REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vyriausybė praėjusią savaitę pritarė naujiems Žuvinto biosferos rezervato nuostatams, kurie rezervate suteiks daugiau galimybių uogauti ir grybauti, žiemą – žvejoti. 

Vyriausybė praėjusią savaitę pritarė naujiems Žuvinto biosferos rezervato nuostatams, kurie rezervate suteiks daugiau galimybių uogauti ir grybauti, žiemą – žvejoti. 

REKLAMA

Aplinkos ministerija teigia, kad nuostatus pakeisti buvo būtina, kadangi senieji su patikslinimu 2016 metais buvo patvirtinti 2002-aisiais, o per tokį ilgą laiką pasikeitė nemažai saugomų teritorijų apsaugą reglamentuojančių teisės aktų.

„Naujieji nuostatai aiškiau apibrėžia biosferos rezervato steigimo tikslus ir išskirtinę vertę, apsaugos ir tvarkymo ypatumus (detalizuojami skirtingose rezervato funkcinio prioriteto zonose), nustato aiškesnius reikalavimus ūkinei veiklai, bendruosius biosferos rezervato valdymo organizavimo principus, taip pat lankymosi jame pažintiniais, mokomaisiais ar kitais tikslais taisykles“, – rašoma ministerijos pranešime.

Jame taip pat teigiama, kad vietos gyventojams suteikta daugiau teisių rezervato teritorijoje uogauti, grybauti ir žvejoti.

REKLAMA
REKLAMA

„Įteisinta iki šiol nereglamentuota galimybė kai kurių kaimų gyventojams grybauti Žuvinto biosferos rezervato Buktabalės ir Liūliškio gamtiniuose rezervatuose“, – teigia ministerija.

REKLAMA

Nuostatuose rašoma, kad uogauti (spanguoliauti) rezervate turės teisę Naujavalakių, Ąžuolinių, Žuvintų, Aleknonių, Grinkiškių, Liepakojų, Riečių, Šernų, Miknonių, Vidgirėlių, Daukšių, Liūliškio ir Kumečių kaimų gyventojai, deklaravę gyvenamąją vietą tuose kaimuose ir turintys tapatybę patvirtinančius dokumentus.

Uogauti leidžiama šviesiu paros metu (iki 17 valandos) dviejų dienų laikotarpyje (savaitgalį), uogavimo pradžią nustato Žuvinto biosferos rezervato direkcija, atsižvelgdama į spanguolių sunokimą.

Tuo metu grybauti leidžiama Buktabalės ir Liūliškynės gamtiniuose rezervatuose gyventojams, kurie gyvenamąją vietą deklaravę Vartų, Naujavalakių, Pabuktės, Paželsvių ir Kumečių kaimuose ir gyvenantiems Žuvinto biosferos rezervato teritorijoje ir turintiems su savimi asmens tapatybę patvirtinančius dokumentus, nuo rugpjūčio 1 iki rugsėjo 30 d.

REKLAMA
REKLAMA

Aplinkos ministerijos teigimu, naujuose nuostatuose aiškiau reglamentuotos galimybės vietos gyventojams vykdyti limituotą žvejybą žiemą Žuvinto gamtiniame rezervate (Žuvinto ežere).

Iki šiol čia, pasak ministerijos, žvejoti žiemą turėjo teisę tik penkių greta ežero esančių kaimų gyventojai, o naujieji nuostatai tokią galimybę suteikia visų su Žuvinto gamtiniu rezervatu besiribojančių kaimų ir viensėdžių gyventojams, kurie yra deklaravę gyvenamąją vietą šiuose kaimuose.

Tokių kaimų, kaip teigia ministerija, yra 14.

Nuostatuose teigiama, kad žvejoti Žuvinte gali tik vietos gyventojai, kurie deklaravę gyvenamąją vietą kaimuose ir viensėdžiuose, kurie ribojasi su Žuvinto gamtiniu rezervatu, be kita ko, galima tik poledinė žūklė nuo gruodžio pirmos iki vasario pirmos dienos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Limituotos žvejybos tikslais besilankantys vietos gyventojai privalo su savimi turėti asmens tapatybę patvirtinančius dokumentus.

Žvejyba, be kita ko, aiškiau reglamentuota ir kituose Žuvinto biosferos rezervato teritorijoje esančiuose ežeruose – Žaltytyje ir Amalve, nustatyti laikotarpiai, kada galima žvejoti ir žvejybos sąlygos.

Aplinkos ministerija tikisi, kad dėl naujųjų rezervato nuostatų, sukonkretintų apsaugos tikslų ir būdų padidės čia saugomų vertybių apsaugos efektyvumas ir pagerės vietos gyventojų požiūris į šią saugomą teritoriją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų