REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos darbo birža prognozuoja, kad šiais metais nedarbo lygio augimas sustos, tačiau išliks aukštas: registruotų bedarbių bus apie 360-370 tūkst.

REKLAMA
REKLAMA

Nors ūkio atsigavimo laukiama jau antroje 2010 metų pusėje, nedarbas Lietuvoje gali didėti iki 2011 metų.

REKLAMA

Todėl prognozuojama, jog nedarbo lygis Lietuvoje tebeaugs ir 2010 m., nors ekonomikos plėtra jau bus teigiama, tačiau augimas nebebus toks ženklus kaip 2009 m. 2010 m. vidutinis registruotas nedarbas sudarys 12-13 proc.

Labiausiai per ateinančius metus nedarbas išaugs Mažeikių, Šalčininkų ir Telšių rajonuose – prognozuojam, kad šiuose miestuose vidutinis metinis nedarbas viršis 15 proc.

Žemiausias nedarbas bus Kėdainiuose, Trakuose ir Pakruojyje (iki 8 proc.).

Anot darbo biržos, didžiuosiuose miestuose nedarbas ženkliai nebeaugs. Vidutinis metinis nedarbo lygio augimas didžiuosiuose miestuose bus apie 2-3 proc. Tik Kaune nedarbo lygis nesikeis t.y. išliks kaip ir 2009 m.

REKLAMA
REKLAMA

Prognozuojama, kad per 2010 m. bus apie 360-370 tūkst. registruotų bedarbių. Vyrų nedarbo lygis bus nežymiai aukštesnis negu moterų.

Steigiamų darbo vietų skaičius 2010 m. jau turėtų didėti. Naujų darbo vietų Lietuvoje 2009 m. buvo registruojama mažiau, o ieškančių darbo gausėjo. Daugiausia naujų darbo vietų bus įsteigta privačiame sektoriuje mažose įmonėse.

Darbdavių apklausos parodė, jog 2010 m. darbo pasiūlymų labiausiai mažės statybų sektoriaus įmonėse. Ženklus darbo vietų mažėjimas numatomas valstybinėse paslaugų įmonėse: 2010 m. įgyvendinamos reformos ir pertvarkymai skaudžiai palies nemažą dalį valstybiniame sektoriuje dirbančiųjų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Beveik pusė visų darbo pasiūlymų – paslaugų sektoriuje. Apie trečdalis darbo pasiūlymų bus iš pramonės sektoriaus, likę pasiūlymų bus iš statybos bei žemės ūkio sektoriaus.

Su darbuotojų mažinimo problema susidurs tiek mažos, tiek didelės kompanijos, tačiau didesni atleidimai numatomi stambiose įmonėse.

2010 metais nedarbas pirmiausia gresia mažiau kvalifikuotiems ir prasčiau apmokamiems darbuotojams. Didesnės įsidarbinimo galimybės 2010 m. numatomos šiems specialistams: gydytojams, pardavimo ir draudimo vadybininkams, šildymo, vėdinimo ir oro kondicionavimo inžinieriams, bus paklausūs ir anglų kalbos mokytojai.

REKLAMA

Tarp darbininkų paklausiausi bus tarptautinio krovinių vežimo transporto priemonės vairuotojai (turintys ADR pažymėjimus), barmenai padavėjai, suvirintojai dujomis ir elektra (sudėtingų konstrukcijų virinimas, tiltams, rezervuarams , slėginių vamzdynų, slėginių indų), mėsininkai bei metalinių konstrukcijų montuotojai.

2010 metų darbo rinkos prognozė atlikta remiantis darbdavių apklausos rezultatais, įvertinus darbo rinkos ir makroekonominių rodiklių tendencijas.

Rengiant prognozė buvo apklausta 4,6 tūkst. darbdavių. Tarp apklaustųjų 57 proc. sudarė paslaugų, 25 proc. pramonės, 10 proc. žemės ūkio ir 8 proc. statybos sektoriaus įmonės. Daugiausiai (96 proc.) apklausta smulkaus ir vidutinio verslo atstovų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų