REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Navalnas atsigauna po apnuodijimo – jau vaikšto pats

Vokietijos klinikoje gydomas rusų opozicionierius Aleksejus Navalnas šeštadienį socialiniuose tinkluose parašė, kaip sveiksta, ir sakė, kad jaučiasi geriau ir jau gali vaikščioti.

Vokietijos klinikoje gydomas rusų opozicionierius Aleksejus Navalnas šeštadienį socialiniuose tinkluose parašė, kaip sveiksta, ir sakė, kad jaučiasi geriau ir jau gali vaikščioti.

REKLAMA

„Papasakosiu jums, kaip sveikstu. Kelias aiškus, nors ir ilgas, – savo „Instagram“ paskyroje pasakojo jis. – Dabar aš vaikinas, kurio kojos dreba lipant laiptais, bet jis bent jau galvoja: „O, čia gi laiptai. Jais lipama. Turbūt reikia paieškoti lifto“. O anksčiau būtų tiesiog kvailai stovėjęs ir spoksojęs.“

View this post on Instagram

Давайте расскажу, как идёт мое восстановление. Это уже ясная дорога, хоть и неблизкая. Все текущие проблемы вроде того, что телефон в моих руках бесполезен, как камень, а налить себе водички превращается в целый аттракцион, - сущая ерунда. Объясню. Совсем недавно я не узнавал людей и не понимал, как разговаривать. Каждое утро ко мне приходил доктор и говорил: Алексей, я принёс доску, давайте придумаем, какое на ней написать слово. Это приводило меня в отчаяние, потому что хоть я уже и понимал в целом, что хочет доктор, но не понимал, где брать слова. В каком месте головы они возникают? Где найти слово и как сделать так, чтобы оно что-то означало? Все это было решительно непонятно. Впрочем, как выразить своё отчаяние, я тоже не знал и поэтому просто молчал. И это я еще описываю поздний этап, который сам помню. Сейчас я парень, у которого дрожат ноги, когда он идёт по лестнице, но зато он думает: «о, это ж лестница! По ней поднимаются. Пожалуй, надо поискать лифт». А раньше бы просто тупо стоял и смотрел. Так что много проблем ещё предстоит решить, но потрясающие врачи университетской Берлинской клиники «Шарите» решили главную. Они превратили меня из «технически живого человека» в того, кто имеет все шансы снова стать Высшей Формой Существа Современного Общества, - человеком, который умеет быстро листать инстаграм и без размышлений понимает, где ставить лайки.

A post shared by Алексей Навальный (@navalny) on

Pasak A. Navalno, jis „dar visai neseniai nepažino žmonių ir nesuprato, kaip kalbėti“. Opozicionierius sakė pirmosiomis dienomis po pabudimo iš komos turėjęs atminties problemų.

REKLAMA
REKLAMA

„Kiekvieną rytą pas mane ateidavo gydytojas ir sakydavo: „Aleksejau, atnešiau lentą, pagalvokime, kokį žodį joje parašyti“. Tai mane varė į neviltį, nes nors apskritai jau supratau, ko nori gydytojas, nesupratau, iš kur tų žodžių gauti. Kur galvoje jie atsiranda? Kur surasti žodį ir kaip padaryti, kad jis ką nors reikštų? Visa tai buvo visiškai nesuprantama. Tiesa, kaip išreikšti savo neviltį, taip pat nežinojau ir todėl tiesiog tylėjau. Ir tai dabar rašau apie vėlyvą etapą, kurį pats prisimenu,“ – pridūrė jis.

REKLAMA

Garsiausias Rusijos opozicijos politikas A. Navalnas šiuo metu dėl apnuodijimo gydomas Vokietijoje. 44 metų opozicionierius praėjusį mėnesį pasijuto blogai lėktuve, skridusiame iš Tomsko, kur jis buvo nuvykęs tirti korupcijos ir propaguoti savo „išmaniojo balsavimo“ kampanijos prieš regionų rinkimus. 

Lėktuvui skubiai nutūpus opozicionierius buvo nugabentas į Omsko miesto ligoninę, o po kelių dienų pervežtas į Berlyno kliniką. 

Rugsėjo 2 dieną Vokietijos pareigūnai, remdamiesi šalies kariuomenės laboratorijos išvadomis, paskelbė, kad A. Navalno organizme aptikta nuodų iš nervus paralyžiuojančių medžiagų grupės „Novičiok“ pėdsakų. Tos pačios grupės medžiaga, kaip teigia Londonas, 2018 metais Anglijos Solsberio mieste buvo apnuodyti buvęs Rusijos šnipas Sergejus Skripalis ir jo duktė.

A. Navalno kolegos mano, jog šio uždrausto cheminio ginklo panaudojimas rodo, kad už apnuodijimą gali būti atsakinga tik Rusijos valstybė.

Rusija atmetė „nepagrįstus pareiškimus“ dėl šio incidento ir pareiškė, kad jos gydytojai anksčiau nerado jokių toksinų pėdsakų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų