REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
11
D.Trumpas stumia pasaulį į pražūtį: raketomis jau grasina ne tik Šiaurės Korėja (nuotr. SCANPIX)

 Praėjus vos kelioms dienoms po to, kai JAV prezidentas Donaldas Trumpas sakydamas galbą Jungtinėse Tautose pavadino Iraną korumpuotu rėžimu, šalis davė atsaką, kurio nesuprasti neįmanoma, rašo news.com.au.

11

 Praėjus vos kelioms dienoms po to, kai JAV prezidentas Donaldas Trumpas sakydamas galbą Jungtinėse Tautose pavadino Iraną korumpuotu rėžimu, šalis davė atsaką, kurio nesuprasti neįmanoma, rašo news.com.au.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

D.Trumpas pavadino Iraną „nerūpestingu rėžimu“ ir tvirtino, kad ši šalis „atvirai kalba apie masines žudynes, žada Amerikai mirtį, Izraeliui grasina sunaikinimu ir kalba apie pavojus daugeliui pasaulio lyderių“. Iranas į tokius žodžius sureagavo labai priešiškai ir tai nebuvo vien kalbos.

REKLAMA

Praėjusį šeštadienį, nepaklusnus Iranas patvirtino, kad buvo sėkmingai testuota vidutinio nuotolio raketą „Khoramshahr“. Ji buvo pristatyta Teherane surengtame kariniame parade iki testavimo likus vos vienai dienai.

Valstybinė televizija transliavo paleidimą ir raketos pristatymą, kuriame skelbiama, jog išbandytoji raketa gali nuskrieti 2 tūkst. kilometrų atstumą bei nešti įvairias kovines galvutes.

D.Trumpo kalba Jungtinėse Tautose sulaukė aštraus atsako iš Irano užsienio reikalų ministro Mohammado Javado Zarifo, kuris savo socialinio tinklo „Twitter“ paskyroje rėžė, jog JAV prezidento pareiškimai „neturi vietos XXI amžiuje“.

REKLAMA
REKLAMA

Konfliktas plėtojasi toliau

Tuo tarpu Irano atliktas bandymas dar labiau įsiutino D.Trumpą. Jis ne tik apkaltino Teheraną Šiaurės Korėjos palaikymu, bet ir pareiškė abejones dėl to, į ką gali būti nutaikyta raketa.

Nuo tada, kai tapo JAV prezidentu, D.Trumpas ne kartą kritikavo Irano branduolinį susitarimą ir dalino pažadus jo atsikratyti.

Atsakydamas į tai Irano ministras paviešino pareiškimą, skelbiantį, kad Iranas „apsvarstys visas galimybes“, jei D.Trumpas spalio 15 dieną Kongresui pasakys, kad Iranas nesilaiko susitarimo ir JAV neturi intereso jo laikytis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Iranas turi daug pasirinkimų, tarp kurių yra atsisakymas laikytis branduolinio susitarimo ir grįžimas prie branduolinės programos, kuri ir toliau bus naudojama tik taikiais tiksliais. Tuomet bus atsisakyta visų programos apribojimų“, - sako jis.

Irano prezidentas Hassanas Rouhanis taip pat dar kartą viešai pareiškė, kad jo šalis visuomet siekė taikos ir jiems nereikėjo „niekieno leidimo ginti savo šalį“.

Buvęs Baracko Obamos patarėjas branduoliniais klausimais Robertas Einhornas pareiškė, kad Irano žinutė, perduota raketos paleidimu, yra labai garsi ir aiški.

REKLAMA

„Irano atliktas raketos demonstravimas ir H.Rouhani komentarai didžiąja dalimi buvo atsakymas į D.Trumpo administracijos deklaruojamą tikslą spausti Teheraną dėl jo balistinių raketų programos. Tačiau tokiu veiksmu Irano prezidentas parodo, kad šalies balistinių raketų programa nėra diskusijų objektas“, - tvirtina ekspertas.

Dar vienas „raketininkas“

Karinga D.Trumpo kalba Jungtinėse Tautose sukėlė audringas reakcijas ne tik dėl to, kad jis pagrasino sunaikinti Šiaurės Korėją. JAV akademikai mano ir kitų grėsmių. Middlebury Tarptautinių santykių studijų instituto mokslininkas Jeffrey Lewisas tvirtina, kad tokios JAV prezidento kalbos gali sukurti dar vieną „raketininką“ (Rocket Man). Būtent taip pašaipiai D.Trumpas vadina pasaulį raketų bandymais ir paleidimais gąsdinantį Šiaurės Korėjos lyderį Kim Jong Uną.

Mokslininkas primena, kad 2002 metais JAV pasitraukimas iš branduolinio susitarimo leido Šiaurės Korėjai papildyti jau turimą ginklų arsenalą. J.Lewiso manymu, dabar grėsminga situacija gali pasikartoti. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų