REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Europos Sąjunga ketvirtadienį perspėjo Rusiją, kad jai grės tolesnės sankcijos, jeigu nebus laikomasi Minske pasirašyto naujo Ukrainos taikos susitarimo. Tai nurodė Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas.

Europos Sąjunga ketvirtadienį perspėjo Rusiją, kad jai grės tolesnės sankcijos, jeigu nebus laikomasi Minske pasirašyto naujo Ukrainos taikos susitarimo. Tai nurodė Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas.

REKLAMA

„Diskusijos buvo sutelktos į tai, kaip paremti sutarties įgyvendinimą, – jeigu tai nepadės, nedelsime imtis būtinų žingsnių“, – sakė D. Tuskas per spaudos konferenciją po neformalaus ES viršūnių susitikimo.

Šiame susitikime ES lyderiai pagrindinį dėmesį skyrė anksčiau ketvirtadienį Minske pasirašytam paliaubų susitarimui, kuris buvo parengtas po įtempto derybų maratono tarp Ukrainos, Rusijos ir Prancūzijos prezidentų bei Vokietijos kanclerės ir kuriuo siekiama užbaigti jau 10 mėnesių besitęsiantį konfliktą tarp Kijevo ir prorusiškų separatistų.

D. Tuskas sakė, kad ateinančią savaitę vis tiek įsigalios naujos ES sankcijos 19-ai Rusijos bei Ukrainos piliečių ir devyniems juridiniams subjektams, – po to, kai pirmadienį Ukrainos buvo susitarta savaitei atidėti jų įgyvendinimą, siekiant padidinti derybų Minske sėkmės tikimybę.

REKLAMA
REKLAMA

„Mūsų pasitikėjimas (Rusijos prezidento Vladimiro) Putino gera valia yra ribotas – būtent dėl to palikome galioti savo sprendimą dėl sankcijų“, – sakė D. Tuskas.

REKLAMA

Briuselis pirmąsias tikslines sankcijas asmenims ir juridiniams subjektams paskelbė po to, kai Rusija pernai kovą aneksavo Ukrainai priklausantį Krymą. Vėliau Bendrija ėmėsi griežtesnių ekonominių sankcijų, kai virš Rytų Ukrainos liepą buvo numuštas oro linijų bendrovės „Malaysia Airlines“ keleivinis lėktuvas su 298 žmonėmis.

D. Tuskas nurodė, kad ketvirtadienio susitikime ES lyderiai nesvarstė jokių naujų sankcijų Rusijai.

Pasak jo, Ukrainos prezidentas Petro Porošenka pateikė ES lyderiams naujojo paliaubų susitarimo „blaivų įvertinimą“ ir apžvelgė „siaubingą padėtį jo šalyje dėl Rusijos agresijos“.

REKLAMA
REKLAMA

P. Porošenka anksčiau perspėjo, kad bus sunku sėkmingai įgyvendinti susitarimą tarp Kijevo ir prorusiškų separatistų.

„Derybos buvo labai sunkios, ir mes numatome nelengvą įgyvendinimo procesą“, – sakė P. Porošenka Briuselyje.

Angela Merkel: ES gali paskelbti daugiau sankcijų, jeigu žlugs Ukrainos paliaubų sutartis

Vokietijos kanclerė Angela Merkel po ES viršūnių susitikimo ketvirtadienį perspėjo, kad Europos Sąjunga gali paskelbti daugiau sankcijų, jeigu Minske sudaryta paliaubų sutartis tarp Ukrainos ir Rusijos remiamų separatistų nebus visiškai įgyvendinta.

Į Briuselį po keliolika valandų trukusių derybų Minske atvykusi A. Merkel spaudos konferencijoje sakė, kad ES lyderiai kreipėsi į Europos Komisiją su prašymu parengti naują sankcijų paketą tam atvejui, jeigu paliaubos žlugtų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Neatmetame galimybės, kad turėsime imtis tolesnių priemonių, jeigu šie nauji susitarimai nebus įgyvendinti“, – sakė kanclerė ir pridūrė, kad šiuo metu taikomos sankcijos galės būti atšauktos tik tuomet, kai nebeliks priežasčių, dėl kurių jos buvo įvestos.

ES sankcijas Maskvai įvedė po to, kai Rusija pernai kovo mėnesį aneksavo Ukrainos Krymo pusiasalį, ir reikšmingai jas sugriežtino, kai liepą Rytų Ukrainoje buvo numuštas „Malaysia Airlines“ reisu MH17 skridęs keleivinis lėktuvas su 298 žmonėmis.

Šiuo metu virtinei asmenų yra uždrausta išduoti vizas, o jų turtas Bendrijoje įšaldytas; Maskvai taip pat suvaržyta prieiga prie Europos kapitalo rinkų, ginklų ir technologijų.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų