REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Socialiniuose tinkluose plinta daug melagingos ir nerimą keliančios informacijos apie tariamą veido kaukių grėsmę. Žmonės tikinami, kad kaukės trukdys kvėpuoti, per jas pateks mažiau deguonies, o jie patys vos ne visą laiką kvėpuos savo pačių išskiriamu CO2. Tiesos tokiuose teiginiuose nėra daug. 

Socialiniuose tinkluose plinta daug melagingos ir nerimą keliančios informacijos apie tariamą veido kaukių grėsmę. Žmonės tikinami, kad kaukės trukdys kvėpuoti, per jas pateks mažiau deguonies, o jie patys vos ne visą laiką kvėpuos savo pačių išskiriamu CO2. Tiesos tokiuose teiginiuose nėra daug. 

REKLAMA

Internete vis dažniau plinta tvirtinimai, kad kaukė gali apriboti deguonies judėjimą, arba atvirkščiai, priversti ją dėvintį asmenį kvėpuoti savo paties išskiriamu CO2.

„Kaukė nėra uždara sistema, ji praleidžia deguonį“, – naujienų agentūrai AFP pasakojo Briuselio laisvojo universiteto (ULB) epidemiologijos profesorius Martinas Kopeteris.

Maža to, „beveik visas iškvepiamas oras laisvai išeina iš kaukės, todėl žmonės neįkvepia savo pačių anglies dvideginio, „Le Figaro“ pasakojo Toronto valstybinės ligoninės plaučių ligų skyriaus direktorius Shane’as Shapera.

REKLAMA
REKLAMA

Nepriklausomai nuo to, iš kokios medžiagos pagaminta tokia kaukė, ji nėra hermetiška. Net ir idealiai prigludusi kaukė vis tiek pro šonus praleidžia orą. Eksperto teigimu, jeigu jūs neturite absurdiškos idėjos susikurti sau orui nepralaidžios plastikinės kaukės, tai jos audinio struktūra leis deguoniui laisvai patekti. 

REKLAMA

Medikai, kurie yra pripratę nešioti kaukes ilgas darbo valandas (pavyzdžiui, operacinėje), patvirtina tai, ir mokslininkai pamatavo deguonies kiekį žmonių, kurie užsiima fizine veikla dėvėdami kaukes, kraujyje: nebuvo nustatyta jokių problemų.

Vienas Dublino medikas „Twitter“ paviešino vaizdo įrašą, kuriame pademonstravo, kaip vieną ant kitos užsideda 6 kaukes ir tuo pat metu matuoja saturaciją (deguonies koncentraciją kraujyje): jokių pokyčių nebuvo užfiksuota. 

Net jeigu ir nedidelis CO2 kiekis, kurį iškvepia kaukę užsidėjęs asmuo, lieka kaukėje, tai rizika apsinuodyti yra faktiškai teorinė. Iškvepiamame ore CO2 sudaro apie 4 proc. ir tai nesudaro rizikos žmonės.

REKLAMA
REKLAMA

Priešingu atveju gaivindami „burna į burną“ būdu žmones juos paprasčiausiai žudytume. Sveikas organizmas puikiai susitvarko su nedideliu CO2 kiekio padidėjimu kraujyje, dažniausiai, tai sukeltų tiesiog kvėpavimo dažnumo pokyčius. 

Nuomonė, kad kaukė blokuoja deguonį, tačiau leidžia patekti virusui ir nesugeba jo filtruoti pati savaime, neatlaiko kritikos: SARS-CoV-2 diametras – 0,00012 milimetro;  deguonies molekulė yra vos 0,000292 mikrometro dydžio. Jos yra pernelyg smulkios, kad būtų filtruojamos audiniu. 

Kaukės veikimo principas slypi ne jos tankume. Chirurginių kaukių viduje yra paslėptas tam tikro pobūdžio filtruojantis sluoksnis, kuris „pritraukia“ ir blokuoja viruso daleles, panašiai kaip elektrostatinė servetėlė blokuoja dulkių daleles. Kaukės taip pat blokuoja seilių lašus (nuo 1 iki 100 mikronų), kurias išskiria užsikrėtę žmonės. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Filosofinis klausimas: individo pasirinkimo teisė ir nauda visuomenei

Vieniems žmonėms kaukių dėvėjimas sukelia sumišimą, nerimą ir slegia, kitiems tai atrodo patogu ir suteikia saugumo jausmą. 

Kaukės bet kokiu atveju sukelia žmonėms emocijas. Ypač Vakarų šalių gyventojams, kurie, skirtingai nei seniai su šiuo reiškiniu susidūrusiais azijiečiai, dar nespėjo priprasti prie nuolatinio kaukių dėvėjimo. 

Tačiau yra tam tikra žmonių grupė, kuriai tai gali sukelti ir nemenkų sunkumų. Pavyzdžiui, kurtiesiems ir silpnai girdintiems žmonėms, kurie tokiais atvejais nebegali skaityti iš lūpų. Kai kurie psichiniai negalavimai taip pat gali išprovokuoti sunkumus atpažįstant žmonių emocijas.

REKLAMA

Taip pat yra žmonių, kurie sunkiai pakelia kaukės ar ją prilaikančios gumos prisilietimą prie veido ir ausų. Galų gale, kai kurie asmenys iš esmės sunkiai suvokia kaukių dėvėjimo ir privalomos higienos prasmę.

Čia susiduriama ir su pasirinkimo teisės dilema. Tačiau kaukės ypatybė yra ta, kad ji skirta ne apsaugoti ją dėvintį asmenį, o kitus, pradedant labiausiai pažeidžiamais asmenimis. 

„Gyvybių gelbėjimas, labiau pažeidžiamųjų apsauga, viruso plėtros stabdymas: nuo mūsų pilietiškumo priklauso visų sveikata“, – pažymėjo Prancūzijos premjeras Jeanas Castexas savo „Twitter“ paskyroje.

Tai yra itin sena filosofinė diskusija, kuri priešpastato asmeninę laisvę, kuri yra iš prigimties „egoistiška“, kolektyvinei laisvei, kuri yra reguliuojama įstatymais.

2020-ieji be pasaulį jau sukrėtusios pandemijos gali atnešti ir biblinio masto tragediją – Rytų Afrikos, Artimųjų Rytų, Azijos ir net Rusijos pietiniuose regionuose pastebėti gigantiški spiečiai skėrių. Jie naikina pasėlius milžiniškose teritorijose – nuo Tanzanijos, Kenijos ir Somalio iki Pakistano, Indijos ir Kinijos.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų