REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Visai neseniai TV3 laidoje „Pasaulis pagal moteris“ apsilankė du puikiai žinomi vyrai – vienas garsiausių Lietuvos dizainerių Juozas Statkevičius ir socialinių mokslų daktaras, bei knygų autorius Eugenijus Skerstonas. Jiedu ne tik pasidalijo savo išmintimi, bet prabilo ir apie politikų stilių.

Visai neseniai TV3 laidoje „Pasaulis pagal moteris“ apsilankė du puikiai žinomi vyrai – vienas garsiausių Lietuvos dizainerių Juozas Statkevičius ir socialinių mokslų daktaras, bei knygų autorius Eugenijus Skerstonas. Jiedu ne tik pasidalijo savo išmintimi, bet prabilo ir apie politikų stilių.

REKLAMA

Vieni buvo giriami, o kiti, deja, sulaukė ir kritikos.

Ką mes iš tiesų žinome apie madą?

Anot J. Statkevičiaus, lietuviams tai, kaip jie atrodo, dažnai rūpi. Deja, dažnai čia prašaunama ir pro šalį.

„Išvaizdai skiria labai daug, ir labai stengiasi, kartais persistengia, ir būna labai daug visokiausių kuriozų. Kur dirbo, iš ten tokį stilių ir atsivežė. Jei dirbo Švedijoje – skandinaviškas stilius, dirbo Anglijoje – angliškas stilius. Manau, kad per 30 metų to dar labai susiformavusio meninio skonio nelabai yra“, – sako jis.

Anot dizainerio, Lietuvoje vis dar siekiama daug ką nukopijuoti, nors tai gerai tikrai ne visais atvejais. „Ypatingai, jeigu būna kažkokie priėmimai, tai būtinai Holivudo imitacija. Mūsų santvarkai tos dekoracijos dar yra labai būdingos. Holivude yra raudonas kilimas, bet Lietuvoje jis raudonas būti negali, todėl, kad tikri dalykai ir turi būti ten, kur yra tikri“, – pastebėjo jis.

REKLAMA
REKLAMA

Savo ruožtu E. Skerstonas pastebėjo, kad mūsų šalyje dažnai painiojamos ir mados bei išvaizdos kultūros sąvokos. „Mados fenomenas yra vienas dalykas, išvaizdos fenomenas – kitas. Išvaizdos kultūros laukas yra žymiai platesnis, negu mados. Tai yra ir uniformos, ir tautiniai drabužiai, tai yra absoliučiai visa tai, ką mes matome gatvėje. Dar vienas segmentas – absoliučiai madingos tendencijos. Jei kalbame apie mados fenomeną, reikia visiems atsiminti, kad, visų pirma, yra inicijuota mada, kurią inicijuoja stilistas, kūrėjas. Jis inicijuoja kokį nors įvaizdį, kuris, galbūt virs tendencija, o tendencija su laiku virs mada“, – pasakojo jis.

REKLAMA

Žinomas knygų autorius paaiškino ir tai, kas yra laikoma gatvės mada: „Be inicijuotos mados, kurią kuria kūrėjai, yra ir gatvės mada. Iš kur ji kyla – mes nežinome, o tai, kad mes nusižiūrime, yra labai žmogiška. Mados nebūtų, jei žmogus neturėtų gebėjimo nusižiūrėti, atsiminti ir kurti.“

O štai anot J. Statkevičiaus, mada ir stilius su prabanga nėra susiję – visuomet galima rasti būdą, kaip puikiai atrodyti. „Galima būti ir stilingu, ir madingu už kelias kapeikas, jeigu tu žinai tendenciją, proporciją ir tai, kas tau tinka. Aš buvau neturtingas studentas ir visą laiką buvau madingas. Visi atsimena. Žmonės, galbūt, nežinojo, ką sekti  – kokį aktorių, filmą ar panašiai, tad tu atrodei išskirtinis“, – sakė žinomas dizaineris. 

REKLAMA
REKLAMA

Kai kurios valdžios moterys sulaukė ir pagyrų 

Abu vyrai pasidalijo mintimis ir apie Lietuvos politikų įvaizdį. Kaip pažymėjo J. Statkevičius, jis, deja, yra pats nuobodžiausias.

Laidos vedėjos paprašytas apibūdinti politikų stilių, dizaineris buvo atviras: „Man atrodo, kad jie amžinai slepiasi. Jie pastoviai slepiasi. Neduok Dieve, seimūnai pasirodys su gražesniu kostiumėliu. Ir tai nėra paprasta. Jei tu eini pas Statkevičių, tai reiškia, kad tu turi daug pinigų, gali gražintis ir gerai atrodyti, o tas juos baido.“

Anot jo, tai yra žmonės, kurie galėtų bandyti parodyti pavyzdį, deja, to nedaro. „Visi sako, kad lietuviai turi puikų meninį skonį. Tai kur jis? Kalbame apie žmones, kurie yra iš dievų olimpo – jie galėtų užduoti toną ir parodyti pavyzdį arba bent elementariai tvarkingai atrodyti. Bet žmonės kai kurių tų elementarių dalykų nelabai supranta. Jeigu kostiumas geras, tai batai tragiški, jeigu kostiumas ir batai geri – kojinės tragiškos, nusmukę“, – pastebėjo jis. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dizaineris sutiko, kad kabinėtis galima tiek, kiek tik norisi, tačiau dažnu atveju matomi veidai, bijodami suklysti, renkasi įmanoma saugiausią variantą, o tai ne visuomet išeina į naudą. 

Ir nors bendrai tiek J. Statkevičius, tiek E. Skerstonas negailėjo kritikos politikų įvaizdžiui, yra kelios moterys, kurioms jiedu negailėjo ir pagyrų. Tai – Dalia Teišerskytė, Irena Degutienė, bei Alma Adamkienė.

„Prezidentai keičiasi, o mes dirbame tie patys. Ir kuri prezidento žmona, jūs pasakytumėte, kad atrodė puikiausiai? Ponia Alma Adamkienė. Tuo diskusija ir baigiame, o visiems kitiems, deja, yra minusų, ir baisių“, – sakė J. Statkevičius.

REKLAMA

E. Skerstonas politikas davė ir patarimą – anot jo, svarbiausia išlikti savimi. „Ir nebijokite klausti – tai pritaikytina visiems. Ir tuo labiau, kai mes kalbame apie prisistatymą visuomenei. Vienas dalykas yra noras patikti, čia, galbūt, vilioklišką aspektą užkabinote. Bet kada mes esame vieši asmenys, mes prisistatome kitiems. Ir negali būti nesvarbu, kaip aš atrodysiu“, – sakė jis.

O štai J. Statkevičius, pasirodo, dažnai sulaukia užklausų, kodėl ne jis rengia vieną ar kitą žinomą politiką? Deja, anot jo, tai dažnai susiję ir su jų pačių norais. 

„Aš pavyzdžiui gaunu tūkstančius žinučių vos ne su pagrasinimais, kodėl tu neaprengi, kaip tau negėda? Kitas žmogus specialiai nenori, nes, maždaug, tokiose pareigose aš čia dar klausiu tavęs? Savivertė atsiranda tokia, kad kartais tiesiog norisi pakelti liemenuko šleikas ir uždėti korsetą, kad žmogus gerai atrodytų. Žinokite, kartais drabužiai dar nieko nereiškia“, – įsitikinęs jis.

Visą ištrauką iš laidos „Pasaulis pagal moteris“ su E. Skerstonu ir J. Statkevičiumi pamatysite peržiūrėję vaizdo įrašą straipsnio pradžioje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų