REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ne visi darbuotojai žino, kad šventinių dienų išvakarėse darbo diena jiems sutrumpėja valanda. Tačiau papildoma valanda gali džiaugtis tik visą darbo dieną dirbantys asmenys.

Ne visi darbuotojai žino, kad šventinių dienų išvakarėse darbo diena jiems sutrumpėja valanda. Tačiau papildoma valanda gali džiaugtis tik visą darbo dieną dirbantys asmenys.

REKLAMA

Tokią privilegiją darbuotojams numato Darbo kodekso 112 straipsnis, kuriame rašoma, kad švenčių dienų išvakarėse darbo dienos trukmė sutrumpinama viena valanda, išskyrus pagal sutrumpintą darbo laiko normą dirbančius darbuotojus. 

„Tai reiškia, kad aptariama garantija netaikoma tik sutrumpintą ar ne visą darbo laiką dirbantiems darbuotojams, nes įstatymo leidėjo tikslas yra sudaryti galimybę darbuotojui pasirengti šventei, o ne suteikti dovaną švenčių proga dirbti trumpiau“, – tv3.lt sakė advokatas dr. Nerijus Kasiliauskas.

Būtent dėl šios priežasties darbo laikas tokiems darbuotojams švenčių išvakarėse netrumpinamas.

„Kitokių apribojimų aptariama teisės norma nenustato. Todėl švenčių dienų išvakarėse darbo dienos trukmė turi būti sutrumpinama viena valanda tiek viešajame, tiek privačiame sektoriuje dirbantiems darbuotojams“, – pažymėjo advokatas.

REKLAMA
REKLAMA

Svarbu panaudoti atostogas

Naujienų portalas tv3.lt primena, kad jei jau pradėjote planuoti vasaros atostogas, nepamirškite, kad prieš porą metų pakeistas darbo kodeksas įpareigoja ilgai kauptas atostogas išleisti iki 2020 metų liepos 1 dienos.

REKLAMA

2017 m. liepos 1 d. įsigaliojo naujasis Darbo kodeksas, numatantis, kad darbuotojai, iki 2017 m. liepos 1 d. sukaupę nepanaudotų kasmetinių atostogų už daugiau kaip trejus metus, jas gali išnaudoti iki 2020 m. liepos 1 d. Vadinasi, sunaudoti sukauptas atostogas turite tik pusmetį.

Jei nepanaudosite nuo 2017 m. liepos 1 d. pradėtų kaupti atostogų per trejus metus, teisė į jas išnyks, be to, darbdaviai nebeprivalės jų kompensuoti.

Pasikeitė atostogų teikimo tvarka

Nuo 2017 m. liepos 1 d. iš esmės pasikeitė atostogų suteikimo tvarka – nuo tada darbuotojams atostogos teikiamos darbo, o ne kalendorinėmis dienomis, kaip iki tol. 

REKLAMA
REKLAMA

Darbuotojams suteikiama 20 darbo dienų atostogų (jeigu dirbama 5 darbo dienas per savaitę) arba 24 dienos (jeigu dirbama 6 darbo dienas per savaitę) per metus. Darbo ir kolektyvinės sutartys bei Vyriausybės nutarimai gali nustatyti ilgesnės trukmės atostogas, pavyzdžiui, už ilgalaikį nepertraukiamąjį darbą toje pačioje darbovietėje.

Vis dėlto, jei darbuotojas dirba mažiau dienų per savaitę, jam suteikiamos ne trumpesnės nei 4 savaičių trukmės atostogos.

Be to, įsigaliojus naujam kodeksui, viena kasmetinių atostogų dalis negali būti trumpesnė nei 10 darbo dienų (jei dirbama 5 dienas per savaitę) arba 12 darbo dienų (jei dirbama 6 dienas per savaitę). Likusias 10 darbo dienų atostogų galima imti taip, kaip susitariama su darbdaviu, nors ir po vieną dieną.

Jei darbuotojas dirba mažiau dienų per savaitę, viena atostogų dalis negali būti trumpesnė nei dvi savaitės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų