REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rusijos prezidento Vladimiro Putino sprendimas paaukštinti vieną svarbų savo sąjungininką lems tam tikrą konkurenciją tarp Kremliaus sankcionuotų kandidatų prieš 2008 metais įvyksiančius prezidento rinkimus, penktadienį teigia politikos apžvalgininkai.

REKLAMA
REKLAMA

Rusijos stebėtojai iki šiol skeptiškai vertino šalies politikoje dominuojančio V.Putino patikinimus, jog jis nepasinaudos 2008-ųjų kovą įvyksiančiais rinkimais tam, kad įpirštų savo pasirinktą politinį įpėdinį.

REKLAMA

Tačiau ketvirtadienį V.Putinas gynybos ministrą Sergejų Ivanovą paskyrė nauju pirmuoju vicepremjeru, suteikdamas jam tokį patį rangą, kokį turi kitas jo sąjungininkas Dmitrijus Medvedevas, iki šiol laikytas pagrindiniu pretendentu į įpėdinio vaidmenis.

"Jis yra sakęs, kad nebus vieno parinkto įpėdinio ir kad rusai turės rinktis iš kelių lygių kandidatų, - rašo provyriausybinis dienraštis "Izvestija". - Dviejų pirmųjų premjero pavaduotojų - Ivanovo ir Medvedevo - iškilimas visiškai atitinka tokią logiką".

REKLAMA
REKLAMA

Kai kurie komentatoriai sako, kad V.Putinas tikriausiai neleis šiems dviem pareigūnams laisvai konkuruoti per rinkimus, bet leis jiems varžytis per šiuos metus ir paskui leis suprasti, kam teikia pirmenybę.

Instituto "Mercator" vadovas Dmitrijus Oreškinas sakė: "Medvedevas dabar susidūrė su varžovu, su kuriuo turės kovoti per neformalias varžybas dėl Putino paramos".

Per septynerius V.Putino valdymo metus šalies ekonomika smarkiai augo, buvo užtikrintas politinis stabilumas. Tačiau pagal Rusijos konstituciją po dviejų kadencijų jis nebegali siekti trečios kadencijos iš eilės ir ne kartą sakė, kad gerbs įstatymą.
Tačiau S.Ivanovo paskyrimas rodė, kad Kremliaus lyderis norėjo paskatinti savo aplinkoje konkurenciją dėl įpėdinystės, sako analitikai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"(Šis paskyrimas) rodo išplėtimą kolektyvinės vadovybės, kuri gali tęsti Putino kursą ir išsklaidyti susirūpinimą dėl to, kaip užtikrinamas tęstinumas", - naujienų agentūrai "Interfax" sakė Kremliui artimas analitikas Glebas Pavlovskis.

Abu minėti pareigūnai neturėtų nutolti nuo savo mentoriaus kurso, bet jų pozicijos nėra identiškos.

D.Medvedevas, valstybės kontroliuojamos gamtinių dujų monopolininkės "Gazprom" valdybos pirmininkas, praėjusį mėnesį sakydamas kalbą Pasaulio ekonomikos forume Šveicarijoje nurodė, kad laiko Rusiją Europos bendrijos dalimi, pripažįsta demokratines vertybes ir teikia pirmenybę tik ribotam vyriausybės dalyvavimui ekonomikoje.

REKLAMA

S.Ivanovas priklauso karingesniam V.Putino aplinkos jėgos struktūrų segmentui, kuris didesnį dėmesį skiria Rusijos, kaip pasaulinės veikėjos ir karinės galios, atgaivinimui. Ši koncepcija Rusijoje tampa vis populiaresnė.

"Paaukštindamas Ivanovo statusą, Putinas pabrėžė prioritetinę gynybos ir saugumo svarbą, apie kurią kalbėjo Miunchene", - sakė G.Pavlovskis.

Dienraštis "Kommersant" rašo, kad S.Ivanovo paaukštinimas gali būti pirmasis iš virtinės paskyrimų ir gali iškelti naujų įtakingų veikėjų, tokių kaip senas V.Putino sąjungininkas Dmitrijus Kozakas.

Kai kurių žiniasklaidos priemonių nuomone, reikšmingas naujų paaukštinimų pavyzdys yra ir vyriausybės aparato vadovo Sergejaus Naryškino paskyrimas vicepremjeru užsienio ekonomikos ir santykių su buvusiomis sovietinėmis kaimyninėmis valstybėmis reikalams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų