REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Specialistų rekomendacijos nurodo, jog kasdien reikėtų suvalgyti penkias porcijas vaisių bei daržovių – ne mažiau 400 g. daržovių ir 300 g. vaisių. Deja, tačiau dėl nuolatinio skubėjimo ir įtempto gyvenimo ritmo, dažnai per dieną neįveikiama net pusės rekomenduojamos normos.

Specialistų rekomendacijos nurodo, jog kasdien reikėtų suvalgyti penkias porcijas vaisių bei daržovių – ne mažiau 400 g. daržovių ir 300 g. vaisių. Deja, tačiau dėl nuolatinio skubėjimo ir įtempto gyvenimo ritmo, dažnai per dieną neįveikiama net pusės rekomenduojamos normos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Norint užtikrinti pilnavertišką mitybą, daržoves bei vaisius reikia valgyti kuo įvairesnius, kadangi kiekvienas produktas turi skirtingų vitaminų rinkinį, mikro- ir makroelementų bei biologiškai aktyvių medžiagų kiekį.

REKLAMA

Būtent reguliarus 100 proc. sulčių vartojimas ir glotnučių vartojimas yra vienas iš būdų aprūpinti organizmą vitaminais ir mineralais, reikalingais tinkamam organizmo funkcionavimui. Jie gali pakeisti vieną iš 5 kasdien rekomenduojamų vaisių ir daržovių porcijų.“ – sako gydytoja-dietologė Laura Romeraitė-Kuklerienė.

Sprendimas užimtiems vaikams

Socialinio sąmoningumo tyrimas, skirtas 3 metus trukusiai reklaminei-informacinei kampanijai „Sultys ir glotnučiai – SMART formos vitaminai“ parodė, kad vaisių ir daržovių glotnučių vartojimas Lietuvoje per pastaruosius trejus metus išaugo beveik 30 proc.

REKLAMA
REKLAMA

Konferencijoje dalyvavusios specialistės pasakojo, kad tiek natūralios sultys, tiek trintų vaisių bei daržovių kokteiliai, kitaip vadinami – glotnučiais, yra sveikas bei patogus sprendimas, norint tinkamai pasirūpinti vaikų ir savo sveikata.

„Šiuolaikiniai vaikai, kaip ir jų tėvai, yra labai užimti – jų diena neapsiriboja tik darželiu ar mokykla, o laiko ilgesniam valgymui dažniausiai atsiranda tik vakare. Visi žinome, kad mityba glaudžiai susijusi su savijauta, todėl būtent mes, tėvai, privalome pasirūpinti naudingais užkandžiais, kurie būtų skanūs ir patogiai pateikti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Auginu tris dukras ir pastebėjau, kad jos itin džiaugiasi, kai jų kuprinės ar priešpiečių dėžutės pasipildo pakuote sulčių ar glotnučių. Jeigu jos ne visuomet nori valgyti neapdorotą obuolį ar morką, sulčių ar glotnučių neatsisako. Vienai patinka spalva, kitai įpakavimas, o trečia tiesiog mėgaujasi skoniu, todėl nereikia papildomai įtikinti juos gerti. Be to, aš pati labai džiaugiuosi šiuo paprastu sprendimu, nes suruošti tris užkandžių dėžutes yra tikras iššūkis“, – kalba apie šeimos laisvalaikį rašanti tinklaraštininkė Goda Leo.

REKLAMA

Kiek lietuviai išgeria sulčių

Dauguma Lietuvos gyventojų mano, kad sultys yra skanu, o trečdalis teigia, kad tai sveika visai šeimai. 97 proc. šeimų vartoja vaisių sultis ir beveik pusė (49 proc.) – daržovių. Nepaisant to, jog dauguma sultis laiko naudingomis, didžioji dalis šeimų per savaitę išgeria mažiau nei 3 litrus.

Gydytoja-dietologė Laura Romeraitė-Kuklerienė sako, kad žmonės vis dar abejoja 100 proc. sulčių ir glotnučių sudėtimi, todėl pabrėžia, jog pagal ES reguliavimą, į 100 proc. sultis draudžiama dėti dažiklius, kitas dirbtines medžiagas bei pridėtinį cukrų.

„Daugelis sulčių ir glotnučių yra pasterizuoti, o tai reiškia, kad sultys yra pakaitinamos iki aukštos temperatūros ir iš karto atšaldomos, taip yra pašalinami mikroorganizmai ir enzimai, kurie skatina sulčių gedimą. Tačiau tai visiškai saugus ir natūralus procesas, nepašalinantis iš jų maistinių medžiagų, tokių kaip skaidulos“, – nurodo gydytoja-dietologė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų