• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
Partnerio turinys
Turinys paruoštas bei kontroliuojamas projekto partnerio

Šiuolaikinis žmogus patiria beprotišką gyvenimo tempą, tad tenka susidurti su įvairiausiais sveikatos sutrikimais. Virškinimo sutrikimai – vieni dažniausių nusiskundimų, dėl kurių pacientai kreipiasi į gydytojus.

Šiuolaikinis žmogus patiria beprotišką gyvenimo tempą, tad tenka susidurti su įvairiausiais sveikatos sutrikimais. Virškinimo sutrikimai – vieni dažniausių nusiskundimų, dėl kurių pacientai kreipiasi į gydytojus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Paprastai vardijami tokie negalavimai: sunkumas ir pilnumas skrandyje, nevirškinimo jausmas, skausmas už krūtinkaulio ir gerklės deginimas, pilvo pūtimas, viduriavimas, vidurių užkietėjimas, pilvo skausmai ir diegliai. Jei virškinimo sutrikimai užsitęsia, jie ne juokais pradeda trukdyti normaliam gyvenimui – atrodo, kad bet koks maistas sukelia negalavimus ir pavalgius kiekvieną kartą tik apsunkstama. Ilgai užsitęsę ir sunkūs virškinimo sutrikimai gali rodyti tam tikras virškinimo organų patologijas, tačiau kiekvienas asmuo pirmiausiai turėtų susirūpinti savo mityba ir gyvenimo būdu – galbūt pakaktų koreguoti tik juos? 

REKLAMA

Keletas virškinimo trakto ligų ar simptomų pavyzdžių

Pakalbėkime apie tuos, kurie žino, kad serga kokia nors virškinimo trakto liga. Jie specialią mitybą turėtų taikyti kaip gydymo dalį. Ir svarbu ne vien tai, kas valgoma – itin reikšmingas yra ir maitinimosi režimas. Tiems, kurių virškinimo traktas yra itin jautrus, reikėtų vengti labai aštrių, riebių, prieskoningų, keptų, daug ingredientų turinčių patiekalų, pavyzdžiui:

REKLAMA
REKLAMA
  • Jei kamuoja gastroezofaginio refliukso liga, tuomet reikėtų atsisakyti produktų, kurie provokuoja rėmenį, pavyzdžiui, gazuotų gėrimų, rūgščių konservuotų gaminių, miltinių patiekalų, alkoholio ir panašiai. Rekomenduojama valgyti daugiau košių, termiškai apdoroto maisto ir nepersivalgyti, ypač prieš naktį. 
  • Jei vargina pilvo pūtimas, reikėtų vengti kopūstinių ar ankštinių daržovių, mielinių patiekalų, tam tikrų dujų kaupimąsi skatinančių vaisių, šviežio pieno produktų ir taip toliau. Vengti tam tiktų maisto produktų nepakanka – reikėtų valgyti kuo reguliariau ir kuo ramiau, nes skubotas ir „padrikas“ maitinimasis yra vienas dažniausių pilvo pūtimą paskatinančių faktorių. Gazuoti gėrimai taip pat turėtų būti užmiršti.
  • Sergant dirgliosios žarnos sindromu svarbi ne tik mityba, bet ir streso vengimas – šie du dalykai itin susiję. Dirgliosios žarnos sindromo paliestų asmenų vis daugėja. Manoma, kad tam daug įtakos turi šiuolaikinis gyvenimo būdas, tad verta šiek tiek sustoti ir prisiminti savo sveikatą. 
  • Jei kamuoja lėtinis vidurių užkietėjimas, tuomet reikėtų stengtis gerti daugiau vandens, daugiau judėti ir pasistengti, kad mityboje netrūktų skaidulų turinčio maisto (daržovių, vaisių, įvairių kruopų, sėmenų ir sėlenų). Rekomenduojama ryte išgerti šilto vandens stiklinę, suvalgyti keletą kivių ar pamirkytų džiovintų slyvų, laikytis tikslaus mitybos režimo, nes vidurių užkietėjimą provokuoja pernelyg reti valgymai. Vidurių užkietėjimas dažnesnis vaikams ir senyvo amžiaus asmenims, tačiau ir suaugusieji neturėtų ignoruoti fakto, kad tuštinamasi per retai ir apsunkintai – dėl to gali kilti įvairiausių sveikatos komplikacijų. 

Mitybos režimui – ypatinga reikšmė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Apskritai, dietą reikėtų suvokti ne tik kaip tam tikrų patiekalų valgymą ir tam tikro maisto atsisakymą, bet ją būtina priimti kaip naują ir sveikatai naudingą gyvenimo būdą. Pavyzdžiui, labai svarbus ir pats maitinimosi režimas – būtini maistingi pusryčiai, pietūs turėtų būti taip pat subalansuoti, o vakarieniauti reikėtų ne vėliau kaip 3 valandas prieš nakties miegą. Kaloringesni ir daugiau energijos suteikiantys patiekalai turėtų būti valgomi pirmoje dienos pusėje. Sveiki užkandžiai tarp pagrindinių valgymų padeda palaikyti optimalų cukraus kiekį kraujyje, jaustis energingiau ir nepersivalgyti per pagrindinius valgymus. Geriausia, kai per parą valgoma apie 5-6 kartus ir tai daroma nustatytais laiko tarpais. Racione turėtų būti ir nesočiųjų riebalų, ir maistingų baltymų, ir daržovių, ir vaisių, ir skaidulinio maisto, pavyzdžiui, pilnagrūdžių košių, pagardintų maistingais priedais (uogomis, džiovintais vaisiais, lydytu sviestu, žalumynais, sėklomis, riešutais ir taip toliau). Jei panašių taisyklių laikytųsi kiekvienas žmogus, tuomet virškinimo funkcija, tikėtina, netrukus pagerėtų. 

REKLAMA

Virškinimui svarbus ne tik maistas

Virškinimo sutrikimus provokuoja ir žalingi įpročiai, miego trūkumas, nuolat patiriama nervinė įtampa. Šiuos dalykus galima vadinti triada, kuri tikrai kenkia žmogaus sveikatai, tačiau daugumai šiuolaikinių žmonių yra neišvengiama gyvenimo būdo dalis. Taigi jei norite, kad ir virškinimas, ir visa organizmo gyvybinė veikla vyktų sklandžiau, turėtumėte atsisakyti žalingų įpročių, pasistengti pakankamai pailsėti ir dėti visas pastangas,kad patirtumėte kuo mažiau streso. Jei prie viso to dar pridėsite ir reguliarų fizinį aktyvumą, tuomet netrukus pastebėsite gerus ir stengtis toliau paskatinančius rezultatus. 

REKLAMA

Simptominio gydymo pavyzdžiai ir pavojaus signalai

Kai kuriuos virškinimo sutrikimus simptomiškai gydyti padeda tam tikri vaistiniai preparatai (esant pilvo pūtimui naudingas simetikonas, o esant sunkumui skrandyje padėti gali virškinimo fermentų turintys preparatai), tačiau jei virškinimo sutrikimai užsitęsia ilgiau ir atsiranda kitų neraminančių požymių, pavyzdžiui, kraujavimo iš virškinimo trakto, staigus svorio kritimas, stiprus vėmimas ir pykinimas, reikėtų nedelsiant kreiptis į gydytojus. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų