REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvoje saulės jėgainių elektros energiją naudojančių vartotojų per metus patrigubėjo. Energetikos ministerijos atstovai aiškina, kad tokį šuolį lėmė  kompensacijos saulės jėgainėms įsigyti. Tiesa, dalis vartotojų dažnai apsiskaičiuoja – nusiperka per daug galingas ir per brangias saulės jėgaines, dėl to jos kartais neatsiperka ir per dešimtmetį.

Lietuvoje saulės jėgainių elektros energiją naudojančių vartotojų per metus patrigubėjo. Energetikos ministerijos atstovai aiškina, kad tokį šuolį lėmė  kompensacijos saulės jėgainėms įsigyti. Tiesa, dalis vartotojų dažnai apsiskaičiuoja – nusiperka per daug galingas ir per brangias saulės jėgaines, dėl to jos kartais neatsiperka ir per dešimtmetį.

REKLAMA

Daugiau nei 3 megavatų galingumo saulės elektrinė jau statoma Lazdijų rajone, joje sau elektros energija galės pirkti apie 1200 tipinių daugiabučių namų ūkių. Ir toks energijos gamybos būdas Lietuvoje ne tik populiarėja, bet ir labai tobulėja. Įprastus saulės modulius jau keičia dvipusiai. Jie sustatyti tokiomis eilėmis specialiuose parkuose geba judėti, pasitinka saulę rytuose ir palydi vakaruose.

„Saulės elementai moduliuose yra daugmaž visur vienodi. Mes naudojame tokius, kurie gamina elektros energiją, ne tik iš priekio, bet ir iš galo, surenkant visus atspindžius patį saulės elementą uždarome tarp dviejų polimerų, o polimerus apsaugome tarp dviejų stiklų. Toks sprendinys laikoma, kad gyvena daugiau negu 50-imt metų“, – sako nutolusių saulės elektrinių atstovas Jonas Vaišnys.

REKLAMA
REKLAMA

Šiuo būdu galima pagaminti 40 procentų daugiau elektros energijos nei įprastais saulės fotomoduliais. Tiesa, ši technologija penktadaliu brangesnė nei senesnė. Investicija bet kuriuo atveju nepigi. 1 kW galios įprastų saulės modulių įrengimas kainuoja apie tūkstantį eurų, o vidutiniui ūkiui gali reikėti tris arba keturis kartus daugiau galios.

REKLAMA

Tad saulės elektrinės pastatymas ant namo stogo ar įsigijimas parke gali kainuoti mažiausiai 3000, 4000 eurų. Energetikos ministerija mažina šią naštą. Nuo Liepos pirmosios vėl galima teikti prašymus ir taip atgauti trečdalį išleistų pinigų.

„Šiandien būtent startavo kvietimas nutolusioms saulėms elektrinėms, tai reiškia, kad gyventojai, kurie norėtų įsigyti saulės elektrinę ne ant savo namo stogo, bet iš parkų, kurie yra bet kurioje kitoje Lietuvos vietoje, gali pirmiausia užsitikrinti paramą, tam yra skiriama mėnuo laiko nuo šiandienos iki rugpjūčio 1-os dienos. Ir turint tą paramą įsigyti nusipirkti elektrinę tokio galingumo, kokio reikia“, – pasakoja energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas.

REKLAMA
REKLAMA

Už kiekvieną įsirengtą 1-o kilovato galios jėgainę valstybė jums duos 323 eurus.

„Priklausomai kokią saulės elektrinę gyventojas pasirenka. Jeigu jis pasirenka šiek tiek geresnės kokybės, efektyvesnę arba pačia efektyviausią, tai sudaro maždaug 30-imt procentų, jeigu pigesnę tai gali sudaryti iki 30-ies procentų“, – teigia Ž. Vaičiūnas.

Saulės modulių statytojai ir energetikos ministerija aiškina, kad įsigijęs saulės jėgainę gyventojas šiuo metu moka tris kartus mažesnę elektros kainą. Dėl to ant namo stogo, ar parke nusipirkta įranga vidutiniškai atsiperka per septynerius metus.

„Kas gražu. Tu idėjai tuos 2000-ius ir pamiršai. Ir visą laiką moki 3 kartus pigiau nei kaimynas moka, tai yra patrauklu“, – kalbėjo saulės energetikos asociacijos prezidentas Vitas Mačiulis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„6, 7 metai ir tokia elektrinė pilnai atsiperka, o pačios elektros gamyba gali trukti 20, 30 metų ir daugiau“, – sako Ž. Vaičiūnas.

Tam, kad įranga atsipirktų per septynerius metus, reikia nesuklysti. Daugiau nei 4-ių kilovatų galios jėgainę ant savo namo pasistatęs vilnietis Redas pasakoja, kad negalima pirkti per galingos įrangos.

„Du trečdalius tik tai sunaudoju. Mano elektrinė pagamina 3000 kW aš sunaudoju 2000. Tai realiai 1 tūkstantį aš sunaudoju papildomam šildymui ir visokiems dalykams, kurių realiai galėčiau ir nenaudoti“, – pasakoja vilnietis Redas Laukys.

Anot kito, šiemet beveik 7 kilovatų saulės jėgainę nusipirkusio vilniečio Giedrius, atsiperkamumą nuolat veikia ir elektros kainos pokyčiai, mokesčiai už elektros saugojimą bei jėgainių vieta.

REKLAMA

„Gali keistis tas aptarnavimo mokestis priežiūros mokestis, kitas dalykas yra kainos. Kaina elektros energijos keičiasi. Tas atsiperkamumas tai, ką Jūs suvartotumėte per kažkiek tai metų, ir kiek Jums tai kainuotų ir kiek Jums kainuotų nusipirkus tą elektrinę“, – teigia vilnietis Giedrius Zavackis.

Pasak Giedriaus, atsiperkumas neturėtų viršyti dešimtmečio: „Realiai, jeigu užtruks ilgiau negu 10-imt metų, tai reikės kažką taisyti, ir garantija baigiasi, ir visa kita ir automatiškai tikėtina, kad bus papildomos išlaidos.“

Šiuo metu saulės modulius turi įsirengę arba parke nusipirkę 6000 vartotojų. Jų skaičius prieš metus buvo tris kartus mažesnis, 2000-ai. Tiesa, saulės modulių vartotojai sudaro vos trečdalį procento visų Lietuvos elektros energijos vartotojų. Siekiama, akd po dešimties metų elektros energiją  patys gamintųsi trečdalis visų Lietuvos gyventojų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų