REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Trišalei tarybai vadovaujanti profesinių sąjungų atstovė skeptiškai vertina mokslininkų grupės pateiktą darbo santykių reguliavimo projektą. Gražina Gruzdienė sako, kad jis nėra sąžiningas darbuotojų atžvilgiu ir net pavojingas.

REKLAMA
REKLAMA

„Manau, kad naujasis projektas dar labiau padidins socialinę įtampą ir apskritai yra pavojingas, įvertinant dabartinę geopolitinę padėtį. Abejočiau, kad į projektą buvo perkelta geriausia europinė patirtis“, - BNS sakė G.Gruzdienė.

REKLAMA

Ji pastebėjo, kad projekte yra daug darbdaviams palankių pakeitimų.

„Numatoma suminė darbo apskaita „pradangina“ viršvalandžius ir kartu mažina darbo užmokestį, atsiranda papildomos sutartys, dirbant tą patį darbą, lengvinamos atleidimo sąlygos. Nemanau, kad projektas yra sąžiningas ir naudingas žmonėms. Jei vaidinsime demokratiją, žmonių gyvenimas nepagerės“, - BNS sakė Trišalės tarybos vadovė.

G.Gruzdienės teigimu, profesinių sąjungų atstovai kartu su teisininkais išnagrinės siūlymus ir pradės pokalbius su darbdaviais.

REKLAMA
REKLAMA

„Nagrinėsime, kalbėsime ir ieškosime kompromisų. Gali būti, kad dėl kai kurių klausimų sutarimo nerasime, tuomet teiktume atskirą nuomonę. Nesu tikra, ar projektas Seimą pasieks toks, koks yra pateiktas grupės mokslininkų, abejočiau tuo“, - BNS sakė G.Gruzdienė.

Mokslininkų grupė siūlo atleidimo iš darbo apribojimus ir garantijas iš Darbo kodekso perkelti į nacionalines kolektyvines sutartis, sutrumpinti įspėjimo apie atleidimą terminą ir suvienodinti išeitinę išmoką bei sumažinti ją iki 1 mėnesio. Be to, rekomenduojama atsisakyti dienos darbo valandų nustatymo, paliekant 40 valandų per savaitę darbo laiko normą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nustatant minimalią mėnesio algą (MMA), ketinama eliminuoti Trišalę tarybą, o siūlymus Vyriausybei teiktų ekspertų komisija.

Profesinės sąjungos anksčiau kritikavo kodekso pakeitimus, kad jie su socialiniais partneriais nėra derinti, o socialinio modelio projektas pristatomas atskiromis dalimis, todėl neįmanoma suprasti pakeitimų esmės.

Darbo santykių reguliavimo pakeitimo projektą Trišalė taryba svarstys kovo 24 dieną.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų