• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Finansų ministerijos parengtame 2012 metų valstybės biudžeto projekte  numatomos 26 mlrd. litų pajamos ir 26,574 mrld. litų išlaidos. Europos Sąjungos lėšos Lietuvai kitąmet sieks 7 mlrd. litų.

REKLAMA
REKLAMA

Vyriausybė dar nėra patvirtinusi biudžeto projekto. Kritinė data,  kada ji privalo jį pateikti Seimui,  spalio 17 d.

REKLAMA

„Verslas visų pirmiausia turėtų nesitikėti, kad Vyriausybė tvirtins tokius biudžeto projektus, kurie ir toliau augins valstybės skolą“, – Lietuvos verslo konfederacijos surengtoje konferencijoje „Biudžetas 2012: kur keliauja pinigai“  sakė Finansų ministrė Ingrida Šimonytė.

Jos teigimu, rengiant kitų metų valstybės biudžetą laikytasi nuostatos, kad jokie esminiai mokesčių pakeitimai neįskaičiuojami. Siūloma pratęsti galiojančias šildymo ir vaistų lengvatas. Jos biudžetui „kainuos“ 380 mln. litų. 5 proc. didinamas akcizas cigaretėms.

REKLAMA
REKLAMA

„Geriau yra mažais kąsniukais didinti akcizą nei staigiai pakelti, nes tuomet poveikis rinkai mažesnis“, – aiškino I. Šimonytė.

Toliau pristatydama kitų metų biudžeto projektą, finansų ministrė teigė, kad viešojo sektoriaus atlyginimai lieka 2011 metų lygio – bazinis dydis nekeičiamas. Išmokų vaikams, bedarbo išmokų, šalpos išmokų sumažinimas pakeičiamas nuolatiniu. Vienintelis laikinas sumažintas dydis, kuris grąžinamas į buvusį lygį  – senatvės pensijos.

Valstybės išlaidos iš esmės negali didėti iki 2011 metų lygio. Atskirų institucijų asignavimui išlaidos mažėja, tačiau didėja skolos aptarnavimo išlaidos, pasirengimo pirmininkauti ES išlaidos. Liūto dalis kaip ir visuomet atitenka toms pačioms sritims – socialinei apsaugai, švietimui ir sveikatos apsaugai“, – sakė I. Šimonytė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prognozuojama, kad ateinančių metų valstybės deficitas turėtų būti nedidesnis nei 2,8 proc.

Papildyta 14.10 val.

„Pasaulio pabaigos dar nematyti, tačiau situacija gana rimta“, - teigė Seimo biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Kęstutis Glaveckas. - Nenauja (biudžeto projekte - aut. past.) yra tai, kad artėja rinkimai, ministrai nori gyventi rojuje, nieks nenori būti pragare. Reikia kažkur apkarpyti išlaidas tam, kad biudžeto deficitas neviršytų 2,8-2,9 proc. nuo BVP. Visi sutaria, kad išlaidas reikia sumažinti, bet kai reikia imtis veiksmų, nieks nesiima“, - kalbėjo Seimo narys ir pridūrė, kad šiemet biudžeto priėmimas bus neabejotinai sudėtingas klausimas.

REKLAMA

Jis patikino, kad nors biudžeto projekto dar nematė, jokių kalbų apie mokesčių pakėlimą (išskyrus cigarečių akcizo) nekalbama. To priežastis – artėjantys Seimo rinkimai.

Finansų ministrė I. Šimonytė dar kartą pabrėžė, kad didžiausią nerimą kelia auganti šalies rizika ir kitąmet dar labiau didėsiančios valstybės skolos aptarnavimo išlaidos.

„Per visą laiką, kiek aš dirbu finansų ministre, dažniausia frazė, kurią girdžiu „man nieko nereikia, tik duokite tai, kas man priklauso“. Tikrai nėra taip, kad atėjo finansų ministras ir iš pensininkų pasiėmė pensijas, iš mokytojų algas, gyventojų pajamų mokesčio dalį ir pasidėjo kažkur sau po stalu, sėdi patenkintas ir niekam nieko neduoda.  Visi esame vienoje valtyje, reikia ieškoti būdų, kaip galime sutaupyti socialinės paramos lėšas, ypač, jei jos atitenka tiems, kuriems jos nepriklauso“, - teigė I. Šimonytė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų