REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvoje mirė jauniausias COVID-19 užsikrėtęs žmogus. Kaune gydytojams nepavyko išgelbėti vos virš trisdešimties metų vyro gyvybės. Tuo metu laboratorijos per vakar užfiksavo dar 1109-ias naujas infekcijas. Ligoninės užsipildė ne tik sostinėje, bet ir pajūryje. Klaipėdos universitetinė ligoninė skelbia, kad laisvos vietos nyksta žaibiškai. O Vilniuje į pagalbą vis labiau įsitraukia šalies kariuomenė.

Lietuvoje mirė jauniausias COVID-19 užsikrėtęs žmogus. Kaune gydytojams nepavyko išgelbėti vos virš trisdešimties metų vyro gyvybės. Tuo metu laboratorijos per vakar užfiksavo dar 1109-ias naujas infekcijas. Ligoninės užsipildė ne tik sostinėje, bet ir pajūryje. Klaipėdos universitetinė ligoninė skelbia, kad laisvos vietos nyksta žaibiškai. O Vilniuje į pagalbą vis labiau įsitraukia šalies kariuomenė.

REKLAMA

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras iš lėto virsta kareivių baze. Vis labiau į darbą įsitraukia kariai savanoriai, kurie padeda epidemiologams sekti viruso kelią, skambina sergantiesiems, bando išsiaiškinti, su kuo COVID-19 pacientai bendravo, kur lankėsi.

Visuomenės sveikatos centre savanoriams jau trūksta vietos ir ši problema sprendžiama kariškai. Kariuomenė šalia centro stato palapines, aprūpina savanorius visomis reikalingomis priemonėmis.

REKLAMA
REKLAMA

„Savanorių gretos su palapinėmis dviem didžiulėmis įsikūrė kieme. Jų skaičiai didėja, jie buvo apsistoję viename aukšte, dabar jau jie apsistoję ir pirmame aukšte, jų šiai dienai turėtų būti apie šimtą kareivių. Jie ateina su savo stalais, kėdėmis, kompiuteriais, su maistu, su viskuo, su šiukšlių dėžėmis“, – sako visuomenės sveikatos centro epidemiologė Daiva Razmuveinė.

REKLAMA

Rūpintis yra kuo. Per vakar Lietuvoje laboratorijos aptiko 1109-ias naujas COVID-19 infekcijas, nuo šios klastingos ligos mirė 11 asmenų, tarp jų – jauniausia koronaviruso auka nuo pandemijos pradžios. Kauno ligoninėje nuo COVID-19 mirė vyras, kuriam buvo vos virš 30-ties metų.

„Galiu pasakyti, pacientas nebuvo visiškai sveikas dėl kitų priežasčių. Tik tiek galiu pasakyti. Dar galiu pridurti, jeigu pavasarį turėdavom daugiausia garbaus amžiaus pacientų su stipriai išreikštomis gretutinėmis ligomis, tai dabar su antra banga turim didesnę įvairovę amžiaus grupėse“, – pasakoja Kauno ligoninės atstovas Saulius Tvirbutas.

REKLAMA
REKLAMA

Iki šiol daugiausia problemų dėl sparčiai augančio COVID-19 ligonių skaičiaus turėjo Vilniaus regionas, tačiau situacija sparčiai keičiasi. Laisvos lovos greitai tirpsta ir Klaipėdoje.

„Jeigu turite omenyje COVID-19 sergančius pacientus, per dieną paguldome kartais iki 20-ies, kartais 15-a. Esame išskleidę 130 lovų, Vakar turėjome užpildę 100-ą procentų, tai yra visas lovas praktiškai. Šiandien truputį sumažėjo, išleidome saviizoliacijai, kai ką perkėlėme į kitas ligones, tai liko 110“, – teigia Klaipėdos universitetinės ligoninės vadovas Vinsas Janušonis.

Tam, kad užtektų vietos COVID-19 pacientams, Klaipėdos universitetinė ligoninė apribojo dalies skyrių veiklą. Kaip ir Vilniuje, taip ir Klaipėdoje persipildžius palatoms, COVID-19 pacientai siunčiami į padėti galinčias atramines ligonines.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Pagrindinė atraminė ligoninė mūsų regione yra Respublikinė ligoninė. Bendradarbiaujam. Nėra lengva, nelabai nori priimti pacientų COVID-19, tačiau yra numatyta ten 48 lovos“, – kalbėjo V. Janušonis.

Klaipėdoje atidarytas ir dar vienas COVID-19 mobilus patikros punktas. Į jį miestiečiai keliaus tada, kai pirmajame pritrūks laisvos vietos.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga jau dabar yra tvirtai įsitikinęs – karantinas Lietuvoje lapkričio 29-ąją nesibaigs.

„Kiekvieną savaitę Vyriausybė peržiūri priemones, peržiūri karantino sąlygas atsiranda minimalių korekcijų. Po trijų savaičių vis tiek Vyriausybė grįš prie svarstymų, nelabai turiu abejonių, kad pratęs karantiną, tik klausimas kokios sąlygos bus“, – sako sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

REKLAMA

Nors privalomas kaukių dėvėjimas mokyklose sukėlė milžinišką tėvų pasipiktinimo bangą, Veryga nuo šios priemonės nesitraukia:

„Yra skleidžiama įvairiausia gąsdinanti informacija, kad vaikai uždus, kad reikė juos gaivinti, kad dvideginio prisikvėpuos ir panašiai. Paprastai, ūkiškai pagalvokit, kaukė nėra rezervuaras, kuriame prisikaupia anglies dvideginio, kaukė yra filtras, kuris filtruoja tiek iškvepiamą, tiek įkvepiamą orą.“

Lietuva taip pat imasi veiksmų dėl situacijos audinių fermose. Vyriausybė rytoj spręs dėl 14 dienų izoliacijos atvykstantiems iš Danijos bei kitų šalių su paplitusiu mutavusiu COVID-19 audinių fermose.

„Yra stebimos viruso mutacijos ir yra nustatyti atvejai žmonių užsikrėtimo būtent nuo audinių“, – pasakoja A. Veryga.

REKLAMA

Lietuvoje daugėja ir sergančių medikų. Per vakar COVID-19 susirgo dar pusšimtis gydytojų, slaugytojų. Lietuvoje iš 44-ių tūkstančių medikų serga apie pusantro tūkstančio gydytojų, slaugytojų bei slaugytojų padėjėjų.

„Tie skaičiai pavertus į procentus nėra dideli, bet reikia suprasti, kad tas medikas turi savo kompetenciją. Jeigu kalbėti apie dabartinę situaciją, infektologai, jų tikrai nepasidarys daugiau per šią pandemiją“, – teigia visuomenės sveikatos centro epidemiologė Daiva Razmuveinė.

Pasigirdus žinioms apie sėkmingus vakcinos nuo koronaviruso bandymus. Sveikatos apsaugos ministerija pradėjo prognozuoti, kad pirmosios vakcinos dozės Lietuvą galbūt pasiekti jau sausį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų