REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pirmadienį finansų rinkų dalyvių žvilgsniai krypo į euro zoną, kur buvo paskelbti naujausi infliacijos duomenys. Šio rodiklio pokyčiams didelės įtakos turėjo žemos naftos kainos, tradiciškai nulemiančios apie 50 proc. mėnesinių infliacijos svyravimų. Vėliau šią savaitę laukiama duomenų apie pokyčius JAV darbo rinkoje ir gamybininkų nuotaikas Kinijoje.

Pirmadienį finansų rinkų dalyvių žvilgsniai krypo į euro zoną, kur buvo paskelbti naujausi infliacijos duomenys. Šio rodiklio pokyčiams didelės įtakos turėjo žemos naftos kainos, tradiciškai nulemiančios apie 50 proc. mėnesinių infliacijos svyravimų. Vėliau šią savaitę laukiama duomenų apie pokyčius JAV darbo rinkoje ir gamybininkų nuotaikas Kinijoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Euro zonoje užfiksuota neigiama infliacija

Pirmadienį buvo paskelbti naujausi infliacijos duomenys euro zonoje. Kaip ir tikėjomės, sausį infliacija čia buvo neigiama (-0,2 proc.). Pagrindinė tai lėmusi priežastis – žemos naftos kainos. Nors nuo sausio vidurio nafta šiek tiek brango, tačiau jos kainos vis dar yra beveik 50 proc. žemesnės, nei buvo prieš metus. Jei naftos kaina artimiausiais mėnesiais išliks panaši, spaudimas metiniam kainų lygio kritimui gali ir išaugti, nes 2015-ųjų pavasarį nafta brango. Istoriškai naftos kainos pokyčiai daro įtaką maždaug 50 proc. mėnesinių infliacijos svyravimų.

REKLAMA

Antradienį bus paskelbtas sausio mėnesį euro zonoje užfiksuotas nedarbo lygis. Laukiama, kad jis, palyginti su gruodžiu, išliks nepakitęs ir sieks 10,4 proc. 


Situacija JAV darbo rinkoje sparčiai gerėja

JAV penktadienį skelbs finansų rinkų dalyvių ypač laukiamus naujausius JAV darbo rinkos statistinius duomenis, atspindinčius situaciją, susidariusią vasario mėnesį. Būtent geros darbo rinkos tendencijos buvo pagrindinė priežastis, dėl kurios JAV Federalinė rezervų sistema (FED) praėjusių metų gruodį pirmą kartą per beveik paskutinį dešimtmetį pakėlė bazines palūkanų normas. Tikimasi, kad situacija JAV darbo rinkoje 2016 m. ir toliau turėtų gerėti. Prognozuojame, kad vasarį buvo sukurta 160 tūkst. naujų darbo vietų, o tai reikštų, kad jų skaičius auga sparčiau nei rodo ilgalaikės tendencijos. Nedarbo lygis vasario mėn. turėtų nesikeisti ir išlikti ties 4,9 proc. riba.

REKLAMA
REKLAMA

Prieš tai – antradienį – bus paskelbtas naujausias JAV ISM gamybos indeksas. „Danske Bank“ analitikai netiki, kad gamintojų nuotaikos vasario mėn. galėjo gerėti. Pagrindinės jų nusiteikimą lėmusios priežastys galėjo būti ir per daug stiprus JAV doleris, ir pakilusios palūkanos skolinantis vidaus rinkoje, po to, kai gruodį FED pakėlė bazines palūkanų normas.

Kinijoje laukiama gerėjančių gamybininkų nuotaikų

Kinijoje antradienį bus paskelbti vasario mėnesį užfiksuoti svarbūs makroekonominiai rodikliai, atspindintys tiek gamybos, tiek paslaugų sektoriaus pasitikėjimą esama ekonomine padėtimi. Laukiama šiek tiek gerėsiančių gamybos sektoriaus nuotaikų – gamybos pasitikėjimo indeksas gali pasiekti 49,6. Palyginimui: gruodžio mėn. jis buvo 49,4.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Praėjusios savaitės įvykiai

Prognozės dėl pagrindinių pasaulio ekonomikų augimo 2016-aisiais tapo šiek tiek atsargesnės. Nuo praėjusios vasaros sumažėjo optimizmo tiek dėl JAV, tiek dėl Kinijos ūkio perspektyvų. Tačiau galimos recesijos artimiausiu metu neprognozuojame nei mes, nei kiti rinkos dalyviai. Manome, kad 2016-aisias JAV ir Kinijos ekonomikos augs atitinkamai 2,5 proc. ir 6,5 proc. – tai gana sveikas augimo tempas. Tuo tarpu euro zona ūgtels šiek tiek mažiau – apie 1,6 proc.

Savaitgalį vyko G-20 viršūnių susitikimas. Už ekonominę ir finansų politikas atsakingi šalių atstovai sutarė, jog vien pinigų politika negali užtikrinti tvaraus ekonomikos augimo, todėl didesnis dėmesys ateityje turi būti skiriamas fiskalinės politikos priemonėms. TVF ir EPBO (OECD) taip pat pareiškė, jog akylai stebi pasaulio ekonomikos būklę ir yra pasirengę imtis atitinkamų priemonių, jei ekonomikos augimas neatsistatys. Savo ruožtu JAV ir Vokietijos atstovai atkreipė dėmesį, jog realioji ekonomika yra geresnėje būklėje nei finansų rinkos, todėl artimiausiu metu antikrizinių sprendimų neketinama imtis.

REKLAMA

Rytų Europos akcentas

Lenkijos zlotas po pigimo šių metų pradžioje pamažu grįžta į trumpojo laikotarpio pusiausvyros lygį. Po to kai metų pradžioje dėl politinės situacijos S&P reitingų agentūra sumažino Lenkijos skolinimosi reitingą iki BBB+, zlotas gana ženkliai smuko žemyn. Tačiau pastaruoju metu zlotas pamažu brangsta. Manome, jog ši tendencija išsilaikys ir 12 mėnesių EUR/PLN kursui prognozuojame 4,20 lygį (dabar – 4,36). Tokie zloto svyravimai neturėtų sutrukdyti Lenkijai ir 2016-aisias išlikti viena iš sparčiausiai augančių ekonomikų Europos Sąjungoje. Lenkijos ūkiui šiais metais prognozuojame 3,8 proc. augimą.

Informaciją parengė Kęstutis Celiešius, „Danske Bank“ Finansų maklerio skyriaus vadovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų