bruknės

Šiame puslapyje rasite informaciją apie gairę pavadinimu „bruknės“. Visi straipsniai, video, nuotraukos, komentarai patalpinti tv3.lt naujienų portale apie gairę pavadinimu „bruknės“.

Miško gėrybes dabar – tik imk ir rink: štai, kas stiprina imunitetą

Prasidedant peršalimo ligų sezonui dalis lietuvių ima galvoti kaip sustiprinti imunitetą ir atsigręžia į rudenines miško gėrybes. Sveikatos specialistai pritaria – pavyzdžiui, spanguolėse, bruknėse ar šaltalankiuose vitamino C daugiau nei citrinose. O šis vitaminas, anot specialistų, itin svarbus stiprinant imunitetą ir saugantis nuo rudeninių ligų. Pensininkė Onutė nusipirko kelis litrus bruknių. Sako, kad užtektų visai žiemai, vėliau pirks dar kelis litrus. Žiemai senjorė bruknes šaldo.

Prasidėjo spanguolių ir bruknių sezonas: specialistai atskleidė – lietuviai daro vieną esminę klaidą

Grybų miškai šį rudenį kol kas šykšti, užtat raudonuoja spanguolės ir bruknės. Sezonas tik prasidėjo, o uogautojai sako, kad nurinktos dar ir neprisirpusios. Neradę grybų, žmonės neša iš miško spanguoles ir bruknes. Dauguma žino apie šių uogų naudą mūsų sveikatai, mitybos specialistai irgi ragina prisirinkti jų ir reguliariai valgyti. Bet, sako, kad lietuviai daro vieną esminę klaidą. Varėnos rajone, netoli Merkinės, pakelėje miško gėrybėmis prekiauja Kęstutis.

Šios uogos – tikra vitaminų bomba: valgykite į sveikatą

Dėl rūgštokai karstelėjusio skonio bruknės dažniausiai vartojamos termiškai apdorotos – tradiciškai verdamos jų uogienės su kriaušėmis ir obuoliais, jos dedamos į rauginamus kopūstus. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad bruknės yra vienas pagrindinių antioksidacinių medžiagų šaltinių, įvardijamos kaip superuogos – jų naudą itin vertina Skandinavijos šalių gyventojai.
2022-08-26

Receptas. Bruknių uogienė su kriaušėmis

INGREDIENTAI: 1 kilogramas cukraus 3 kilogramai bruknių 2 kilogramai kriaušių (prinokusios) 2 stiklinės vandens Paruošimo laikas: Apie 1 val. Porcijų skaičius: 5 PARUOŠIMO BŪDAS: Bruknes nuplikykite verdančiu vandeniu. Nulupkite kriaušes ir jas susmulkinkite. Išvirkite sirupą ir jame virkite susmulkintas kriaušes kol jos suminkštės. Tada jas išgriebkite, o į sirupą suberkite nuplikytas bruknes. Virkite apie 7 min.
2022-03-02

Receptas. Bruknių drebučiai

INGREDIENTAI: 1 kilogramas bruknių 500 gramų cukraus 1 arbatinis šaukštelis citrinos rūgšties Paruošimo laikas: Daugiau nei 1 val. Porcijų skaičius: 2 PARUOŠIMO BŪDAS: Bruknes puode pavirkite 20 minučių. Suberkite uogas atskirai nuo sulčių ir gerai jas pertrinkite, tada perkoškite. Vėl sumaišykite uogas ir sultis. Į bruknes suberkite cukrų, virkite pusvalandį ant silpnos ugnies, įdėkite šaukštelį citrinos rūgšties. Išpilstykite viską į stiklainius.
2022-03-01

Receptas. Moliūgų ir bruknių košė

INGREDIENTAI: 200 gramų bruknių šiek tiek cukraus šiek tiek imbierų 200 gramų moliūgų Paruošimo laikas: Apie 5 min. PARUOŠIMO BŪDAS: Dedame moliūgus ir bruknes lygiomis dalimis, cukraus pagal skonį, imbiero miltelių bei verdame kol pasidarys vientisa masė. Supilstoma į indelius ir padedame šaltai. Tinka prie vištienos.
2022-03-01

Receptas. Bulvių ir bruknių pyragėliai

INGREDIENTAI: 1 stiklinė bruknių (uogienė) 250 gramų bulvių (virtos) 5 valgomieji šaukštai cukraus 2 vienetai kiaušinių 300 gramų kvietinių miltų 100 gramų juodojo šokolado 100 gramų sviesto 1 arbatinis šaukštelis kepimo miltelių PARUOŠIMO BŪDAS: Virtas bulves pertrinkite per tinklelį, įmuškite kiaušinius, sudėkite margariną, suberkite cukrų ir gerai išmaišykite. Suberkite miltus, persijotus su kepimo milteliais, ir išminkykite tešlą.
2022-02-24

Receptas. Bruknių gira

INGREDIENTAI: 1 kilogramas bruknių 600 gramų medaus 10 litrų vandens (šaltinio) 30 vienetų razinų (neplautos) PARUOŠIMO BŪDAS: Bruknes sutrinti, užpilti vandeniu ir užvirinti. Kai atauš, perkošti, įmaišyti medų, įberti razinų ir pastatyti šiltoje vietoje. Kai gira suputos, supilstyti į mažesnius indus, laikyti šaltoje vietoje.
2022-02-23

Receptas. Muštinukai su bruknėmis

INGREDIENTAI: 8 valgomieji šaukštai bruknių šiek tiek imbierų (maltas) šiek tiek petražolių šiek tiek kvietinių miltų 1/4 stiklinės raudonojo vyno šiek tiek apelsinų sulčių 0.5 stiklinės grietinėlės (plakta) 6 vienetai kiaulės nugarinės (gabaliukai) šiek tiek druskos 6 valgomieji šaukštai aliejaus šiek tiek baltųjų pipirų PARUOŠIMO BŪDAS: Kiaulieną truputį pamuškite ir pakankamai įpjaukite iš šono.
2022-02-23

Receptas. Kalakutienos pyragas su bruknėmis Kalėdoms

INGREDIENTAI: 1 vienetas tešlos (sluoksniuota bemielė) 1 vienetas paukštienos (kalakutiena ar vištiena ) 5 vienetai morkų 2 saujos bruknių ( (galima naudoti spanguoles)) 100 gramų sūris (fermentinis) 100 gramų pomidorų pastos ((tyrė)) 4 skiltelės česnakų 1 žiupsnelis druskos 1 žiupsnelis pipirai 30 mililitrų alyvuogių aliejaus 1 pakelis sultinio (sultingai vištienai su baziliku ir raudonėliu) šiek tiek bruknių ((tyrė)) Paruošimo laik...
2022-02-22
REKLAMA
REKLAMA
Į viršų