REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Oficialu: karantinas Lietuvoje pratęsiamas dar dviem savaitėms, iki birželio vidurio. Tiesa, jį lydi ir pluoštas sušvelninimų: dingsta draudimas būriuotis didesnėmis kaip penkių žmonių grupelėmis, nuo birželio vėl leidžiami masiniai renginiai, ilginamas kavinių ir barų darbo laikas. Visgi, ir renginių organizatoriai, ir verslo atstovai cituoja žinomą patarlę, jaučiasi „nei pakarti, nei paleisti“.

Oficialu: karantinas Lietuvoje pratęsiamas dar dviem savaitėms, iki birželio vidurio. Tiesa, jį lydi ir pluoštas sušvelninimų: dingsta draudimas būriuotis didesnėmis kaip penkių žmonių grupelėmis, nuo birželio vėl leidžiami masiniai renginiai, ilginamas kavinių ir barų darbo laikas. Visgi, ir renginių organizatoriai, ir verslo atstovai cituoja žinomą patarlę, jaučiasi „nei pakarti, nei paleisti“.

REKLAMA

Esą Vyriausybė pasilieka sau teisę karantiną tęsti kiek tik panorės, o tai kenkia ekonomikai, nes žmonės, tvyrant nežinomybei, nelinkę išlaidauti ir neturi motyvacijos dirbti. Apie tai, kad užsitęsęs karantinas neigiamai atsilieps žmonių psichikos būklei, perspėja ir psichiatrai.

Karantino gniaužtų suvaržytas gyvenimas, regis, vis labiau grįžta į savas vėžes. Štai po poros dienų Vyriausybė leis net ir tokį paprastą dalyką kaip su draugais pažaisti krepšinį.

REKLAMA
REKLAMA

Krepšinį, futbolą ar tiesiog vaikštinėti nebeskaičiuojant, kiek bičiulių yra aplink. Iki birželio pirmosios viešose vietose vis dar draudžiama burtis didesnėmis kaip penkių asmenų grupėmis, o nuo kito mėnesio šis reikalavimas dings. Niekas nebeskaičiuos ir kiek klientų sėdi kavinėse prie vieno staliuko. Tiesa, poros metrų atstumas tarp tų staliukų turės išlikti.

REKLAMA

Apsauginės veido kaukės irgi toliau rekomenduojamos, nors Vilniaus centre jas jau dabar dėvi retas praeivis. Ir toliau lieka būtinybė veidus dengti patalpų viduje, kur daug žmonių, pavyzdžiui, parduotuvėse. Beje, kaukės oficialiai nebeprivalomos baseinų ir pirčių patalpose. Dar – viena valanda ilginamas kavinių, barų, restoranų darbo laikas, šios įstaigos galės veikti iki 23 valandos vakaro.

„Nuo birželio 1 d. keičiasi labai daug kas. Iš esmės, visos veiklos leidžiamos laikantis saugumo reikalavimų. Ir masiniai renginiai uždarose ir atvirose erdvėse su ribotu žmonių kiekiu“, – sako premjeras Saulius Skvernelis.

REKLAMA
REKLAMA

Į renginius jau bus galima traukti ne tik automobiliais, kaip pastaruoju metu. Nuo birželio bus leista užeiti ir į patalpas, tačiau ne daugiau kaip šimtui žmonių ir užtikrinant ne mažesnį kaip dviejų metrų atstumą. Atviros erdvės galės priimti daugiau – 300 žmonių. Čia reikės laikytis metro atstumo. Tačiau renginių organizatoriai piktinasi, kad šiuos skaičius Vyriausybė laužė iš piršto. Renginių industrijos asociacija tvirtina, kad būtų saugu į vidų įsileisti net penkis šimtus, o lauko erdvėse – ir tūkstantį žiūrovų. Be to, valdžia esą nė neužsimena apie didžiules arenas, kuriose tilptų dar daugiau žmonių.

„Prekybos centre per dieną praeina 25 tūkst. žmonių šiandien. Tai kodėl negalėtų praeiti 3-4 tūkst. per vieną renginį, jeigu tie renginiai per savaitę būtų tik du, kai galima viską dezinfekuoti? Noriu pasakyti, kad arenose galima saugiau pravesti masinį susibūrimą negu šiuo metu jis yra bet kokiame prekybos centre“, – pasakoja Renginių industrijos asociacijos vadovas Gediminas Jaunius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

O štai pats karantinas, nepaisant švelnėjančių sąlygų, ir toliau tęsiamas. Tik ne mėnesiui, kaip premjeras žadėjo vakar, o dviem savaitėms, iki birželio 16-os dienos. Iš viso karantinas pratęsiamas jau penktą kartą, nežinia, ar nebus šeštojo ir tai gerokai piktina verslą.

„Nei pakartas, nei paleistas. Tai čia irgi kažkas panašu“, – teigia Verslo konfederacijos prezidentas Valdas Sutkus.

Pasak Sutkaus, nežinomybė dėl ateities paprasčiausiai mažina darbuotojų motyvaciją.

„Tas yra blogai ekonomikai, kadangi ekonomikos plėtra yra susijusi su lūkesčiais. Jeigu rinkos dalyviai – tiek fiziniai asmenys, tiek įmonės – jei jų lūkesčiai yra optimistiniai, mokesčių daugėja. O jei tvyro netikrumas, pesimizmas, tada ekonomika traukiasi“, – kalbėjo V. Sutkus.

REKLAMA

Premjeras paaiškina, kodėl Lietuvai, epidemiologinei situacijai vis gerėjant, tebereikia karantino.

„Reikalingas dėl dviejų priežasčių: kad galėtume kontroliuoti viruso plitimą tiek šalies viduje, tiek apsisaugoti nuo galimų įvežtinių atvejų. Dėl to kitokio režimo kol kas nėra“, – sako S. Skvernelis.

Visgi Skvernelis užsimena, kad po birželio vidurio karantinas gali būti atšauktas.

„Jeigu bus surasta teisinė forma be karantino, tai bus ir padaryta. Jeigu užteks kitokio teisinio režimo pasiekti tikslams, kalbant apie epidemijos plitimo suvaldymą.“

Kodėl šį kartą karantiną nuspręsta pratęsti ne mėnesiui, kaip kalbėta vakar, o dviem savaitėms, premjeras nepaaiškino.

REKLAMA

O štai psichiatras Linas Slušnys akcentuoja, kad karantinas, net ir labiau teorinis nei praktinis, daro didelę įtaką žmonių psichinei būklei. Jei vieni su iššūkiais susitvarko lengvai, kita visuomenės dalis patiria didžiulį stresą.

„Vieni išsigąs, sustos ir smigs žemyn, ir nei pinigai nepakels, niekas. Tiesiog žmogus nemoka prisitaikyti. Jis mokėjo eiti į darbą ir jis nemoka pakeisti nieko“, – pasakoja psichiatras Linas Slušnys.

Psichikos ligų specialistai visame pasaulyje jau nuo koronaviruso pradžios įspėja, kad per ilgai karantinas užsitęsti negali. Antraip vien ekonomikos gelbėti nebepakaks.

„Mes turim galvoti apie visus žmones. Šiuo metu mes galvojam, atvirai pasakysiu, tik apie vieną grupę – mes galvojam tik apie pensininkus“, – teigia L. Slušnys.

Nuo birželio vidurio Vyriausybė planuoja dar kiek sušvelninti reikalavimus renginiams – į juos leisti daugiau žmonių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų