REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) sprendimas Liberalų sąjūdžiui rengtus mokymus pripažinti neteisėtu partijos finansavimu kelia grėsmę palikti Lietuvą be politinių partijų, teigia liberalų atstovai.

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) sprendimas Liberalų sąjūdžiui rengtus mokymus pripažinti neteisėtu partijos finansavimu kelia grėsmę palikti Lietuvą be politinių partijų, teigia liberalų atstovai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Partijos pirmininkas Remigijus Šimašius sako, kad Liberalų sąjūdis VRK sprendimą skųs teisme, taip pat ketina kreiptis į VRK dėl analogiškų mokymų kitų partijų nariams įvertinimo.

REKLAMA

„VRK ką tik iki minimumo sumažino partijų galimybes bendradarbiauti su pilietine visuomene. Jeigu jau sukuriame tokį precedentą, kad bet koks politikų kompetencijos kėlimas yra draudžiamas, tuomet, būdami teisine valstybe, turime šį principą taikyti visoms partijoms. O jei VRK bus principinga iki galo, dabartinis Seimas liks be partijų, kadangi partijos narių mokymus ir kompetencijos kėlimą organizuoja visos partijos ir joms artimos organizacijos”, - pranešime teigia R.Šimašius.

REKLAMA
REKLAMA

„Parodomasis veiksmas“

Jis sako, kad VRK sprendimas atbuline data „pakeisti politikos žaidimo taisykles paverčia partijas raupsuotosiomis ir kelia grėsmę visų jų finansavimo sustabdymu“.

Anot jo, VRK įvertinti „Taikomosios politikos instituto” 2016 m. pradžioje rengti mokymai, kuriuose dalyvavo ir Liberalų sąjūdžio nariai, buvo organizuoti ne partijos, o šio instituto iniciatyva, kuriam vadovavo dabar jau buvęs partijos narys Šarūnas Gustainis. R. Šimašius laikosi pozicijos, kad tai buvo asmeninė A. Gustainio iniciatyva „stiprinant asmeninę savo poziciją partijos viduje“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Dabar, remiantis šia vieno asmens iniciatyva, bandoma nubausti visus 8000 organizacijos narių, – piktinasi liberalų vadovas. – Jeigu VRK turi tokį tikslą, atidžiai seksime, ar jų principingumas atsispindės ir reaguojant į kitų partijų veiksmus keliant narių kompetenciją, kurie puikiai matomi viešumoje. Suvienodinkime žaidimo taisykles visoms partijoms – visiems bus aiškiau”, - sako R. Šimašius.

Žurnalistams po VRK posėdžio jis sakė, kad „vyko tam tikras inkvizicinio proceso parodomasis veiksmas“.

„Mano supratimu, buvo labai aiškiai kaupiami argumentai į vieną pusę, o kita pusė elementariai nenorima girdėti. Tai tikrai dėl to liūdna. Čia yra ne politinei sistemai smūgis, čia smūgis pilietinei visuomenei, nes sukuriamas barjeras bet kam prieiti prie politiko“, – sakė R. Šimašius.

REKLAMA

Anot liberalų vadovo, partija turi planą, kaip išgyventi ir be valstybės dotacijos.

„Skųsime šį sprendimą. Antras dalykas, net jei dotacijos klausimai iškils, natūralu, kad turime planą, kaip artimiausiu metu, dar susimažinus išlaidas išgyventi. Yra kitų išlaidų, yra vieno procento parama, nežinome, kiek tiksliai jos bus, bet yra galimybė tikrai smarkiai susimažinus išlaidas artimiausiu metu gyventi“, – teigė jis.

Pripažino nepinigine auka

Ketvirtadienį VRK šio instituto surengtus mokymus Liberalų sąjūdžio nariams pripažino nepinigine auka. Už tokį sprendimą balsavo visi dešimt posėdyje dalyvavę Rinkimų komisijos nariai.

REKLAMA

VRK duomenimis, praėjusių metų sausio 16 – balandžio 24 dienomis institutas surengė mokymus „Ready to Win“ (angl. Pasirengę nugalėti – BNS), jie kainavo 45,336 tūkst. eurų.

Nustatyta, kad didžiausią mokymų dalyvių dalį sudarė Liberalų sąjūdžio nariai: iš 87 nurodytų asmenų 79 buvo sumokėję partijos nario mokestį. Anot tyrimą atlikusios VRK darbo grupės, kas dalyvaus mokymuose, vykdyta uždara atranka, ją faktiškai darė Liberalų sąjūdžio nariai arba su partija susiję asmenys. Rinkimų komisijos nariams nepavyko rasti duomenų, kad mokymų dalyviai būtų mokėję kokį nors mokestį už gautas žinias.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dalis projekto „Ready to Win“ mokymų lektorių buvo dabartinė Seimo Liberalų frakcijos narė Aušrinė Armonaitė, viešųjų ryšių specialistai Jaunius Špakauskas, buvusi Vilniaus mero Remigijaus Šimašiaus visuomeninė patarėja ryšių su visuomene klausimais Jurga Tapinienė. Visi jie tiesiogiai ar netiesiogiai susiję su Liberalų sąjūdžiu.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų