REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Užbaigus pensijų kaupimo reformą, „Sodra“ nuo liepos pradeda mokėti privačiuose pensijų fonduose sukauptų pensijų anuitetus. 

Užbaigus pensijų kaupimo reformą, „Sodra“ nuo liepos pradeda mokėti privačiuose pensijų fonduose sukauptų pensijų anuitetus. 

REKLAMA

Pensijų anuitetus iš „Sodros“ turės įsigyti tie antros pakopos pensijų kaupimo dalyviai, kurie bus sukaupę 10 tūkst. ir daugiau eurų. Ši riba kas penkerius metus bus indeksuojama.

„Nuo liepos 1 dienos pasikeitė pensijų išmokėjimo tvarka, jau yra ribos sumažintos vienkartinei išmokai gauti, taip pat atsiranda periodinės išmokos, kurias moka pensijų kaupimo bendrovės nuo 5 iki 10 tūkst. eurų ir pensijų anuitetų įsigijimo kartelė krenta nuo 20 tūkst. iki 10 tūkst. eurų“, – spaudos konferencijoje sakė „Sodros“ Pensijų anuitetų skyriaus vedėja Daiva Gerulytė.

„Žmogus, sukaupęs virš 60 tūkst. eurų, visą tai, kas yra virš, gali pasiimti ir vienkartine išmoka, jeigu nenori didesnio anuiteto“, – pridūrė ji. 

REKLAMA
REKLAMA

Socialinės apsaugos ir darbo viceministrės Eglės Radišauskienės teigimu, šiemet pensijai kaupti pradeda dar daugiau nei 30 tūkst. gyventojų, skaičiuojant sutikusius kaupti po paraginimo ir sudariusius sutartis savarankiškai.

REKLAMA

„Daugiau negu 30 tūkst. jau įsitraukė į kaupimą, tai mus džiugina, nes tikslas ir buvo, kad kuo daugiau žmonių įsitrauktų ir rūpintųsi savo ateitimi“, – spaudos konferencijoje sakė E. Radišauskienė. 

Nuo liepos naujais pensijų kaupimo dalyviais tapo daugiau nei 26 tūkst. gyventojų, kurie kaupti pensijai pakviesti šiemet. Nuo metų pradžios dar daugiau nei 5 tūkst. gyventojų patys sudarė pensijų kaupimo sutartis.

Teigiamai vertina pasirinkimo galimybę, tikisi nepriklausomumo

Lietuvos investicinių ir pensijų fondų asociacijos (LIPFA) direktorius Tadas Gudaitis sako, kad nauja anuitetų mokėjimų tvarka suteikia daugiau pasirinkimų galimybių.

REKLAMA
REKLAMA

„Mes, kaupiantieji, turime daugiau pasirinkimų nei iki šiol. (...) Jeigu mes sulaukiame pensijinio amžiaus ir mums nereikia tų pinigų, turime iš ko gyventi, tai niekas neverčia nieko daryti, galime ir toliau kaupti. (...) Anuitetų rūšių atsiranda daugiau nei buvo iki šiol, tai irgi vertinama kaip teigiamas dalykas“, – sakė T. Gudaitis. 

Pensijų fondų dalyvių asociacijos valdybos pirmininkas Marijus Kalesinskas sako besitikintis, jog anuitetų fondą pavyks išlaikyti nepriklausomą. 

„Svarbus momentas bus, kaip pavyks užtikrinti nepriklausomumą šitos institucijos. (...) Kol kas indikacijos neblogos, bet kaip tai veiks, pamatysime realybėje, kaip bus suformuotas priežiūros komitetas, kaip pavyks išlaikyti fondą nepriklausomą nuo politikų įtakos, tuos dalykus gyvenimas ištestuos ir mes, kaip dalyviai, tikimės, kad užmanymas veiks“, – spaudos konferencijoje sakė M. Kalesnikas. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Trys pensijų anuitetų rūšys

Sulaukę senatvės pensijos amžiaus ar anksčiau, bet likus ne daugiau nei penkeriems metams iki pensijos, gyventojai galės pasirinkti vieną iš trijų pensijų anuitetų rūšių.

Standartinio pensijų anuiteto išmokos bus didžiausios ir mokamos visą likusį gyvenimą. Laikui bėgant jos galės būti didesnės, jeigu „Sodros“ Pensijų anuitetų fondo investicijų grąža bus didesnė, nei jau įskaičiuota į išmoką, tačiau mažėti negalės. 

Standartinio pensijų anuiteto su garantuotu mokėjimo laikotarpiu išmokos bus šiek tiek mažesnės nei standartinio pensijų anuiteto, tačiau jei gavėjas nesulauktų 80-ies metų, neišmokėta suma atitektų paveldėtojams. Garantuojama, kad išmokos bus mokamos visą laiką ir nemažės.

REKLAMA

Pasirinkus atidėtąjį pensijų anuitetą, į „Sodros“ pensijų anuitetų fondą būtų pervedama tik dalis sukauptos sumos, už kurią būtų užtikrinamos išmokos visą gyvenimą nuo 85 metų. Pensijų fonde likusią sumą iki 85 metų mokėtų šias lėšas investuojanti pensijų kaupimo bendrovė. Išmokos gali augti ar mažėti – tai priklauso nuo investavimo rezultatų, o likusi neišmokėta suma būtų paveldima.

Norėdami įsigyti anuitetą, pensijų kaupimo dalyviai sulaukę senatvės pensijos amžiaus, ar išėję į išankstinę pensiją likus ne daugiau kaip penkeriems metams iki senatvės pensijos, turės kreiptis į pensijų kaupimo bendrovę dėl sukauptų lėšų išmokėjimo.

REKLAMA

„Sodra“ apskaičiuos ir nuspręs mokėti tam tikro dydžio anuitetą, tačiau žmogus galės dar per 10 darbo dienų pateikti prašymą atsisakyti pasiūlyto pensijų anuiteto.

Kiekvieno gyventojo pensijų anuiteto dydį lems žmogaus pensijų fonde sukaupta suma, jo amžius, „Sodros“ pensijų anuitetų fondo investicijų grąža ir demografinės tendencijos šalyje.

Iš viso pensijų kaupimo sutartis yra sudarę beveik 1,35 mln. gyventojų. Daugeliui jų sulaukus senatvės pensijos amžiaus pensijų anuitetus – periodines išmokas už sukauptą sumą visą likusį gyvenimą mokės „Sodra“, kaip papildomą savarankiškai sukauptą pensiją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų