REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Bloomberg“ televizija kalbino Lietuvos premjero Andriaus Kubiliaus patarėją ekonomikos klausimais Mykolą Majauską. Patarėjas pasidalino mintimis apie Lietuvos sėkmę, prižiūrint šalies finansinę padėtį, ir valstybės perspektyvas įsivesti eurą.

REKLAMA
REKLAMA

Paklaustas apie tai, kaip Lietuvai sekėsi tvarkytis su finansine krize, M. Majauskas pabrėžė, kad dabartinė Lietuvos vyriausybė pasižymėjo tvirta politine valia ir sugebėjo priimti gana griežtus, bet būtinus sprendimus, padėjusius išlaikyti Lietuvos finansinį stabilumą ir sistemos integralumą. Anot patarėjo, tokie priimti spendimai padėjo sušvelninti neigiamus ekonominės krizės padarinius.

REKLAMA

„Bloomberg“ žurnalistų paklaustas apie tai, kokiomis priemonėmis Lietuvai pavyko pasiekti, kad šalis gali pasigirti didžiausiu šiuometiniu BVP augimu Europos Sąjungoje ir mažiausiu įsiskolinimo lygiu, Majauskas pabrėžė mokesčių sistemos reformų svarbą. „Reikalingi greiti ir efektyvūs sprendimai mokesčių sistemos stiprinime. Be to, buvo būtina visiems kartu sutarti dėl tam tikrų priimamų sprendimų būtinumo. Dėl mokesčių padidinimo, išlaidų apkarpymo, pensijų sumažinimo. Finansinį stabilumą galėjome palaikyti tik pertvarkydami fiskalinę šalies sistemą. Tai mūsų šalyje buvo atlikta itin sėkmingai: tai leido išlaikyti palankią verslo aplinką, atstatyti vartotojų pasitikėjimą, pritraukti tiesiogines užsienio investicijas. Be to, tokie veiksmai užtikrino, kad Lietuvai neprireiks Tarptautinio Valiutos Fondo pagalbos“, – taip į klausimą, ko Europa galėtų pasimokyti iš Lietuvos, atsakė Kubiliaus patarėjas.

REKLAMA
REKLAMA

Kalbėdamas apie Lietuvos galimybes reaguoti į euro zonos krizę, Majauskas pabrėžė Europos Sąjungos lyderių atsakomybę priimant būtinas krizės sprendimo priemones. „Mes privalome tikėtis, kad jau šią savaitę Europos lyderiai sugebės rasti tinkamą ir veiksmingą sprendimą euro zonos gelbėjimui. Bet žala jau buvo padaryta: verslo sektorius nebesugeba išlaikyti investavimo apimčių, yra kritęs vartotojų pasitikėjimas, o bankai nebesugeba skolinti pinigų, kad palaikytų ekonomikos augimą“, – situaciją euro zonoje paaiškino Majauskas. Patarėjas teigė, kad nepriklausomai nuo to, kokios krizės sprendimo priemonės bus pasirinktos, sunkumai euro zonoje bus akivaizdžiai pastebimi dar ateinančius šešis ar devynis mėnesius.

„Bloomberg“ žurnalistai pasidomėjo, ar tai, kad Lietuva nepriklauso bendrai Europos pinigų sąjungai ir neturi įsivedusi euro, kaip nors sąlygojo šalies sėkmę tvarkantis su finansine krize. Atsakydamas į  šį klausimą, Majauskas pirmiausia pabrėžė, kad Lietuva bet kokiu atveju būtų linkusi dalyvauti bendroje Europos pinigų sąjungoje. „Mūsų nacionalinė valiuta vis vien yra surišta su euru. O tai reiškia, kad mes lyg ir beveik turime eurą, bet kol kas negalime pajausti iš to realios naudos“, – situaciją paaiškino Majauskas. Kita vertus, patarėjas pabrėžė, kad euro įsivedinimas neturėtų būti laikomas tikslu savaime. „Mes bandome pasiekti finansinį stabilumą ir įgyvendinti taupią fiskalinę politiką. O kai tai bus galutinai įgyvendinta, euro įsivedimas taptų visiškai natūraliu mūsų valstybės žingsniu“, – pokalbį pabaigė ekonomikos patarėjas Majauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų