REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

2018 metų pirmasis pusmetis Lietuvos būsto rinkoje buvo vienas rezultatyviausių per pastaruosius 10 metų ir pagal įsigytų butų ir namų kiekį prilygo 2016–2017 metų pirmųjų pusmečių laikotarpiui, skelbiama „Ober-Haus“ 2018 metų pirmojo pusmečio būsto rinkos apžvalgoje.

2018 metų pirmasis pusmetis Lietuvos būsto rinkoje buvo vienas rezultatyviausių per pastaruosius 10 metų ir pagal įsigytų butų ir namų kiekį prilygo 2016–2017 metų pirmųjų pusmečių laikotarpiui, skelbiama „Ober-Haus“ 2018 metų pirmojo pusmečio būsto rinkos apžvalgoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Šalies sostinėje šių metų vasarį užfiksuotas itin žemas butų sektoriaus aktyvumas bei pirmą kartą po ilgesnio laiko buvo užfiksuotas simbolinis pardavimo kainų sumažėjimas. Visgi nepaisant metų pradžioje šalies didmiesčių būsto rinkose vyravusių šiek tiek pesimistinių nuotaikų, per pirmąjį pusmetį pardavimų ir kainų kreivė vėl šovė aukštyn. Žinoma, kiekviename šalies regione ar mieste galima stebėti labai skirtingas tendencijas – nuo mažėjusių iki toliau augusių rinkos aktyvumo rodiklių bei skirtingų kainų pokyčių“, – teigia Raimondas Reginis, „Ober-Haus“ Rinkos tyrimų vadovas Baltijos šalims.

REKLAMA

VĮ Registrų centro duomenimis, per 2018 metų pirmąjį pusmetį Lietuvoje sudaryta 0,2 proc. mažiau butų ir 0,3 proc. mažiau namų pirkimo–pardavimo sandorių, palyginti su 2017 metų pirmuoju pusmečiu. Per šių metų pirmąjį pusmetį Lietuvoje vidutiniškai per mėnesį buvo sudaryta 2668 butų ir 820 namų sandorių. Šių metų pirmąjį pusmetį daugiausiai butų ir namų sandorių užfiksuota gegužės mėnesį – bendras įsigytų butų ir namų kiekis siekė 4148 ir tai yra antras pagal rezultatyvumą mėnuo Lietuvos būsto sandorių rinkoje nuo pat 2007 metų. Dar didesnis įsigytų būsto vienetų kiekis įregistruotas 2016 metų rugsėjo mėnesį (4205).

REKLAMA
REKLAMA

Pranešime spaudai rašoma, kad šiuo metu daugiausiai diskusijų kyla dėl naujo būsto plėtros tvarumo sostinėje, kurioje jau 2017 metų trečiojo ketvirčio naujos statybos butų realizacijos kreivė (skaičiuojant pirmą kartą parduodamus ir rezervuotus butus jau pastatytuose arba statomuose daugiabučiuose namuose) pasislinko žemyn ir pastaruosius keturis ketvirčius išlaiko stabilumą su vidutiniškai 800–900 butų per ketvirtį. „Ober-Haus“ duomenimis, per pirmąjį 2018 metų pusmetį Vilniuje tiesiogiai iš statytojų buvo nupirkti arba rezervuoti 1789 naujos statybos butai jau pastatytuose ir statomuose daugiabučiuose namuose. Tai yra 5 proc. daugiau nei jų buvo realizuota per 2017 metų antrąjį pusmetį, tačiau 17 proc. mažiau nei per 2017 metų pirmąjį pusmetį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tuo pačiu Vilniuje pastarąjį pusmetį stebimos nedidelės neigiamos naujos statybos butų pardavimo kainų tendencijos. Jeigu per 2018 metų pirmąjį pusmetį senos statybos butų kainos sostinėje ūgtelėjo 1,6 proc., tai naujos statybos butų kainos smuktelėjo 0,3 proc..

„Nors tai ir nežymus butų kainų sumažėjimas, tačiau tokios tendencijos fiksuojamos pirmą kartą per pastaruosius trejus metus. Pastarąjį kartą tiek senos, tiek naujos statybos butų kainų sumažėjimas Vilniuje buvo fiksuojamas 2014 metų antrojoje pusėje, kuomet susiklosčiusi geopolitinė situacija turėjo neigiamos įtakos tiek šalies verslui, tiek gyventojams“, – teigia R. Reginis.

REKLAMA

Šiuo metu nežymų naujos statybos kainų poslinkį žemyn galima sieti su išties gausiu ir pakankamu naujo būsto pasiūlos kiekiu, kuris nemažai daliai plėtotojų jau nebeleidžia taip lengvai didinti pardavimo kainų kaip anksčiau arba net tenka konkuruoti patrauklesnėmis kainomis nei konkurentų.

2018 metais Kaune planuojama įgyvendinti 30 daugiabučių projektų

Antrajame pagal dydį šalies mieste būsto plėtotojai taip pat įjungė aukštesnę pavarą – ypatingai tai matosi stebint daugiabučių namų plėtrą pastaruosius kelerius metus.

REKLAMA

„Ober-Haus“ duomenimis, Kaune per 2017 metus iš viso pastatyti 633 butai daugiabučiuose namuose arba net 92 proc. daugiau nei jų buvo pastatyta 2016 metais. 2018 metais Kaune būsto plėtotojai planuoja baigti net iki 1100 naujų butų daugiabučiuose namuose statybas ir taip pakartoti prieš 10 metų užfiksuotus rekordinius plėtros rodiklius. Vien per šiuos metus pirkėjams bus pasiūlyta butų 30-tyje skirtingų projektų. Pavyzdžiui, 2008 metais Kaune pardavimui buvo pastatyta 1070 butų penkiolikoje skirtingų daugiabučių projektų. Vadinasi, šiais metais dėl skirtingų projektų gausos pirkėjai turės net platesnį pasirinkimą nei prieš 10 metų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

2016 metais prasidėjusios daug spartesnės naujų daugiabučių statybos Kaune lėmė ir rekordinius naujų butų realizacijos rodiklius 2017 metais, kuomet iš plėtotojų buvo įsigyta ir rezervuota virš 840 butų. Pirkėjai su dideliu susidomėjimu sureagavo į naujos pasiūlos atsiradimą ir aktyviai dalyvavo įsigyjant ne tik jau pastatytą, bet dar tik statomą būstą. 2018 metų pirmąjį pusmetį buvo fiksuojami mažesni naujų butų pardavimo rodikliai.

„Ober-Haus“ duomenimis, per 2018 metų pirmąjį pusmetį Kaune tiesiogiai iš statytojų buvo nupirkti arba rezervuoti 356 naujos statybos butai jau pastatytuose ir statomuose daugiabučiuose namuose. Tai yra 17 proc. mažiau nei jų buvo realizuota per 2017 metų antrąjį pusmetį ir 15 proc. mažiau nei per 2017 metų pirmąjį pusmetį. Nepaisant kuklesnių naujų butų realizacijos rodiklių 2018 metais, bendras šių metų butų rinkos aktyvumas pirminėje rinkoje buvo ketvirtadaliu didesnis nei 2016 metais.

REKLAMA

Pasak R. Reginio, tolimesnės naujai statomo būsto realizacijos apimtys priklausys ne tik nuo bendros ekonominės situacijos tiek šalyje, tiek Kauno regione, bet ir nuo tolimesnių naujų projektų plėtros apimčių. Kol kas matosi, kad būsto plėtotojai patikėjo Kaunu ir nežada sustoti. Taip pat Kaune pastarąjį pusmetį stebimos ir teigiamos naujos statybos butų pardavimo kainų tendencijos. Per 2018 metų pirmąjį pusmetį naujos statybos butų kainos Kaune ūgtelėjo 1,9 proc.

 

Klaipėdos rinkai siūloma nuo nestandartinių iki didelių projektų

Nors Klaipėda savo daugiabučių plėtros apimtimis dar negali lygiuotis su Vilniumi ir Kaunu, tačiau ir čia jau matomos augimo tendencijos. 2010–2017 metų laikotarpiu šiame mieste vidutiniškai per metus buvo pastatoma tik po 200 butų daugiabučiuose namuose. „Kadangi pastaraisiais metais šiame mieste sparčiai mažėjo anksčiau pastatytų ir neparduotų butų kiekis, išliko pakankamai palanki konkurencinė aplinka, o bendras būsto rinkos aktyvumas rodė aukštus rezultatus, tad plėtotojai aktyviau ėmėsi naujų būsto projektų plėtros. Todėl 2018 metais jau fiksuojami daug didesni pasiūlos pokyčiai“, – teigia R. Reginis.

REKLAMA

„Ober-Haus“ duomenimis, šiais metais Klaipėdoje turėtų būti baigtos iki 450 naujų butų statybos dvylikoje skirtingų projektų. Per 2018 metų pirmąjį pusmetį Klaipėdoje tiesiogiai iš statytojų buvo nupirkti ir rezervuoti 163 naujos statybos butai jau pastatytuose ir statomuose daugiabučiuose namuose. Tai yra beveik 14 proc. mažiau nei jų buvo realizuota per 2017 metų antrąjį pusmetį ir 22 proc. mažiau nei per 2017 metų pirmąjį pusmetį.

„Iš dalies santykinai prastesnius šių metų rodiklius lėmė itin gausios naujesnių butų pardavimo apimtys 2017 metais, kuomet pirkėjai rodė didelį susidomėjimą tiek pradedamais statyti naujais projektais, tiek jau daug anksčiau pastatytais ir dar neparduotais butais“, – sako R. Reginis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šių metų viduryje iš planuojamų per 2018 metus pastatyti butų buvo parduota ir rezervuota 63 proc. butų. Per 2018 metų pirmąjį pusmetį naujos statybos butų kainos Klaipėdoje augo 2,7 proc..

Plėtotojai Šiauliuose ir Panevėžyje mažais žingsniais juda į priekį

Šiauliuose ir Panevėžyje naujo būsto plėtros apimtys vis dar išlieka itin kuklios, tačiau būsto plėtotojai rinkai pasiūlo naujų butų nedideliuose projektuose. „Ober-Haus“ skaičiavimais, 2014–2017 metais Šiauliuose ir Panevėžyje kasmet buvo įgyvendinta po 1–3 naujus daugiabučių projektus ar tęstinius jų etapus ir per pastaruosius ketverius metus iš viso šiuose miestuose pardavimui buvo pastatyta tik šiek tiek daugiau nei 100 butų. 2018 metais Panevėžyje iš viso planuojama baigti 4 nedidelių projektų statybas, kurie rinkai pasiūlys 45 naujus butus, o Šiauliuose S. Daukanto g. statomas 36 butų daugiabutis, kuris turėtų būti baigtas statyti šių metų pabaigoje arba 2019 metų pradžioje.

REKLAMA

Pastaruoju metu auganti naujų butų pasiūla turi įtakos ir naujo būsto pardavimo apimtims. „Ober-Haus“ duomenimis, per 2017 metus Šiauliuose ir Panevėžyje tiesiogiai iš statytojų buvo nupirkti ir rezervuoti 35 naujos statybos butai jau pastatytuose ir statomuose daugiabučiuose namuose. O vien per pirmąjį pusmetį jų nupirkta ir rezervuota 32.

„Akivaizdu, kad ir šiuose miestuose naujai statomi būstai sulaukia savo pirkėjų. Nors šie rodikliai rodo augimo tendenciją ir naujo būsto parduodama daugiau, visgi lygiuotis su prieš 10 metų buvusiomis pardavimo apimtimis dar anksti“, – atkreipia dėmesį R. Reginis.

2014–2017 metais daugiabučių namų statybų apimtys Šiauliuose ir Panevėžyje vidutiniškai yra 8 kartus mažesnės nei 2007–2008 metais, kuomet šiuose miestuose vien per du metus buvo pastatyta apie 430 butų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų