(Papildyta 18:09 val.) Vokiečių pareigūnai praneša, kad ištirtose pupelių daiguose E.coli bakterijų nerasta. Vakar pranešta informacija apie tai, kad mirtinos infekcijos sukėlėjas greičiausiai yra greta Hamburgo esančiame ūkyje, nepasitvirtino.

  Uelceno ūkio produkcija nebuvo užkrėsta E.coli bakterijomis (Scanpix nuotr.)

Uelceno ūkio produkcija nebuvo užkrėsta E.coli bakterijomis (Scanpix nuotr.)

Vokietijos mokslininkai ir pareigūnai ir toliau ieško EHEC sukelėjo šaltinio, pražudžiusio jau 22 gyvybes.

Vis dėlto daugybės susirgimų priežastis gali būti susijusi su pupelių daigais. EHEC sukelėju gali tapti vieno Hamburgo gyventojo šaldytuve pamirštas, pasibaigusio galiojimo pupelių daigų pakelis, praneša Focus.de

42 metų Hamburgo gyventojas Andreas R. į vietinės valdžios instituciją atnešė 100 gramų svorio pupelių daigų pakelį. Daržovė buvo išaugintoss tame pačiame šalia Hamburgo esančiame ūkyje Uelcene, kuriame vakar buvo surasta E.coli bakterijų.

Andreas R. atneštų daržovių galiojimo laikas baigėsi šių metų balandžio 23 d., jis teigia pakelį „pamiršęs šaldytuve“. Vokietis buvo užsikrėtęs EHEC ir gulėjo ligoninėje, šiuo metu jis yra sveikas.

REKLAMA

Hamburgo Maisto tikrinimo organizacijos atstovės Marianne-Pfeil-Warnke teigimu, „jei bakterijos į pakelį pateko balandį, jos vis dar ten yra“.

Šiuo metu Hamburgo gyventojo atneštos daržovės tiriamos.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Vokietijos ūkių asociacijos pirmininkas, kaltinamas pražūtingo užkrato paplitimu jo ūkyje, daugiausia – ankštinėse kultūrose, neigia, kad jo pupelių daigai galėjo būti užkrėsti E.coli bakterijomis.

Klausas Verbeckas, „Gaertnerhof Bienenbuettel“ generalinis direktorius, tikino, kad jo pupelių daigai nebuvo tręšiami nei gyvulių mėšlu, nei pesticidais ir jie esą visiškai natūralūs.

Sekmadienį Vokietijos pareigūnai patvirtino, kad ūkininko auginamos pupos užkrėtė 2 200 žmonių, iš kurių net 22 žmonėms sukėlė mirtinas komplikacijas. Ūkis buvo uždarytas, o produkcijos tiekimas sustabdytas. Šiuo metu laukiama tikslesnių tyrimų rezultatų.

„Galiu patikinti, kad mano auginamos daržovės netręšiamos ir yra visiškai natūralios“, – teigė ūkininkas K. Verbeckas.

Vokietijos pareigūnų buvo reikalaujama kuo greičiau identifikuoti E.coli protrūkio šaltinį, nes E.coli bakterijos atmaina jau pasiglemžė 22 gyvybes (dvidešimt vieno vokiečio ir vieno švedo).

Viena K. Verbecko kaimynė, Sibylle Lange, patvirtino, kad ūkininkas jau daugelį metų augina tik ekologiškas daržoves: „Čia dirbantys žmonės gerai išmano savo darbą ir jų produkcija buvo visada šviežia ir natūrali. Jie čia dirba jau per 30 metų ir tiekia tik aukštos kokybės produktus. Niekada nepatikėčiau, kad užkrato šaltinis galėjo būti šiame ūkyje.“

REKLAMA

Žemutinės Saksonijos regiono žemės ūkio ministras Gertas Lindemannas sakė, kad nuodingoji bakterija buvo aptikta Uelceno regione.

G. Lindemannas taip pat pridūrė: „Pražūtingą protrūkį sukėlė ne tik pupų daigai, bet ir mėlynžiedės liucernos, „Mung“ pupų, ridikėlių ir „Arugula“ veislių daigai iš šio ūkio. Pusžaliai  ūgliai yra dažnai dedami į salotas, mišraines ar sumuštinius, o tai, be abejonės, ir galėjo būti daugelio vokiečių mirčių priežastimi .“

Žemės ūkio ministras primygtinai reikalavo, kad žmonės nustotų vartoti ankštinių kultūrų ūglius. Danielis Bahas, Vokietijos Sveikatos apsaugos ministras, ARD televizijos tinklui kalbėjo: „Mes turime aiškius požymius, kad ūkis Uelceno regione yra infekcijos šaltinis, beliko sulaukti atsakymų iš laboratorijos.“

Ispanijos ūkininkai teigia, kad jų produkcijos uždraudimas sukėlė apie 200 milijonų eurų nuostolių kas savaitę, ir jie ruošiasi reikalauti kompensacijos. Ši krizė Ispanijoje taip pat lėmė 70 000 žmonių nedarbą.

Atsakingos įvairių šalių organizacijos bando nustatyti  infekcijos, paplitusios 12-oje šalių, židinį. Daugeliui užsikrėtusių buvo diagnozuotas hemolizės uremijos sindromas (HUS), kuris pasireiškia inkstų nepakankamumu. E.coli atmaina išskiria nuodingus toksinus į kraują, kurie sukelia kraujingą viduriavimą, inkstų ligas, mirtį.

Šeštadienį vietiniai Vokietijos pareigūnai identifikavo vieną restoraną, kuriame E.coli infekcija apsikrėtė daugiau nei 17 žmonių. Bet restorano savininkas tikino, kad virtuvėje pagamintą maistą valgė beveik visi restorano darbuotojai ir jokių užsikrėtimo atvejų nebuvo nustatyta.

Kęstas
2011-06-06 16:55:43
Iš kur atsiranda sunkią ligą sukeliančios E. coli bakterijos?

Per keturias savaites nuo šių bakterijų sukeltos ligos protrūkio pradžios susirgo tūkstantis septyni šimtai trisdešimt žmonių, daugiausiai apie Hamburgo uostą Vokietijoje. Iš jų net 520 turėjo rimčiausią ligos komplikaciją, vadinamą ūmiu inkstų nepakankamumu. Aštuoniolika žmonių mirė.

Dideli skaičiai šių neretai pavojingų bakterijų gyvena grūdais šeriamų karvių žarnyne. Iš ten jos patenka į jautieną bei daržoves, ypač dažnai žmonės užsikrečia nuo špinatų bei salotų. Ligos su epicentru Hamburge sukelėjas turi neįprastai ilgą inkubacinį periodą - net iki dvylikos dienų nepastebimi jokie ligos požymiai. Todėl konkretus šių bakterijų kelias ant vartotojų stalo šiuo atveju taip sunkiai išsiaiškinamas. Manoma,kad juo buvo viename Vokietijos ūkyje išauginti pupelių daigai, naudoti salotoms.

Šeši E. coli bakterijos štamai dažniausiai sukelia tokias ligas. Grūdais šeriamos sveikos karvės pastoviai gauna nedidelį antibiotikų kiekį, kad nesusirgtų nuo šios neįprastos karvėms dietos.Todėl šios bakterijos įgauna dar atsparumą antibiotikams.

Paprasčiausias būdas apsisaugoti ligos protrūkio metu - valgyti ne žemesnėje negu 71°C temperatūroje apdorotą maistą, tinkamai plauti rankas ir indus. Ir valstybės lygiu įmanomos kovos su šia liga priemonės. Verta kruopščiau produktus tirti, uždraudžiant pardavinėti maistą , kuriame randami tie toksiški E. coli štamai. Galima stengtis sunažinti galimybę apkrėsti mėsą skerdyklose, daržoves laukuose, ar užterštu vandeniu, bei kitokio paruošimo prekybai metu. Reikėtų plačiau panaudoti Danijos patirtį, kai ūkininkai padidina šieno kiekį karvių pašare, sumažindami E. coli bakterijų skaičių tų karvių žarnyne, bei nustodami duoti antibiotikus sveikiems galvijams. Dauguma šių priemonių šiek tiek pabrangina daržoves, mėsą bei pieno produktus, bet daro mūsų stalo gėrybes saugesnėmis.
Atsakyti
Patogiausias būdas sužinoti daugiau - sekti naujienas mūsų „Facebook“ paskyroje!
nenustebciau 2011-06-07 11:37:47
Pranešti apie netinkamą komentarą
0
jei niekdarys vokietys buvo atrastas politikams liepus gelbeti Ispanija (jei pareitu Ispanijai sakes, euras zlugtu), nukreipiant ugni i Vokietija.   ATSAKYTI
frum 2011-06-06 18:59:46
Pranešti apie netinkamą komentarą
0
jei toki darytu, tai ne europoje. be to mirtingumo procentas permazas.   ATSAKYTI
x 2011-06-06 18:58:13
Pranešti apie netinkamą komentarą
0
nenustebciau kad tai butu specialiai padaryta siekiant sumazinti populiacija..   ATSAKYTI
Kęstas 2011-06-06 16:55:43
Pranešti apie netinkamą komentarą
0
Iš kur atsiranda sunkią ligą sukeliančios E. coli bakterijos?

Per keturias savaites nuo šių bakterijų sukeltos ligos protrūkio pradžios susirgo tūkstantis septyni šimtai trisdešimt žmonių, daugiausiai apie Hamburgo uostą Vokietijoje. Iš jų net 520 turėjo rimčiausią ligos komplikaciją, vadinamą ūmiu inkstų nepakankamumu. Aštuoniolika žmonių mirė.

Dideli skaičiai šių neretai pavojingų bakterijų gyvena grūdais šeriamų karvių žarnyne. Iš ten jos patenka į jautieną bei daržoves, ypač dažnai žmonės užsikrečia nuo špinatų bei salotų. Ligos su epicentru Hamburge sukelėjas turi neįprastai ilgą inkubacinį periodą - net iki dvylikos dienų nepastebimi jokie ligos požymiai. Todėl konkretus šių bakterijų kelias ant vartotojų stalo šiuo atveju taip sunkiai išsiaiškinamas. Manoma,kad juo buvo viename Vokietijos ūkyje išauginti pupelių daigai, naudoti salotoms.

Šeši E. coli bakterijos štamai dažniausiai sukelia tokias ligas. Grūdais šeriamos sveikos karvės pastoviai gauna nedidelį antibiotikų kiekį, kad nesusirgtų nuo šios neįprastos karvėms dietos.Todėl šios bakterijos įgauna dar atsparumą antibiotikams.

Paprasčiausias būdas apsisaugoti ligos protrūkio metu - valgyti ne žemesnėje negu 71°C temperatūroje apdorotą maistą, tinkamai plauti rankas ir indus. Ir valstybės lygiu įmanomos kovos su šia liga priemonės. Verta kruopščiau produktus tirti, uždraudžiant pardavinėti maistą , kuriame randami tie toksiški E. coli štamai. Galima stengtis sunažinti galimybę apkrėsti mėsą skerdyklose, daržoves laukuose, ar užterštu vandeniu, bei kitokio paruošimo prekybai metu. Reikėtų plačiau panaudoti Danijos patirtį, kai ūkininkai padidina šieno kiekį karvių pašare, sumažindami E. coli bakterijų skaičių tų karvių žarnyne, bei nustodami duoti antibiotikus sveikiems galvijams. Dauguma šių priemonių šiek tiek pabrangina daržoves, mėsą bei pieno produktus, bet daro mūsų stalo gėrybes saugesnėmis.    ATSAKYTI

Top Video

TV3 Žinios. Žada masinį tyrimą dėl Covid-19: aiškinsis, kokį imunitetą sugebėjome įgyti
DABAR RODOMA
TV3 Žinios. Žada masinį tyrimą dėl Covid-19: aiškinsis, kokį imunitetą sugebėjome įgyti
DABAR RODOMA
Farai. Klaipėdoje BMW lėkė tarsi viesulas: taranavo automobilį ir išrovė medį
DABAR RODOMA
„Pasikalbėkim #IŠNAMŲ“ su Zuokiene apie savanorystę COVID-19 židinyje ir nemalonų vyro akibrokštą
DABAR RODOMA
TV3 Žinios. Nausėda gimtadienį sutiko Nidoje, keturių žvaigždučių viešbutyje
DABAR RODOMA
TV3 žinios. Lietuvoje savaitgalį – susirgimų koronavirusu šuolis
DABAR RODOMA
TV3 Žinios. Egzaminai prasidės birželio 22 d.: aiškėja tvarka, kaip jie vyks
DABAR RODOMA
TV3 Žinios. Koronaviruso židiniai plečiasi globos namuose: sergančiųjų daugėja Antaviliuose, Širvintose
DABAR RODOMA
Vilniaus centre užpultas Anušauskas su žmona: ieško kaltininko
DABAR RODOMA
Gero vakaro šou. Sesutės Emilija ir Martyna pasakė, kuo užsiima jų tėtis
DABAR RODOMA
TV3 Žinios. Mįslingas trenerio nužudymas: kūną paslėpė taip, kad nesuuodė net tarnybiniai šunys
REKLAMA
REKLAMA

×

Pranešti klaidą

SIŲSTI
Į viršų