REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Artėjant lapkričio 1-ajai vieni tautiečiai patys skuba šluoti lapus nuo artimųjų kapų, kiti už tokias paslaugas mielai moka kapų tvarkytojams. Pastarieji trina rankomis ir sako, kad dar nei vienais metais neturėjo tokio gero biznio. Kiek kainuoja tvarkytojo paslaugos ir kokios kapų tvarkymo mados?

Artėjant lapkričio 1-ajai vieni tautiečiai patys skuba šluoti lapus nuo artimųjų kapų, kiti už tokias paslaugas mielai moka kapų tvarkytojams. Pastarieji trina rankomis ir sako, kad dar nei vienais metais neturėjo tokio gero biznio. Kiek kainuoja tvarkytojo paslaugos ir kokios kapų tvarkymo mados?

REKLAMA

Edvinas Genutis, 25-erių metų verslininkas, jau porą metų tvarko ir prižiūri savo klientų artimųjų kapus. Įprastai vaikinui  į mėnesį pavyksta uždirbti apie 1000 eurų, bet šiais metais, ypač dengiant kapus skalda, vaikino atlyginimas siekia nuo 2 iki 3 tūkstančių eurų. Pasak kapų tvarkytojo, prieš Visų Šventųjų dieną darbo niekuomet netrūksta, bet dėl koronaviruso šie metai yra rekordiniai.

„Toks darbymetis yra, kad grįžtu, kai vėlai yra jau labai, dirbu iki pat tamsos, nes labai daug užsakymų iš tikro“, – sako kapų tvarkytojas Edvinas Genutis.

REKLAMA
REKLAMA

Viena iš specialisto klienčių yra senjorė Viktorija. Kapų tvarkytojo paslaugomis ji pradėjusi naudotis šių metų gegužę, karantino metu. Vaikinas Viktorijos vėlionių kapus lanko ir tvarko 4-is kartus per mėnesį. Moteris sako, kad ji itin skaičiuoja savo laiką, o darbus mėgstanti patikėti savo srities specialistams.

REKLAMA

„Yra kažkokie skysčiai valyti antkapius, ten bordiūrus. Žemę parinkti, gėles, tai reikalauja žinių, kurių mes daugelis ir neturime“, – pasakoja pensininkė Viktorija.

Pagrindiniai tokių paslaugų pirkėjai – senjorai, dažniausiai dėl  prastos sveikatos nebepajėgiantys sutvarkyti artimųjų kapų, ir užsienyje gyvenantys lietuviai. Specialistas pasakoja, kad konkurencija šiame versle didelė, bet turi nuolatinių 70-ties klientų ratą, o kas mėnesį už kapo tvarkymą jie moka po 15 eurų. Tai neva pigu, nes įmonės už tokią paslaugą prašo ir iki 70-ies eurų.  Tuo tarpu, Vilniaus rajone, Karveliškių kapinėse sutikti tautiečiai sako, kad ne kaina juos gąsdina:

REKLAMA
REKLAMA

„Todėl, kad padarys ne taip, kaip reikia. Žinot kaip rusai sako? Jei nepadarys pats, niekas už tave nepadarys.“

„O kam man reikia, jeigu pats sugebu?“

„Ne per brangu man, bet tiesiog maloniau patvarkai sau. Judi.“

„Norisi atvažiuoti pabūti su savais, prisiminti, negu svetimiems atiduoti.“

Panašu, kad nei laiko, nei jėgų gatvėje sutikti žmonės kapų priežiūrai negaili. Tačiau paklausus, kokiomis gėlėmis puoš artimųjų amžinojo poilsio vietas ir  kiek žvakių žada uždegti, nuomonės išsiskiria:

„Visą laiką renkamės gyvas gėles. O kiek žvakučių planuojat dėti ant kapo? Nemažai, kad daug šviestų.“

„Ant pirmo dabar tai jau nešim dirbtines, kad ilgiau stovėtų “

„Po vieną žvakę ant kapo ar daugiau? Po vieną. Užteks.“

„Dabar dedu visada vazonėlius. Ir nėra ko ten. Nemėgstu plastmasių šitų, plastikų.“

Sodo tinklaraštininkė Lina Liubertaitė primena, kad kapuose irgi egzistuoja mados. Jei norite, kad jūsų anapilin išėjusiųjų kapai atrodytų skoningai, šiais metais specialistė pataria kapus puošti skintų gėlių puokštėmis, džiovintų augalų vainikėliais ir augalais bei gėlėmis užaugintais, kad ir savame kieme. Moteris nesiūlo rinktis lietuvių taip pamėgtų chrizantemų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Labai populiaru. Aišku, jos be proto yra gražios, bet visi suprantame, kad su pirmomis rimtom šalnom jos nušals ir pajuodę stagarai tikrai neduos daug grožio, ir suprantame, kad mes juos išmesime. Čia yra astrai. Viena iš veislių ir labai noriu juos parodyti, kadangi astrai yra ne tik mums įprasti didesni žiedai, kurie būna violetiniai, net rašalo mėlynumo, rausvi, bet astrų gali būti štai tokių visiškai mažyčių“, – teigia sodo tinklaraštininkė Lina Liubertaitė.

Lina Liubertaitė teigia, kad visuomet madingai atrodys sodinukai. Vėlinėms ji siūlo pasodinti kaip tik dabar žydinčias astras, bei lietuvių primirštus šilokus. Specialistė taip pat siūlo kapų puošyboje įvesti tik dvi spalvas, sutarti su giminaičiais kokios jos bus. Taip pat nepersistengti dėl žvakių, kurių plastikinės pakuotės ilgai yra gamtoje. Tačiau ne visi šiais metais pamerks gėlę ar uždegs žvakę ant mirusiojo kapo. Edvinas Genutis pasakoja, kad dėl Covid-19 protrūkio jis dirbs net ir lapkričio 1-ąją.

REKLAMA

„Daug iš savo klientų sulaukiu skambučių, kad, Edvinai, ar galėsi prieš lapkričio 1-ąją nuvažiuoti uždegti žvakutes, nupirkti puokštę padėti, nes tikrai baiminasi dėl tų koronos židinio protrūkio“, – kalbėjo E. Genutis.

Kapų priežiūros specialistai primena atsakingai rinktis kuo natūralesnius, tvaresnius sprendimus kapo papuošimui, kad padarytume kuo mažiau žalos gamtai, nes dažniausiai visos žvakės ir puokštės po savaitės atsiduria ir taip perpildytuose kapinių konteineriuose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų