REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

SEB banko leidinio „Lietuvos makroekonomikos apžvalga“ pristatyme ekonomistas Gitanas Nausėda aptarė ir pasaulines ekonomikos tendencijas.

SEB banko leidinio „Lietuvos makroekonomikos apžvalga“ pristatyme ekonomistas Gitanas Nausėda aptarė ir pasaulines ekonomikos tendencijas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak G. Nausėdos, reikia pripažinti, kad matosi aiški skirtis tarp Jungtinių Amerikos Valstijų ir likusios pasaulio, nes be JAV niekas negali pasigirti tokia labai patenkinama makroekonomine situacija.

REKLAMA

„Tartum patvirtindami amerikiečiai suštampavo labai neblogą BVP pokytį antrąjį šių metų ketvirtį, kuris buvo 3,9 proc. palyginus su tuo pačiu praėjusių metų laikotarpiu. Tad Amerikoje viskas yra neblogai tiesa yra tam tikrų debesėlių. Štai matau, kad vartotojų pasitikėjimo indeksas tris mėnesius iš eilės smunka, bet tai galbūt indikuoja šiek tiek prastesnį trečiojo ketvirčio rezultatą. Mūsų pateikta prognozė, kurią čia pristatome, yra gana konservatyvi ir gali būti, kad šiek tiek pranoks“, - tikino G. Nausėda.

REKLAMA
REKLAMA

Ar Kinija nusitemps visą pasaulį?

Ekonomistas mano, kad kalbant apie Kiniją visi fokusuoja savo dėmesį į tą sprogusį burbulą, bet, jo nuomone, fundamentalūs dalykai nėra tokie jau blogi.

„Yra žinių, kurios gal ir nenuteikia optimistiškai – apdirbamosios pramonės pasitikėjimo indeksas rugsėjį smuko nuo 47,3 iki 47 punktų, tačiau tai daugiau simbolinis pokytis. Kapitalas toliau iš Kinijos bėga, bet bėga dėl pirmiausia paniškų nuotaikų akcijų rinkoje. Tikrai nepriklausau tų žmonių stovyklai, kurie galvoja, kad situacija yra katastrofiška ir ji paskui save nusitemps visą pasaulį“, - aiškino SEB prezidento patarėjas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Apie Rusiją – nieko gero

G. Nausėda apie Rusiją pasakyti kažką geresnio neturi pagrindo, kadangi paskutiniai rodikliai – mažmeninės apyvartos smukimas sausį-rugpjūtį – buvo 8,2 procentai.

„Tai ko gero rodo pirmiausia niūrią vidaus rinkos būklę. Po tam tikrų sankcijų Rusijos maisto produkcijos gamyba pradėjo augti ir mėgina pakeisti iškritusias importo prekes vietinėmis, bet visa tai vyksta didelės infliacijos fone. Tad teigti, kad Rusijos rublis niekaip nepaveikė Rusijos gyventojų padėties, būtų pakankamai naivu“, - patikino ekonomistas.

REKLAMA

Vokietija kaip ir anksčiau gyvuoja gerai

Euro zonos ekonomikos stabilumo pavyzdys Vokietija ir toliau atrodo stabili. Anot G. Nausėdos, Vokietijoje kaip ir anksčiau viskas pakankamai gerai. Patvirtina tai realaus darbo užmokesčio augimas 2,7 proc., o augant realiam darbo užmokesčiui galima tikėtis, kad Vokietija kaip dulkių siurblys susiurbs tą paklausą tiek vokiškoms, tiek importinėms prekėms. Tai labai svarbu visai euro zonos ekonominei sveikatai.

Kaimynai laikosi neprastai

Kaimynai Lenkai kaip ir anksčiau, taip ir dabar laikosi visai neprastai, o oficialios prognozės pastaruoju menu netgi šiek tiek pagerintos ir jau dabar lenkai tikisi, kad jų augimas bus didesnis 3,6 procentais.

„Nedarbo lygis lenkų standartais taip pat nėra didelis – 10,3 proc., tačiau šioje šalyje dėl struktūrinių priežasčių nedarbo lygis visuomet būdavo didelis. Tai bendras tų makroekonominių rodiklių kokteilis yra palankus Lenkijai ir dėl to mūsų eksportas į šią rinką pastaruoju metu labai sparčiai auga“, - teigė G. Nausėda.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų