REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
Partnerio turinys
Turinys paruoštas bei kontroliuojamas projekto partnerio

Daugiabučius renovuojantys gyventojai dažniausiai tai daro dėl noro pagerinti pastato energinį efektyvumą ir sumažinti šildymo sąskaitas. Tačiau Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programa tuo neapsiriboja. Būsto renovacija gali tapti gera išeitimi užkirsti kelią artėjančiai nelaimei su šildymu nesusijusiose sistemose ar jas atnaujinti bei pagerinti pastato išorinę ir vidinę estetinę išvaizdą.

Daugiabučius renovuojantys gyventojai dažniausiai tai daro dėl noro pagerinti pastato energinį efektyvumą ir sumažinti šildymo sąskaitas. Tačiau Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programa tuo neapsiriboja. Būsto renovacija gali tapti gera išeitimi užkirsti kelią artėjančiai nelaimei su šildymu nesusijusiose sistemose ar jas atnaujinti bei pagerinti pastato išorinę ir vidinę estetinę išvaizdą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Žinoma, kad didžiausias dėmesys renovacijos metu yra skiriamas energiniam efektyvumui, tačiau modernizuojant daugiabutį ne ką mažiau svarbu ir estetinės jo būklės pokyčiai. Pastato išvaizdos svarba buvo akcentuojama ir renkant Metų renovacijos projektą – tai buvo vienas iš vertinimo kriterijų.

REKLAMA

Gyvenimas moderniai atrodančiame daugiabutyje su sutvarkytomis, perdažytomis ir netrupančiomis sienomis bei atnaujintais langais, pagerina daugelio gyventojų gyvenimo kokybę.

Taip pat, pastaruoju metu vis labiau populiarėja kompleksinė renovacija, kurios metu sutvarkomi ne tik pastatai, bet ir jų aplinka – kiemai, gatvės, viešųjų erdvių apšvietimas, poilsio zonos. Tokiu būdu pastato estetinio vaizdo patobulinimą papildo ir visos gyvenamosios erdvės atnaujinimas.

REKLAMA
REKLAMA

Tvarkant ne pavienius namus, o gatves ar atskiras miesto zonas, kvartalai darosi patrauklesni, į juos įnešama daugiau gyvybės. Be to, auga ir turto erdvė – kompleksiškai renovuotas kvartalas pritraukia daugiau verslo investicijų, o savo būstą parduoti ar išnuomoti tampa gerokai paprasčiau. 

Už būstą renovuotame daugiabutyje gyventojai yra pasiryžę mokėti net 10-20 proc. daugiau, o nemodernizuotame pastate butą parduoti darosi vis sudėtingiau.

Lietaus, buitinių nuotekų ir drenažo sistemų atnaujinimas

Seni vamzdynai gyventojams labai greitai gali gyventojams tapti didžiuliu galvos skausmu, todėl renovuojant daugiabutį reikėtų nepamiršti su jais susijusių sistemų. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Viena iš jų – tinkama lietaus vandens ir tirpstančio sniego nukreipimo nuo stogo sistema. Nors lietaus nuotekų vamzdžių atnaujinimas neprideda namui energinio efektyvumo, tai gali padėti išvengti kitų problemų.

Lietaus sezono metu gali sutrikti ne tik eismas gatvėse, bet ir daugiabučio lietaus nuotekų sistema. Ji, kaip ir visos kitos sistemos, sensta ir deformuojasi, todėl lietaus nuotekų stovai būna surūdiję, susidėvėję, užsikimšę šiukšlėmis.

Stipriai palijus, seni vamzdžiai gali neatlaikyti, todėl žemyn nuo stogo tekantis vanduo pro sienų plyšius įsiveržia į butus. Dėl to drėksta sienos, pradeda luptis tinkas ir dažai, genda buitinės technikos prietaisai.

REKLAMA

Renovacijos metu pakeičiami blogai veikiantys sanitariniai mazgai, o sistemos modernizavimas gali užkirsti kelią nuotekų vamzdžių avarijoms.

Panaši situacija kaip ir su lietaus nuotekomis, gali nutikti ir su buitinių nuotekų sistema – seni ar užsikimšę vamzdžiai gali lemti, jog ištikus nelaimei, jos tvarkymui reikės papildomų išlaidų. 

Gyventojai turėtų pagalvoti ir apie drenažo sistemos įsirengimą arba atnaujinimą. Jos paskirtis – užtikrinti, kad gruntinis vanduo nepatektų į pastatą, tad jeigu savo rūsyje pastebite telkšančias vandens balas, reikėtų susirūpinti

REKLAMA

Priešgaisrinės sistemos modernizavimas

Daugelis senos statybos daugiabučių turi neveikiančias arba visai išmontuotas gaisrinės saugos sistemas ir gaisrinės automatikos įrenginius, kurie mažina grėsmę žmonių gyvybei ir jų turtui gaisro atveju.

Taip pat, dažnai bendro naudojimo koridoriai atitveriami pertvaromis, evakuacijos keliuose įrengiamos užrakinamos durys. Be to, daugiabučiuose užmūrijami rūsių langai bei neretai būna apsunkintas gaisrinės technikos privažiavimas prie pastatų.

Renovacija – puiki galimybė atnaujinti priešgaisrinės saugos sistemą, įrengiant naujas gaisrinių čiaupų spinteles su gaisrine įranga jose, modernizuojant priešgaisrinės signalizacijos sistemą, keičiant gaisrines kopėčias.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kita ne ką mažiau svarbi detalė – žaibosaugos įrengimas. Sovietmečiu kartu su daugiabučiais ant stogo sumontuoti žaibolaidžiai baigia susidėvėti, dėl to jų veiksmingumas mažėja, o žaibo sukelto gaisro pavojus – didėja.

Priešgaisrinės saugos ekspertai rekomenduoja imtis ir papildomų apsaugos nuo gaisro priemonių – kiekviename bute turėti gesintuvą, o jį laikyti virtuvėje, kur slypi didžiausias gaisro pavojus. Svarbu priminti, kad jau nuo 2018 m. pradžios butuose yra privaloma įsirengti dūmų detektorius.

Straipsnių serija Renovacija. DUK apima dažniausiai užduodamus klausimus: kodėl verta investuoti į daugiabučio atnaujinimą, kaip inicijuoti ir įgyvendinti projektą, kokias energinio efektyvumo didinimo priemones finansuoja valstybė ir kaip renovacija padeda tausoti gamtą, bei prisideda prie darnaus miestų vystymosi. Šiuo metu iki 2020 m. sausio 31 d.  BETA priima paraiškas daugiabučiams atnaujinti. Daugiau informacijos galite gauti paskambinę nemokama telefono linija 8 800 200 12.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų