REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Latvijos užsienio reikalų ministrui pakartojus, kad šalis neketina blokuoti Astravo atominės elektrinės (AE) pagamintos elektros, Lietuvos užsienio reikalų ministras neatmeta, kad kaimyninė valstybė tai daro dėl ekonominių priežasčių.

Latvijos užsienio reikalų ministrui pakartojus, kad šalis neketina blokuoti Astravo atominės elektrinės (AE) pagamintos elektros, Lietuvos užsienio reikalų ministras neatmeta, kad kaimyninė valstybė tai daro dėl ekonominių priežasčių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Čia, matyt, susiję su ekonominiu bendradarbiavimu, taip spėčiau, su savo uosto (Ventspilio - BNS) panaudojimu, tai tas yra suprantama, bet vis tiek yra principiniai dalykai, kurie turėtų būti stipriau išreikšti. Juo labiau, tas objektas nėra šiaip sau objektas ir tai nėra dvišalė problematika, branduoliniai objektai negali būti dvišalių santykių kontekste, tai yra žymiai platesnis kontekstas, ne tik regioninis, bet ir Europos Sąjungos“, - BNS sakė Linas Linkevičius.

REKLAMA

Pasak jo, viena pagrindinių priežasčių, dėl ko Latvija nelinkusi boikotuoti baltarusiškos elektros - siekis pritraukti Baltarusijos krovinių į Ventspilio uostą.

„Labiausiai ryškus pavyzdys - baltarusiams artimiausias, labiausiai pamėgtas uostas yra Klaipėda, be Klaipėdos sunku įsivaizduoti eksportą. Bet yra ir Ventspilio uostas - darau prielaidą, kad norisi jiems, kad būtų daugiau bendradarbiavimo. Galbūt yra ir daugiau priežasčių“, - teigė ministras.

REKLAMA
REKLAMA

Jis neatmeta, kad vizito į Baltarusiją išvakarėse Edgaras Rinkevičius nusprendė „kiek tai įmanoma pozityviau komentuoti tuos dalykus, tikintis iš to ir ekonominės naudos“.

L. Linkevičius tikino norintis griežtesnės Latvijos pozicijos dėl Astravo AE - ne tik kelti saugumo klausimus, bet ir konsoliduoti politiką su Lietuva.

„Atvirai kalbant, stipresnės pozicijos tikėčiausi ir tikiuosi. Mes esame ne kartą kalbėję ta tema, ir visai neseniai buvome susitikę su kolega (Latvijos ministru - BNS), žadėjo, kad kels Astravo saugumo ir standartų klausimus savo vizito Minske metu, tikiuosi, kad tai ir darė, nes buvo pasakyta, kad mūsų pozicija yra suprantama ir priimtina. Tačiau nepakanka, kad suprastų mūsų poziciją, mums reikia konsoliduotos politikos visų šalių, ypatingai regiono“, - tikino L. Linkevičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau, anot jo, Latvijos pozicija galėtų pasikeisti, jei kitos regiono šalys nuspręs palaikyti Lietuvą, boikotuojant baltarusišką elektrą.

Vizito į Baltarusiją išvakarėse interviu Edgaras Rinkevičius Baltarusijos portalui tut.by sakė, kad Latvijoje elektros boikoto klausimas nesvarstomas. Anot jo, Latvija supranta Lietuvos susirūpinimą, bet dėl jėgainės tiesiogiai kalbasi su Baltarusija bei kelia klausimą, kad būtų užtikrinti saugumo standartai.

Lietuvos Vyriausybė teigia, kad AE statoma nesilaikant saugumo ir aplinkosaugos standartų, todėl žada neįsileisti jos gaminamos elektros ir ragina iniciatyvą paremti kitas regiono šalis.

Lietuvos Seimas praėjusį mėnesį įstatymu įtvirtino, kad Astravo AE yra nesaugi ir kelia grėsmę Lietuvos nacionaliniam saugumui bei aplinkai ir visuomenės sveikatai. Šiuo teisės aktu siekiama pagrįsti elektros importo ribojimus.

Minskas priekaištus dėl branduolinės jėgainės saugumo atmeta.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų