REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Vilniaus universiteto matematikos ir informatikos fakultete lankėsi vyriausiasis „IBM Fellows“ mokslininkas Johnas Cohnas. Šis itin charizmatiškas elektros inžinerijos specialistas prasitarė, kad jo prosenelis turėjo lietuviško kraujo ir puikiai kalbėjo lietuviškai.

Vilniaus universiteto matematikos ir informatikos fakultete lankėsi vyriausiasis „IBM Fellows“ mokslininkas Johnas Cohnas. Šis itin charizmatiškas elektros inžinerijos specialistas prasitarė, kad jo prosenelis turėjo lietuviško kraujo ir puikiai kalbėjo lietuviškai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vermonte (JAV) gyvenantis J. Cohnas ne tik pristatė savo įžymųjį PICKLE mokslinį eksperimentą, skaitė pranešimą apie pamokas iš „Kolonijos“, bet ir dalijosi mintimis, kaip technologijos yra pritaikomos mūsų gyvenime beveik kiekviename žingsnyje, kaip tobulėjant technologijoms keičiasi mūsų įpročiai bei požiūris, kad mokslas ir inžinerija gali būti labai smagus užsiėmimas. Mėgstamiausias mokslininko šūkis: „It's goood to be a Nerd!“ („Moksliuku būti yra gerai!“).

REKLAMA

Kūrybingos moksliukų paieškos

Anot J. Cohno – inžinerija yra labai naudingas dalykas. Jos naudą žmogui jis vaizdingai palygino su brokolių nauda sveikatai. Todėl mokslininkas nesupranta, kodėl inžinerija neturi tokios geros reputacijos kaip, tarkim, gydytojo profesija.

„Kas yra inžinierius? Tai mokslininkas, turintis darbą!“ Jis išvardino tris inžinieriaus profesijos principus, kurie reikalingi, norint tapti profesionalu.

REKLAMA
REKLAMA

1. Inžinerija yra sunkus mokslas.

2. Turi gerai išmanyti matematiką ir gamtos mokslus.

3. Inžinerija – ne kiekvienam.

Paskaitos metu J. Cohnas pasakojo apie savo kuriamus didžiulius, daugiau nei 20-ies metrų aukščio, kalbančius robotus. Mokslininkas nuolat dalyvauja ne tik moksliniuose, bet ir muzikos festivaliuose. Paskaitoje J. Cohnas pademonstravo šviečiantį lanką, skirtą sukti aplink liemenį, kuris muzikos festivaliuose patraukia žmonių dėmesį. Taip J. Cohnas gauna galimybę kalbėtis su žmonėmis apie technologijas, mokslą, skatindamas domėtis arba net pasirinkti tokią profesiją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Aš turiu nuostabią hipę žmoną. Kartą paklausiau jos – kaip galėčiau dar daugiau žmonių paskatinti domėtis mokslu, tapti „moksliukais“? O ji sako man: nežinau, eik į gatves, skleisk savo mintis – gal kas susidomės“, – pasakojo humoro jausmo nestokojantis „moksliukas“.

Visiems, kuriems kirba mintis nuveikti kažką įdomaus inžinerijos srityje, mokslininkas sakė: „Tiesiog darykite tai dabar, nelaukite tinkamo momento.“

Nereali realybė

2009-ais metais J. Cohnas filmavosi „Discovery Channel“ realybės šou „The Colony“ („Kolonija“), kuriame buvo simuliuojamas gyvenimas pasaulinės katastrofos. Šou, kurio veiksmas vyko Los Andžele, tikslas buvo mokytis išgyventi po globalinės katastrofos.

REKLAMA

„Buvo gana nelengva. Mes gaudavome ribotą kiekį maisto, negalėjome bendrauti tarpusavyje. Kartą mums neleido miegoti 48 valandas ir visą tą laiką vertė mus žiūrėti filmus apie zombius. Eidavome į suniokotas gatves, rinkdavome senus daiktus, skudurus... Buvo akimirkų, kai galvojau – ką aš čia veikiu? Maniau, visa tai bus apie mokslą... Ką aš padariau?..“ – realybės šou prisiminimais dalinosi J. Cohnas.

Netikros realybės šou dalyvavo įvairių sričių specialistai – mokslininkai, architektai, gydytojai ir kiti.

J. Cohnas buvo vienintelis žmogus projekte, turintis pastovų darbą. „Kolonijoje“ prie „išlikimo“ jis prisidėjo savo žiniomis gaminant tokius daiktus, kaip Teslos ritė, muilas, iškroviklis-siųstuvas, saulės sekimo prietaisas, elektrinis automobilis ir daug kitų.

REKLAMA

Mokslininkas sako, kad šiame šou buvo tik viena garantija – niekas negalėjo mirti. Visa kita buvo labai realu ir įtikinama. Anot jo, dauguma dalyvių projekto metu suliesėjo po 10–15 kilogramų.

„Mes valgydavom tai, ką rasdavom. Dažniausiai tai buvo kažkas panašaus į maistą, tinkantį tik šunims. 33 metus buvau vegetaras, taigi pirmoji raudona mėsa mano gyvenime buvo „Kolonijoje“ rastos žiurkės mėsa. Buvo visai nieko“, – juokiasi J. Cohnas.

Realybės šou, kuriame nebuvo numatytas tikslus scenarijus, dalyvius dažnai šokiravo išlikimo dramos. Tris kartus dalyviai buvo išvežti į tikrą ligoninę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Vieną dalyvių ištiko priepuolis, reikėjo pašalinti akmenis iš inkstų. Patekęs į tikrą ligoninę, jis gavo 20 sekundžių privatumo, kai jo nefilmavo kameros. Per tas kelias akimirkas jis spėjo į kelnes susikišti viską, kas buvo ant gydytojos stalo – mes visi buvome tokie įsitempę ir sutrikę. Vėliau paaiškėjo, kad tai, ką jis paėmė buvo 23 nėštumo testai“, – apie šou užkulisius pasakojo J. Cohnas.

Tačiau jis pripažįsta, kad, nepaisant visų emocijų, šis šou vis dėlto buvo kūrybinga inžinerija, padedanti išgyventi katastrofos akivaizdoje.

REKLAMA

J. Cohno biografija:

John Cohnas gimė 1959 metais vasario 9 dieną. Jis baigė elektros inžineriją bei IBM rezidentūros programą, kur įgijo daktaro laipsnį. Šiuo metu J. Cohnas yra IBM vyriausiasis mokslininkas ir vienas iš nedaugelio visame pasaulyje esančių IBM bendražygių. Dr. Cohnas yra išleidęs daugiau nei 40 techninių dokumentacijų, 4 mokslines knygas bei gavęs daugiau nei 50 patentų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų