• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Antradienio vakarą Vilniaus oro uoste nusileido buvusio Rusijos prezidento ir premjero Dmitrijaus Medvedevo žmonai galimai priklausantis lėktuvas. Manoma, kad Vilniaus oro uostas naudojamas kaip tarpinė stotelė tarp Rusijos ir Jungtinės Karalystės, nes šiuo metu skrydžiai iš Rusijos į Didžiąją Britaniją – uždrausti. Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto atstovai sako, kad tokie lėktuvai Vilniaus oro uoste leistis neturėtų.

Antradienio vakarą Vilniaus oro uoste nusileido buvusio Rusijos prezidento ir premjero Dmitrijaus Medvedevo žmonai galimai priklausantis lėktuvas. Manoma, kad Vilniaus oro uostas naudojamas kaip tarpinė stotelė tarp Rusijos ir Jungtinės Karalystės, nes šiuo metu skrydžiai iš Rusijos į Didžiąją Britaniją – uždrausti. Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto atstovai sako, kad tokie lėktuvai Vilniaus oro uoste leistis neturėtų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Bombardier Global 5000" privatus lėktuvas, kurio kaina prasideda nuo 25 milijonų JAV dolerių, antradienio pavakarę tuščias, tik su įgula atskridęs iš Maskvos, nusileido Vilniaus oro uoste. Apie 3 valandas prastovėjęs lėktuvas iš Vilniaus pakilo jau su keleiviais.

REKLAMA

„Šis lėktuvas, privatus lėktuvas, į Vilniaus oro uostą atvyko sausio 5 dieną 20 valandą 42 minutės, be keleivių, tik su įgula, o išvyko tą pačią dieną, šiek tiek vėliau, po kelių valandų, atgal į Maskvą, su trimis keleiviais“, – sako Vilniaus oro uosto atstovas Tadas Vasiliauskas.

Kam priklauso šis lėktuvas, kokia buvo skrydžio paskirtis ir kas buvo tie trys keleiviai, oro uosto atstovai atsakyti negali, nes tokių duomenų neturi.

REKLAMA
REKLAMA

Rusijos opozicionierius Aleksejus Navalnas mano, kad šiuo lėktuvu skraido buvusio Rusijos prezidento ir premjero Dmitrijaus Medvedo žmona Svetlana Medvedeva. Nors skelbiama, kad orlaivis priklauso Rusijos VTB banko, kuriam sankcijos taikomas tiek Europoje, tiek Amerikoje, ofšoriniam verslui, Navalnas teigia turintis įrodymų, kad lėktuvu skraido Medvedevo žmona:

„Mums vis tiek pavyksta rasti pakankamą kiekį dažnų vizitų po Rusiją ir užsienyje. Ir visi jie sutampa su privataus VTB lėktuvo persikėlimu. Kemerovas dėl Medvedevos atvykimo uždarė pusę miesto. Izraelis, 2016 metų balandis, Svetlana Medvedeva atlieka piligriminį vizitą.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lėktuvų stebėtojas Darius, nufotografavęs Vilniaus oro uoste nusileidusį galimai Medvedevo žmonos lėktuvą, pasakoja, kad orlaivis prieš kelias dienas užfiksuotas Jungtinėje Karalystėje, Farnboro oro uoste, kur dažniausiai leidžiasi oligarchų ir politikų privatūs lėktuvai.

„Jis dieną prieš tai vat būtent ir skrido į Jungtinę Karalystę, ir po to grįžo. Sekančią dieną jau pasirodė Vilniuje. Jo, ten yra toks oro uostas Farnboro, kuriame leidžiasi vien tik tai privatūs lėktuvai. Gali ir amerikiečių, ir pačių britų, ir labai daug būtent rusų oligarchų ten leidžiasi“, – pasakoja lėktuvų stebėtojas Darius.

REKLAMA

Lėktuvus stebintis ir juos fotografuojantis vyras pasakoja matęs, kad Vilniaus oro uostas tarpine stotele tampa ne vienam Kremliui palankiam oligarchui ar politikui. Kad galėtų pasiekti, pavyzdžiui, Ukrainą, į kurią skrydžiai iš Rusijos yra uždrausti, lėktuvai leidžiasi Vilniaus oro uoste, pastovi jame 10-15 minučių net neišjungdami variklių, o tuomet iš Lietuvos kyla į Ukrainą.

„Teko matyti Abromovičiaus naują lėktuvą. Čia jau nauja istorija, ne ta pati, kur buvo prieš 20 metų. Teko matyti Lukašenkos draugo Michailo Gucerijevo lėktuvą, kuris čia gal apie 20 kartų yra buvęs Vilniuje. Aišku Prigožino, tas Medvedevos lėktuvas. Ukrainos įvairių prokremlinių oligarchų, pavyzdžiui, Medvečiuko“, – teigia Darius.

REKLAMA

Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto atstovai sako, kad VTB bankui ir visam su juo susijusiam turtui Europos Sąjungoje ir Amerikoje yra taikomos sankcijos, tačiau neaišku, ar sankcijos yra taikomos ir ofšorinėms įmonėms. Jei šio lėktuvo nusileidimas Vilniaus oro uoste nacionaliniam saugumui grėsmės ir nekelia, bet, pasak Seimo nario Lauryno Kasčiūnio, Lietuva neturėtų būti landa tarptautinių sankcijų įgyvendinimui, nes tai menkina pačias sankcijas.

„Turėtų būti aiškus registras, kokie lėktuvai, kam priklausantys, su numeriais, kurie negalėtų nusileisti, atskristi į Lietuvą. Tuo labiau, jeigu tikslas yra nusileisti Lietuvoje tam, kad atsirastų įrašas, kad tu atskrendi į Britaniją iš Lietuvos, o ne iš Rusijos, kur yra skydžiai uždrausti. Tai jeigu tai realybė, tai, be abejo, aiškinsimės ir ieškosim tų aiškių algoritmų, kad tokie dalykai nepasikartotų“, – kalbėjo Seimo narys Laurynas Kasčiūnas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jei oro erdvės valdytojų radarų lėktuvams apeiti ir į Lietuvos oro erdvę patekti nepastebėtiems neįmanoma, tačiau komercinių radarų internetiniuose puslapiuose, kur galima matyti, kur ir kada koks lėktuvas kilo ir leidosi, visų lėktuvų neišvysime. Aviacijos analitikai pasakoja, kad dažnai žinomi žmonės, politikai ar oligarchai iš tinklapių perka paslaugą, kad jų lėktuvo skrydžiai nebūtų matomi. Tiesa, aviacijos mylėtojai pastebėjo, kad galimai Svetlanai Medvedevai priklausantį lėktuvą oro erdvėje jie išvydo tik šiemet.

REKLAMA

„Tam pačiam Twiterryje, kada kažkas iš tokių pat aviacijos mėgėjų pastebėjo, kad būtent nuo Naujųjų Metų tas lėktuvas pradėjo matytis tose komercinėse tarnybose. Lyg tai iki tol jis nebuvo rodomas“, – sako Aviacijos analitikas Simonas Bartkus.

Internetinio radarų tinklapio duomenis, šis lėktuvas iš Maskvos turėjo skristi į Jungtinę Karalystę, bet skrydis buvo nukreiptas į Vilnių, o iš Vilniaus kelionės į Didžiąją Britaniją nepratęsė, bet skrido atgal į Maskvą.

Aviacijos analitikai sako, kad orlaivis į Lietuvą galėjo būti nukreiptas dėl oro sąlygų ar techninių gedimų, o gal lėktuvo keleiviai persigalvojo ir nusprendė kelionės nebetęsti ir grįžti į Maskvą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų