REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kasmet užsieniečiai Lietuvoje įsigyja iki pusantro tūkstančio žemės sklypų ar pastatų. Pastebima, kad šalies NT ypač susidomėjo baltarusiai.

REKLAMA
REKLAMA

Biržų rajono Natiškių kaimas – viena atokiausių rajono gyvenviečių. Sovietmečiu kolūkių statyti daugiabučiai neprižiūrimi virsta griuvėsiais. Juose gyvenę žmonės išsikraustė į didesnius miestelius. Liko ūkininkaujantieji ir kantriausieji.

REKLAMA

Tačiau palikti geresni, bet pigūs butai tušti neliko. Juos čia perka Baltarusijos gyventojai. Pasak vietinių, sumoka pinigus, nusifotografuoja ir tą pačią dieną dingsta iš kaimo. Anot vietinių, baltarusių nedomina žemė.

„Jie paprasčiausiai internete ar kažkur pamato skelbimus. Ar per kažkokius tarpininkus nusiperka. Ir jiems nėra svarbu, kur tie būstai yra. Jiems svarbu pigiai nusipirkti, kad būtų patogesnis, sakykim, vizų gavimas“, – sako Vabalninko seniūnė Lilija Vaitiekūnienė.

REKLAMA
REKLAMA

Seniūnė sako pastebinti, kad apsukresni verslininkai kartu su užsieniečiais čia registruoja įmones buvusių kolūkių fermų ar kitų statinių adresais. Nesvarbu, kad kai kurių belikę griuvėsiai.

„Yra pastatų griuvėsiai ir juose yra registruotos netgi aštuonios firmos. Seniūnija nieko apie tai nežino, nes nei savininkai, nei firmų savininkai seniūnijoms nepraneša, deklaruoti gyvenamosios vietos taip pat neateina“, – teigia Vabalninko seniūnė.

Pasak registrų centro atstovo, užsieniečiai per metus įsigyja iki pusantro tūkstančio žemės sklypų, namų ar butų, ir tai yra nedidelė dalis lyginant su bendru šalyje parduodamo nekilnojamojo turto skaičiumi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Mes matom didesnį suaktyvėjimą baltarusių pirkėjų, kurie ypač užpernai ir pernai aktyviai pirko Lietuvoje nekilnojamąjį turtą ir, kaip bebūtų keista, daugiausia ūkio statinius, tai galima įtarti, jog tie pirkimai nebuvo susiję su noru apsigyventi Lietuvoje ir vystyti veiklą, o galbūt tokius pirkėjus skatino visai kiti motyvai“, – mano Registrų centro atstovas spaudai Aidas Petrošius.

Lietuvoje nekilnojamojo turto įsigiję trečiųjų šalių piliečiai lengviau gali gauti vizą, kurią turint galima metus be apribojimų keliauti po Europos Sąjungos šalis.

Skirmantas PABEDINSKAS, Virginija MOTIEJŪNIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų