REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vėžys yra siaubinga liga, kuria susirgti nenorėtų niekas. Kai kurie šios ligos požymiai yra aiškūs ir gerai pastebimi, tačiau būna ir tokių, kurie apie ligą užsimena labai nežymiai, dėl to dalis žmonių juos ignoruoja ir mano, kad tam tikri iš pirmo žvilgsnio nerimti sveikatos sutrikimai greitai praeis.

Vėžys yra siaubinga liga, kuria susirgti nenorėtų niekas. Kai kurie šios ligos požymiai yra aiškūs ir gerai pastebimi, tačiau būna ir tokių, kurie apie ligą užsimena labai nežymiai, dėl to dalis žmonių juos ignoruoja ir mano, kad tam tikri iš pirmo žvilgsnio nerimti sveikatos sutrikimai greitai praeis.

REKLAMA

Tačiau niekada nepakenks žinoti, kada vertėtų kreiptis į gydytoją ir paprašyti, kad būtų atliekami tam tikri tyrimai, nustatyta diagnozė ir parinktas atinkamas gydymas.

Štai apie vėžį pranešantys simptomai, kurie dažniausiai yra ignoruojami.

Ištinusios pėdos ar kojos

Edema, skysčių kaupimasis organizme, gali būti vienas iš vėžio priežasčių. Dažniausiai ši liga diagnozuojama ilgą laiką stovimą darbą dirbantiems asmenims. Žmonės itin dažnai nekreipia dėmesio į šį sutrikimą. Edema gali atsirasti susirgus kepenų, inkstų ar kiaušidžių vėžiu. Jei jums dažnai tinsta kojos, būtų neprošal paprašyti gydytojo ištirti edemos atsiradimo priežastį.

Dėl neaiškių priežasčių nukritęs svoris

Manote, jog netikėtas sulieknėjimas yra geras dalykas? Ne visada. Toks požymis yra vienas pirmųjų ir gan ryškių, pranešančių apie rimtas sveikatos problemas. Daugelis žmonių, kuriems diagnozuotas vėžys, prieš tai neteko kelių kilogramų.

REKLAMA
REKLAMA

Nuolatinis išsekimas

Šis simptomas kelia daugiausia bėdų, tačiau daugelis tai ignoruoja, nes nuovargis kankina beveik 70-80 % visos populiacijos ir ypač tuos, kurie dirba sunkius darbus. Jei pavargę jaučiatės net ir po ramaus savaitgalio, kurio metu ėjote gultis anksti, o kėlėtės vėlai, tai tęsiasi ilgiau nei mėnesį, kreipkitės į savo gydytoją.

REKLAMA

Ilgai trunkantis skausmas

Tai požymis, jog organizme esantis auglys spaudžia jūsų kaulus, nervus ar kitus kūno organus. Dažniausiai toks pavojų keliantis skausmas apibūdinamas kaip aštrus ir staigus.

Gumbeliai po oda

Neskausmingas gumbelis, atsiradęs po oda, gali būti vienas iš apie minkštųjų audinių sarkomą pranešantis požymis. Sarkoma – vėžio rūšis, atsirandanti kauluose arba minkštuosiuose audiniuose. Netikėtai atsiradę augliai gali būti kelių rūšių, tačiau jei tai sarkoma, tai ji arba piktybinė, arba vėžinė. Sarkomos yra itin pavojingos žmogaus sveikatai, ypač jei jos išplito į kitus organus, pavyzdžiui, kepenis, plaučius, smegenis ir kitus organus.

REKLAMA
REKLAMA

Leukoplakija

Šis simptomas gali būti susijęs su burnos srities vėžiu. Ant liežuvio ir dantenų ima formuotis storos ir baltos dėmelės. Didžiausias žmogaus priešas – cigaretės – yra pagrindinis leukoplakijos sukėlėjas. Lengva šios ligos forma dažniausiai nėra pavojinga, tačiau šiek tiek rimtesnės jos formos gali byloti apie burnos vėžį.

Odos pokyčiai

Odos vėžio formos, tokios kaip melanoma ar karcinoma, diagnozuojamos atsiradus odos pakitimams. Pastebėję ant odos naują įtarimą keliančią dėmelę, kreipkitės į gydytoją. Kuo anksčiau pastebėsite ir neignoruosite pirmųjų vėžio požymių, tuo lengviau bus pasveikti.

Pasikeitė vaikščiojimo į tualetą rėžimas

Gaubtinės žarnos vėžio simptomai gali būti lengvai nepastebimi. Net ir nesergantys vėžiu dažnai patiria pilvo skausmus ir žarnyno veiklos sutrikimus, tačiau toks abejingumas savo sveikatai gali privesti prie rimtesnių bėdų, be to, gali paaiškėti, jog jūsų žarnyne atsirado kancerogeninis auglys. Žinodami apie gaubtinės žarnos vėžio požymius turite didesnę tikimybę išsaugoti savo sveikatą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ilgai trunkantis gripas

Gripas šaltuoju metų laiku yra gan dažnas susirgimas, be to, jis gali byloti ir apie kitas ligas. Padidėjus kūno temperatūrai nereikėtų griebtis už galvos, o tiesiog į viską ramiai reaguoti. Taip jūsų organizmas parodo, kad kažkas ne taip ir jis kovoja su kūne atsiradusia infekcija. Labai retais atvejais padidėjusi kūno temperatūra byloja apie rimtesnius susirgimus, pavyzdžiui, leukemiją ar limfomą.

Netikėtas kraujavimas

Pradėjus kraujuoti, kai mėnesinėms dar ne laikas, reikėtų susirūpinti. Nors kartais toks lytinių organų siunčiamas perspėjimas yra lengvai išgydomas, kitais atvejais kraujas yra vienas iš vėžio požymių. Netikėtas kraujavimas yra gimdos kaklelio ir gimdos vėžio požymis. Vos tik pastebėjote kraują, nedelskite ir kreipkitės į savo gydytoją.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų