REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
45
JAV perspėja: Rusijos ir Kinijos karinis aktyvumas vandenynuose – rekordinis (nuotr. SCANPIX)

Viso pasaulio dėmesys šiuo metu nukreiptas į Donaldo Trumpo skelbiamus ekonominius karus ir padėtį Artimuosiuose Rytuose. Tačiau JAV kariuomenė atkreipia dėmesį į vis aktyvėjantį Kinijos bei Rusijos karinį dalyvavimą Ramiajame bei Atlanto vandenynuose.

45

Viso pasaulio dėmesys šiuo metu nukreiptas į Donaldo Trumpo skelbiamus ekonominius karus ir padėtį Artimuosiuose Rytuose. Tačiau JAV kariuomenė atkreipia dėmesį į vis aktyvėjantį Kinijos bei Rusijos karinį dalyvavimą Ramiajame bei Atlanto vandenynuose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šią savaitę paskelbtoje Pentagono ataskaitoje pažymima didėjanti Kinijos grėsmė Ramiajame vandenyne. Kiek anksčiau apžvalgininkas Jaredas Kelleris „National Interest“ citavo JAV kariuomenės atstovus, kurie perspėjo dėl Rusijos povandeninių laivų aktyvumo regione.

REKLAMA

Pentagonas: Kinija galimai treniruojasi bombarduoti JAV objektus

Pentagono metinėje ataskaitoje JAV Kongresui nurodoma, kad Kinija „tikėtinai treniruojasi bombarduoti JAV ir sąjungininkų taikinius Ramiajame vandenyne“. Ataskaitoje taip pat pažymėta, kad kinai didina savo karinį biudžetą, kuris dabar pasiekė 190 mlrd. dolerių, ir sudaro trečdalį JAV karinio biudžeto.

„Per pastaruosius trejus metus Liaudies išsivadavimo armija (LIA) ženkliai praplėtė savo bombonešių veikimo lauką, tobulina patirtį kritiniuose jūros regionuose ir tikėtinai treniruojasi bombarduoti JAV ir sąjungininkų taikinius“, – teigiama ataskaitoje.

REKLAMA
REKLAMA

Tekste taip pat pažymima, kad nėra aišku, ką Kinija bando įrodyti tokiais skrydžiais, rašoma BBC.

Viena iš versijų skelbia, kad LIA gali demonstruoti „savo gebėjimą smogti JAV ir sąjungininkių karinėms bazėms vakarinėje Ramiojo vandenyno pakrantėje, įskaitant Guamą“.

Kinija taip pat vykdo savo antžeminių karinių pajėgų reformą: „Jos yra pritaikomos kovoti ir laimėti“.

Rusija – aktyviausia per pastaruosius 25 metus

Maža to, „National Interest“ skelbia, kad JAV flotilė ruošiasi kovai su Rusija šiaurinėje Atlanto vandenyno dalyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Leidinyje cituojamas JAV karinių jūrų pajėgų vyriausiasis vadas, admirolas Johnas Richardsonas, kuris viename iš interviu paminėjo, jog Rusijos povandeninių laivų aktyvumas šiame regione pasiekė aukščiausią tašką per paskutinius 25 metus.

Panašų pareiškimą savo paskyrimo dieną rugpjūčio 3-ąją paskelbė ir JAV viceadmirolas Charlesas Richardas.

„Ruoštis mūšiui! Tai buvo admirolo Tofalo (Josephas Tofalo, ankstesnysis viceadmirolas) įsakymas, tai bus ir mano įsakymas. Tik pasirengimo mūšiui dėka mes galime išvengti kraujo praliejimo. Jeigu to padaryti nepavyks, mūsų liaudies lauks ir reikalaus tik pergalės. Mes nepavesime!“ – pareiškė Ch. Richardas.

REKLAMA

Ekspertų manymu, tokie pareiškimai atspindi 2018-ųjų Nacionalinės gynybos strategijos būseną, anot kurios JAV prioritetas skiriamas grėsmės iš Kinijos ir Rusijos užkardymui, o ne kovai su terorizmu.

Gegužę JAV karinės jūrų pajėgos paskelbė apie atkuriamą Antrąją flotilę, kurios pagrindine stebėjimo vieta taps JAV rytinės pakrantės ir Šiaurės Atlantas. Pagrindine užduotimi taps Maskvos teritorinės pretenzijos Vašingtono sąjungininkams.

Nepaisant grėsmės iš Kinijos pusės, JAV laivyno atstovai ne mažiau yra sunerimę ir dėl Rusijos flotilės veiksmų. „National Interest“ cituojamas JAV admirolas Jamesas Foggo, kuris 2016-aisiais įtampą tarp Rusijos ir JAV apibūdino kaip „ketvirtąjį mūšį dėl Atlanto“. Pirmieji trys – abu pasauliniai karai ir Šaltasis karas.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų