REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Neretai nutinka, kad apie puikius lietuvių sukurtus projektus Lietuva sužino iš užsienio žiniasklaidos puslapių. Nedaug trūko, kad apie trijų lietuvaičių sukurtą ir plėtojamą projektą „ImpressPages CMS“ būtume sužinoję taip pat.

Apie visų giriamą projektą, atvirojo kodo turinio valdymo sistemą „ImpressPages CMS“, trys interneto svetainių kūrėjai – Mangirdas Skripka, Audrius Jankauskas ir Mindaugas Stankaitis – ėmė galvoti dar prieš penkerius metus.

„Kai kuri interneto svetainę, turinio valdymo sistema yra neatsiejama jos dalis, – pasakojo „ImpressPages CMS“ projekto vadovas A. Jankauskas. – Sukūręs interneto svetainę turi atiduoti ją klientui, o šis turi sugebėti ją valdyti. Išžvalgėme rinką ieškodami mums tinkamo, patogaus produkto, tačiau nieko, mus tenkinančio, rasti nepavyko. Liūdna, kai į svetainę investuoji daug jėgų ir laiko, o klientas po mėnesio ją sugadina, nes nemoka valdyti – tai įrankiai netinkami, tai žmonės nesupranta, kaip jais naudotis.“

Reikėjo pokyčių

Jis prisiminė, kad kai projekto komanda galvojo, kaip išspręsti netobulo svetainės valdymo problemą, visiems kilo klausimas, kodėl turinio valdymo sistema visada skiriasi nuo pačios interneto svetainės. „Pagalvojome, kodėl negalima redaguoti svetainės ten, kur ją matome. Ir kodėl visi valdymo įrankiai yra „suslėpti“ – kodėl negalima pasiimti reikiamo bloko ir jį paprasčiausiai nutempti ten, kur reikia?“ – sakė pašnekovas. Jis neslėpė, kad tuomet kūrėjai abejojo savo minčių teisingumu, tačiau suprato, kad turi bent pamėginti pakeisti internetinių svetainių valdymo įrankius.

A. Jankauskas pabrėžė, kad pasaulyje gaji praktika, kai kiekvienai interneto svetainei kuriama atskira turinio valdymo sistema, taip siekiant klientus „pririšti“, nes kita įmonė negalės atlikti svetainės tobulinimo darbų. „Mūsų tikslai buvo kiti, norėjome sukurti laisvai prieinamą turinio valdymo sistemą“, – aiškino projekto kūrėjas.

Svarbiausia – patogumas

Prieš dvejus metus dienos šviesą išvydo pirmoji bandomoji „ImpressPages CMS“ turinio valdymo sistemos versija. „Kai sukūrėme šią turinio valdymo sistemą, pirmiausia patys ėmėme ją aktyviai naudoti: diegėme į savo kuriamas interneto svetaines, davėme ją naudoti klientams. Tada pastebėjome, kad mūsų mintys pasiteisino, – žmonėms praktiškai nereikėjo mokymų, kad jie galėtų naudotis mūsų kurta sistema“, – šypsojosi A. Jankauskas.

Sulaukusi teigiamos reakcijos ir pagyrų kūrėjų komanda nusprendė sukurti nuolat atnaujinamą „ImpressPages CMS“ versiją ir leisti ją naudoti visiems. „Tai padarėme praėjusių metų pavasarį. Iki dabar auga sistemos vartotojų skaičius, iš kurių girdime pagyras ir džiaugsmą, kad tai patogi ir paprasta turinio valdymo sistema“, – kalbėjo projekto vadovas. Negana to, komanda atsisakė interneto svetainių kūrimo verslo, jį pardavė ir susikoncentravo tik į naujosios turinio valdymo sistemos tobulinimą.

Lietuviškąją turinio valdymo sistemą vadina konkurente tokioms pasaulyje puikiai žinomoms sistemoms kaip „Wordpress“ ar „Joomla“, tačiau „ImpressPages CMS“ turi bruožą, kuriuo skiriasi nuo visų šių turinio valdymo sistemų. Ji itin patogi vartotojams.

„Mūsų atliktas tyrimas atskleidė, kad naudodami mūsų sukurtą sistemą žmonės svetainę valdo iki keturių kartų greičiau. Darbas, kuris anksčiau užėmė visą valandą, dabar trunka vos penkiolika minučių“, – lygino A. Jankauskas.

Principas, kurį savo darbe pritaikė lietuviai, vadinamas „Drag & Drop“ (lietuviškai „nutempk ir numesk“). Kitaip tariant, svetainės administratorius, užuot klaidžiojęs po sudėtingus turinio valdymo sistemos puslapius ar ieškojęs reikiamo įrankio, viską turi čia pat. Užtenka bakstelėti norimą redaguoti vietą ar ten, kur norima, nutempti reikiamą įrankį iš valdymo skydelio.

„Administratorius gali nesudėtingai kurti lenteles, redaguoti tekstus, dėti galerijas, nuotraukas ir pan., o dizaineris gali nesibaiminti, kad praėjus mėnesiui interneto svetainė bus sugadinta arba nepatraukli, – pranašumus vardijo projekto plėtotojas. – Kai mes galvojome, koks turėtų būti turinio valdymo sistemos principas, „Drag & Drop“ pasaulyje nebuvo paplitęs. Kai savo projektą pateikėme viešai, šis principas pamažu ėmė atsirasti kitose srityse. Tai parodė, kad mūsų sprendimas buvo teisingas ir labai laiku.“

Domisi visame pasaulyje

Šiandien „ImpressPages CMS“ komanda susidomėjimą savo produktu jaučia 50-yje pasaulio šalių. Kitaip tariant, visame pasaulyje. Dešimtyje šalių „ImpressPages CMS“ turi savų evangelistų, nenustojančių girti, rekomenduoti, siūlyti lietuviškos turinio valdymo sistemos. „Programinės įrangos patentuoti negalima, tačiau mums nebaisu, kad „ImpressPages CMS“ kas nors nukopijuos, – aiškino A. Jankauskas. – Tai atviras kodas, todėl net jei jį kas nors kopijuos, padarys tai, ką mes jau padarėme, bet nežinos, ką dar ruošiamės daryti. Daug svarbiau nei kodas yra bendruomenė, kurią subūrėme.“ Būtent dėl besikuriančios bendruomenės projektas jau išverstas į 19 kalbų ir sėkmingai plinta – kasdien „ImpressPages CMS“ sulaukia 100 registruotų naudotojų.

Paklaustas, kuo besirenkantys „ImpressPages CMS“ skiriasi nuo kitų turinio valdymo sistemų naudotojų, projekto kūrėjas tvirtino, kad Lietuvoje gimusi sistema pirmiausia orientuota į svetaines kuriančius dizainerius: „Sistema skirta dizaineriams, kurie nori įgyvendinti visas savo idėjas, panaudoti daugybę elementų. Naudodami mūsų sistemą dizaineriai gali nesibaiminti, kad po kelių mėnesių administruodami sistemą klientai sugadins svetainę, nes nemokės ja naudotis.“

Ieško investuotojų

Turinio valdymo sistema platinama nemokamai, tad jos kūrimą, tobulinimą, palaikymą kūrėjų trijulė finansuoja patys. Pasak A. Jankausko, pirmąsias pajamas iš „ImpressPages CMS“ projekto jie planuoja kitų metų pavasarį.

„Verslo modelis paprastas ir įprastas atvirojo kodo projektuose, – aiškino projekto plėtotojas. – Dalį paslaugų ir papildinių apmokestinsime. Kitaip tariant, svarbiausios paslaugos, papildiniai, reikalingi kasdien, bus nemokami, o įvairūs specifiniai, reikalingi tik tam tikruose projektuose, dalykai bus mokami. Apie tokią galimybę mums signalizuoja ir patys vartotojai. Ne vieną kartą esame sulaukę užklausos, ar galime sukurti vieną ar kitą dalyką, bei pasiūlymo už tai sumokėti.“

Investuotojų, turinčių patirties ir suprantančių projektą, Lietuvoje kuriamai valdymo sistemai jos kūrėjai vis dar ieško. „Lietuva – maža rinka, – aiškino projekto vadovas – Mūsų informacinių technologijų sektorius ganėtinai naujas, o investuotojai – mažiau patyrę lyginant su investuotojais iš Didžiosios Britanijos ar JAV. Mums svarbu ne tik pinigai, bet ir apčiuopiama pagalba vystant verslą. Labai svarbu abipusis pasitikėjimas ir vienodas požiūris į perspektyvas. Su tokiu specializuotu produktu, kaip „ImpressPages CMS“, sunku tikėtis pagalbos Lietuvoje, nes šiame verslo modelyje pirmiausia svarbu ne pelnas, o pas mus įprasta tikėtis grąžos vos investavus. Nepagalvojama, kad, pavyzdžiui, „Facebook“ ilgą laiką nedavė grąžos ir kūrė bendruomenę, o dabar tai milžinas.“ Dalyvavę „Verslo akceleratoriuje“ Didžiojoje Britanijoje, ten lietuvaičiai mezga kontaktus ir žvalgosi investuotojų bei verslo angelų.

Tapo perspektyviausi

Rengdami didžiausią sistemos atnaujinimą lietuviai sulaukė džiugios žinios ir reikšmingo įvertinimo. Tarptautiniuose apdovanojimuose „2011Open Source Awards“, kuriuos rengia „Packt Publishing“, lietuviška turinio valdymo sistema buvo nominuota ir nugalėjo kategorijoje „Perspektyviausias atvirojo kodo projektas“.

Už lietuvių darbą balsavo ir internautai, ir profesionalų komisija. „Mums asmeniškai tai ženklas, kad einame teisingu keliu ir ateityje galime tikėtis didesnės sėkmės, – prisipažino A. Jankauskas. – Emblema, kad tavo projektas – perspektyviausias pasaulyje, lieka visam gyvenimui.“

FAKTAI: „ImpressPages CMS“

„ImpressPages CMS“ sistema viešai paleista 2009 m.

2011 m. lapkričio viduryje „ImpressPages CMS“ turėjo 16 tūkst. registruotų vartotojų.

Kasdien prie „ImpressPages CMS“ prisijungia 100 registruotų naudotojų.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų