REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„CityGroup“ vyr. ekonomistas Willemas Buiteris „Buisiness Insider“ pateikia savo pamąstymus, kas nutiktų pasauliui, jei Graikija, iki šiol sunkiai kovojanti su skolų krize, nuspręstų pasiduoti.

REKLAMA
REKLAMA

„Tikimybė, kad Graikija paliks euro zoną, retai įvertinama su atitinkama baime ir jauduliu“, - sako ekonomistas.

REKLAMA

Jis pripažįsta, kad šalies pasitraukimas iš euro zonos ilgalaikėje perspektyvoje turėtų teigiamų padarinių, tačiau artimiausiu metu tokio scenarijaus išsipildymas taptų „ekonomine katastrofa“ ne tik Graikijai, bet ir visoms 16 šiai bendrai valiutos sąjungai priklausančių šalių. Pasauliui tokie pokyčiai taip pat tikėtina, kad turėtų sunkius ekonominius ir politinius padarinius.

„Business Insider“ pateikia keletą svarbiausių ekonomisto išsakytų prognozių:

- Graikijos pasitraukimas iki šiol mažai tikėtinas, tačiau dėl pastarųjų savaičių įvykių ši tikimybė auga.

REKLAMA
REKLAMA

- Euro zonos šalys formaliai negali išspirti Graikijos iš bendros valiutos sąjungos dėl to, kad tokiu atveju turėtų nurašyti jos skolas arba įsakyti Graikijai laikytis tokių taupymo priemonių, kurios yra neįgyvendinamos. Vis dėlto nerimą kelia sustojusios derybos tarp Graikijos pareigūnų ir tarptautinių organizacijų, tokių kaip Tarptautinis valiutos fondas, Europos Centrinis bankas ir Europos Sąjunga.

- W. Buiteris prognozuoja, kad šios organizacijos ir toliau teiks Graikijai paramą, tačiau tikėtina, kad privers ją dar labiau susiveržti diržus ir pačios imsis atidesnės jos taupymo programos įgyvendinimo priežiūros.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

- Daugiau nei 90 proc. Graikijos skolų vertybinių popierių, priklausančių privatiems investuotojams, įstatymu buvo sugrąžinti į Vyriausybės rankas. Tai reiškia, kad Graikijai užtektų priimti įstatymą, jog ji atsisako grąžinti savo skolas, ir kreditoriai neturėtų jokių teisinių galimybių jas išieškoti. Skolos būtų lyg ranka nubrauktos negrįžtamai. Tai žinoma nereiškia, kad Graikija tai padarys, tačiau tokią galimybę ji turi.

- Jeigu Graikija pasitrauktų iš euro zonos, privatūs investuotojai netektų 90 proc., o gal ir viso 100 proc. savo investicijų į Graikijos skolų vertybinius popierius.

REKLAMA

- Graikija pasitraukimo iš euro zonos sprendimo pati viena nepriims, nes tai sukeltų bankų sistemų krizę, įsipareigojimų nevykdymą įvairiuose ekonomikos sektoriuose, aukštą infliacijos riziką arba netgi hiper-infliaciją, kuri vestų tik į gilią ir besitęsiančią recesiją Graikijoje. Socialinė ir politinė suirutė taip pat būtų neišvengiama.

Kas lauktų Graikijos, išėjus iš euro zonos?

-  Graikija netrukus turėtų pristatyti naują valiutą, bankai pajustų didelį spaudimą, kurį laiką niekas negalėtų išsiimti grynųjų pinigų. Bankų sistemai grėstų „kracho“ efektas. Toks chaosas neprisidėtų prie šalies augimo ir konkurencingumo finansų rinkose atkūrimo.

REKLAMA

-  Euro zonos šalims Graikijos „paleidimas“ reikštų beprecedentinio atvejo sukūrimą. Jei išeiti iš euro zonos gali Graikija, galbūt tą gali daryti ir kitos šalys?

-  Po Graikijos išėjimo, finansų rinkos akimirksniu sukreiptų savo dėmesį į taip vaidinamąsias PIIGS šalis (Portugaliją, Airiją, Italiją, ir Ispaniją) tarsi laukdamos ir jų suklupimo. Investuotojai atšauktų visus savo indėlius šių šalių rinkose.

Tai, pasak ekonomisto, būtų lydima finansinės sumaišties, investuotojų ir indėlininkų streikų ir galėtų sukelti gilią finansinę krizę euro zonos šalyse ir aplink ją.

TAIP PAT SKAITYKITE:

Valstybių bankrotas – kas po to?

Šalys, kurios bankrutavo

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų