REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilniaus gyventojams vaistinėse nemokamai pradedamos dalinti kalio jodido tabletės. Vienam žmogui nemokamai skiriama dviejų parų dozė, kuri padėtų pirmosiomis dienomis apsaugoti skydliaukę nuo pragaištingo radioaktyviojo jodo poveikio.

Vilniaus gyventojams vaistinėse nemokamai pradedamos dalinti kalio jodido tabletės. Vienam žmogui nemokamai skiriama dviejų parų dozė, kuri padėtų pirmosiomis dienomis apsaugoti skydliaukę nuo pragaištingo radioaktyviojo jodo poveikio.

REKLAMA

Tuo metu Baltarusijoje toliau kuriamas pirmas naujos atominės elektrinės blokas. Kol kas jis veikia minimaliu pajėgumu, bet jau po poros savaičių pradės gaminti elektrą. Situacija Astrave stebintys ekspertai sako, kad užkuriama elektrinė kelia dar daug saugumo klausimų, deja stabdyti jos paleidimą – vargu ar yra vilties.

Savo kalio jodido dozę atsiima ir vilnietė Aldona:

„Ne visiškai specialiai, bet prie progos tuo pačiu paprašiau. O jei nelaimė įvyktų, tai tikrai reikia turėti atsargą. Jau norėjau pirkti pati, bet kadangi girdėjau, kad bus dalinama nemokamai, todėl ir pasinaudojau.“

Tiesa tokių, kaip Aldona, anot vaistininkų, kol kas nedaug. Bet antradienį Vilniuje tik pradėta dalinti kalio jodidą. Atėjus į vaistinę vienam: galima pasiimti ir tablečių šeimos nariams.

REKLAMA
REKLAMA

„Mes duosime pasakius asmens kodą, duosime šeimos nariams, kam reikia. Bet negalėsime parduoti jo kaip komercinio preparato“, – sako „Eurovaistinė“ atstovė Laura Bielskė.

REKLAMA

Sveikatos apsaugos ministerija iš viso 16-kai savivaldybių esančių 100 km spinduliu nuo Astravo atominės elektrinės perdavė 4 mln. tablečių. Vilniuje automatiškai išrašyti receptai beveik 600 tūkst. miesto gyventojų. Receptai galios mėnesį. Ką daryti gyventojams gyvenantiems Vilniuje, bet čia neužsiregistravusiems?

„Neturiu dabar tokio atsakymo, bet matyt teks pagalvoti. Iš tikrųjų jei žmonės galbūt nėra registruoti, bet būna, gyvena Vilniuje – vėl ta pati problema. Gal žmonėm būtų puiki proga galų gale užsiregistruoti ten, kur jie iš tikrųjų yra“, – pasakoja sveikatos ministras Aurelijus Veryga.

REKLAMA
REKLAMA

„Taip pat norėčiau atkreipti dėmesį, kad jeigu deklaravo savo vietą po rugsėjo 30 d., nes būtent tai dienai duomenys buvo paimti, tai lapkričio viduryje bus išrašinėjami receptai tiems, kurie deklaravo vėliau“, – teigia Vilniaus sav. administracijos direktorius Povilas Poderskis.

Gavus tabletes, žinoma, jų nereikėtų iš karto suvartoti. Tą reikės daryti įvykus branduolinei avarijai. Apie tai, žinoma bus pranešama per radiją, televiziją, pranešimus turbūt gausime ir į savo mobiliuosius telefonus. O tuomet slepiantis nuo radioaktyvaus debesies – pirmiausia reikės pasislėpti namuose ir nekišti nosies į lauką.

Koks siaubingas yra nematomas priešas – radiacija, pasaulis pamatė po 1986-ųjų balandžio 26-osios Černobylio avarijos. Tuomet ketvirtajame Černobylio atominės elektrinės bloke įvykus sprogimui, bet tik Ukrainoje, bet ir Baltarusijoje ir kitose šalyje pasklido radioaktyvus debesis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dozuoti kalio jodido tabletes reikėtų maždaug taip: jei turite kūdikį iki 1 mėn. amžiaus, jam užteks ¼ tabletės per parą. Jei jūsų vaikui yra daugiau nei mėnesis, iki 3 m. – ½ tabletės per parą. Iki 12 metų vaikams reikėtų duoti 1 tabletę per parą, o jei esate vyresnis nei 12 metų – 2 tabletės per parą. Jei jums sunku nuryti tabletę – ją galima ištirpinti vandenyje.

„Vartojimas irgi turi keletą tokių taisyklių: vartoti yra efektyvu likus mažiau nei 24 val. iki galimo patekimo radioaktyviojo jodo. Jau patekus radioaktyviam jodui, įkvepiant jį su oru – dar yra efektyvu vartoti kalio jodidą apie 2 val., bet ne daugiau nei 8 val.“, – kalbėjo Radiacinės saugos centro specialistė Danutė Šidiškienė.

REKLAMA

Tad belieka tikėtis, kad įvykus avarijai Minskas apie tai šauktų taip pat garsiai, kaip dar neseniai demonstravo savo pasirengimą gesinti nelaimės padarinius.

Jei Minskas įvykus nelaimei tylės, apie tai sužinosime šiek tiek vėliau – veikiausiai radiaciją užfiksavus jau Lietuvoje. Astravo atominės elektrinės pirmasis reaktorius, beje jau užkurtas mėnesio pradžioje, nepaisant to, kad Minskas neįvykdė daugybės saugumo rekomendacijų.

„Šiuo metu vyksta ES, ekspertai vertina Baltarusijos streso testų veiksmų planą. Ir šitas darbas vyksta, jis nebaigtas. Mes ir savo paskutiniame rašte paraginome Baltarusiją sustabdyti paleidimo darbus, kol neišspręsti visi šie klausimai, ramiai tuos klausimus išdiskutuoti, išspręsti, nes daug saugos gerinimo yra rekomendacijų, kurios nėra įgyvendintos, ypač kas susiję su seisminiais įvykiais“, – sako VATESI viršininko pavaduotojas branduolinei saugai Sigitas Šlepavičius.

Lapkritį Astravo atominės elektrinės pirmasis blokas, planuojama, turės veikti jau 30-40 proc., pajėgumu. Kitų metų pradžioje, žadama, veiks pramoniniu lygiu. Nestoja ir antrojo bloko statyba.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų