejaus; Druskos.

Paruošimas:

Sausoje keptuvėje truputį paskrudinkite saulėgrąžų ir moliūgų sėklas. Saliero šaknį ir morkas nuskuskite ir sutarkuokite arba supjaustykite plonais šiaudeliais. Saliero stiebus ir agurkus taip pat supjaustykite nedideliais gabalėliais. Į dubenį suberkite paskrudintas sėklas, sudėkite supjaustytas daržoves, apšlakstykite citrinų sultimis ir alyvuogių aliejumi. Pagardinkite druska, supjaustytais žalumynais ir gerai išmaišykite. Patiekite apibarstę fetos sūriu. Skanaus!  

Nida
2020-04-30 10:54:18
Kam druska, jeigu sakote salieras vietoje druskos?! Hm....
Atsakyti
Patogiausias būdas sužinoti daugiau - sekti naujienas mūsų „Facebook“ paskyroje!
Nida 2020-04-30 10:54:18
Pranešti apie netinkamą komentarą
0
Kam druska, jeigu sakote salieras vietoje druskos?! Hm....   ATSAKYTI

Top Video

Farai. Klaipėdoje BMW lėkė tarsi viesulas: taranavo automobilį ir išrovė medį
DABAR RODOMA
Farai. Klaipėdoje BMW lėkė tarsi viesulas: taranavo automobilį ir išrovė medį
DABAR RODOMA
„Pasikalbėkim #IŠNAMŲ“ su Zuokiene apie savanorystę COVID-19 židinyje ir nemalonų vyro akibrokštą
DABAR RODOMA
TV3 Žinios. Nausėda gimtadienį sutiko Nidoje, keturių žvaigždučių viešbutyje
DABAR RODOMA
TV3 žinios. Lietuvoje savaitgalį – susirgimų koronavirusu šuolis
DABAR RODOMA
TV3 Žinios. Egzaminai prasidės birželio 22 d.: aiškėja tvarka, kaip jie vyks
DABAR RODOMA
TV3 Žinios. Koronaviruso židiniai plečiasi globos namuose: sergančiųjų daugėja Antaviliuose, Širvintose
DABAR RODOMA
Vilniaus centre užpultas Anušauskas su žmona: ieško kaltininko
DABAR RODOMA
Gero vakaro šou. Sesutės Emilija ir Martyna pasakė, kuo užsiima jų tėtis
DABAR RODOMA
TV3 Žinios. Mįslingas trenerio nužudymas: kūną paslėpė taip, kad nesuuodė net tarnybiniai šunys
DABAR RODOMA
Prieš srovę. Kaimynė gyvenimą pavertė tikru pragaru: nufilmavo, kas vyksta rytą vakarą
REKLAMA
Rolanda Lingienė (nuotr. Fotodiena.lt)
Lietuvoje koronaviruso situacija yra suvaldyta – apie tą, pasak Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Vilniaus departamento vadovės Rolandos Lingienės, byloja ...
Koronavirusas (nuotr. SCANPIX)
Per paskutinę parą ištestavus 5169 asmenis Lietuvoje patvirtinti vos 4 nauji koronaviruso atvejai. Antradienį vykusioje spaudos konferencijoje Nacionalinio visuomenės sveikatos ...
Prisilietimas prie Sosnovskių barščių gali baigtis rimtomis pasekmėmis (tv3.lt fotomontažas)
Valstybinių miškų urėdijos regioniniai padaliniai pradeda naikinti pavojingą žmonėms ir visoje Lietuvoje sparčiai plintantį invazinį augalą – Sosnovskio barštį. Vien pernai ...
Lašelinė  (nuotr. 123rf.com)
Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis (ULAC), pernai Lietuvoje penkiems asmenims diagnozuota pažengusio sifilio stadija – vėlyvasis sifilis (dviem vyrams ir trims ...
Koronavirusas (nuotr. Scanpix)
Balandžio 3–ioji Nacionaliniame vėžio institute (NVI) buvo kitokia – karantino rimtį sudrumstė greitesni žingsniai, kombinezonų šlamėjimas ir PGR plokštelių ruošimas. Į naujai ...
REKLAMA

×

Pranešti klaidą

SIŲSTI
Į viršų