REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kulinarinė aistra Sveikatos mokslų universiteto mokslininkei diktuoja ir naujus tyrimus. Dabar komanda pluša kurdama alternatyvą rinkoje jau esančiam užkandžiui, tik naudoja vien augalines žaliavas, o ypač daržoves, vaisius, kuriuose daug geležies. Toks batonėlis tinka ne tik viską valgantiems, bet ir sveikesnę ar veganišką mitybą pasirinkusiems gyventojams.

Kulinarinė aistra Sveikatos mokslų universiteto mokslininkei diktuoja ir naujus tyrimus. Dabar komanda pluša kurdama alternatyvą rinkoje jau esančiam užkandžiui, tik naudoja vien augalines žaliavas, o ypač daržoves, vaisius, kuriuose daug geležies. Toks batonėlis tinka ne tik viską valgantiems, bet ir sveikesnę ar veganišką mitybą pasirinkusiems gyventojams.

REKLAMA

Aistra kulinarijai virsta naujais atradimais: Sveikatos mokslų universiteto mokslininkė Inga Matulytė namų virtuvėje kilusias idėjas dažnai perkelia ir į Farmacijos fakulteto laboratoriją. Tad dabar su kolegėmis pluša tobulindama alternatyvą klasikiniam batonėliui, papildančiam geležies atsargas organizme.

Iš pradžių gimsta virtuvėje, nes mėgstu ne tik eksperimentuoti, bet ir skaityti produktų etiketes ir būtent taip gimė plantagenas, nes visi gerai žino hematogeną, bet jo sudėtyje yra labai daug cukraus“, – teigia LSMU mokslininkė Inga Matulytė.

REKLAMA
REKLAMA

Tad pridėtinį cukrų mokslininkės keičia natūraliais saldikliais, t.y., datulėmis.

Produkto kūrėjos sako, kad svarbu, jog užkandis būtų skanus, maistingas ir naudingas sveikatai, turėtų daug geležies. Jame yra burokėlių, juodųjų serbentų, dilgėlių ir kitų augalų žaliavų, kurios praturtinta jį įvairiais vitaminais, skaidulinėmis medžiagomis ir mikroelementais.

REKLAMA

„Burokėliai, žinom, kad ne tik geležies turi, bet ir vitamino K, kuris gerai širdžiai. Dilgėlių ekstraktas, atrodo paprastas ekstraktas, galėtumėm tiesiog prisirinkti dilgėlių, bet produktuose jo pakankamai mažai naudojama. Čia yra vitamino C ir kitų mikroelementų, kurie naudingi žmogaus organizmui“, – pasakoja LSMU mokslininkė Jurga Andrėja Kazlauskaitė.

Į plantageno sudėtį įeina riebalai, angliavandeniai ir baltymai, viskas yra iš augalų, vaisių, daržovių, uogų, riešutų“, – sako LSMU mokslininkė Inga Matulytė.

Įprastą klasikinį batonėlį hematogeną mėgstančių apstu, tik štai veganams ar vegetarams jis netinka.

REKLAMA
REKLAMA

Hematogene negalima sakyti, kad yra gyvūno kraujo. Yra gyvūninės kilmės albuminas, kuris išgautas iš kraujo“, – teigia LSMU mokslininkė Inga Matulytė.

Tad naujai gimstančiame produkte vien augalinės kilmės ingredientai ir nėra pridėtinio cukraus, tad jis tinka ir norintiems maitintis sveikiau, ir vegetarams. O, pasak mokslininkių, tyrimai rodo, kad tokių žmonių sparčiai daugėja, tačiau jiems patrauklių ir visaverčių produktų įvairovė menka.

Norisi kuo sveikiau ir kuo geriau, tai skaitant sudėtis vegetarams ar veganams skirtuose produktuose dedama nemažai dirbtinių saldiklių, čia mes išvengiame, nes naudojame vaisius, uogas, datules, kurie turi ne tik saldumo, bet ir kitų medžiagų. Mes dar dvejojame ar tai maisto papildas, ar maistas, turime šitą nuspręsti, ir tada galvosime kaip pasiekti rinką“, – tvirtina LSMU mokslininkė Inga Matulytė.

Plantageno autorės siekia, kad produktas tenkintų įvairesnius klientų poreikius ir būtų lengvai vartojamas.

Daugiau apie tai – vaizdo įraše straipsnio pradžioje.

tv3.lt

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų