REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Brazilijos prezidentas Jairas Bolsonaro penktadienį pagrasino išvesti savo šalį iš Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO), kurią jis kaltina „ideologiniu šališkumu“, sekdamas JAV prezidento Donaldo Trumpo pavyzdžiu.

Brazilijos prezidentas Jairas Bolsonaro penktadienį pagrasino išvesti savo šalį iš Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO), kurią jis kaltina „ideologiniu šališkumu“, sekdamas JAV prezidento Donaldo Trumpo pavyzdžiu.

REKLAMA

„Dabar sakau jums – Jungtinės Valstijos pasitraukė iš PSO, ir mes nagrinėjame [tokią pačią galimybę] ateičiai. Arba PSO dirbs be ideologinio šališkumo, arba mes irgi pasitrauksime“, – prezidentūroje žurnalistams sakė kraštutinių dešiniųjų pažiūrų lyderis.

„Atogrąžų Trumpu“ pramintas J. Bolsonaro į koronaviruso pandemiją reagavo panašiai kaip JAV lyderis: menkino problemos rimtumą, kritikavo valstijų valdžią dėl įsivestų griežtų karantino priemonių, taip pat gyrė antimaliarinius preparatus chlorokviną ir hidroksichlorokviną kaip veiksmingus vaistus nuo COVID-19.

D. Trumpas prieš savaitę paskelbė, kad Jungtinės Valstijos nutraukia ryšius su PSO, apkaltinęs ją nesąžiningu palankumu Kinijai, įsiplieskus aštriam Vašingtono ir Pekino ginčui dėl koronaviruso protrūkio pradžios ir pastangų jį suvaldyti.

REKLAMA
REKLAMA

J. Bolsonaro sakė, kad PSO ne atsitiktinai keliomis dienomis vėliau atšaukė savo sprendimą sustabdyti hidroksichlorokvino poveikio COVID-19 sergantiems pacientams klinikinius bandymus.

REKLAMA

PSO klinikinius bandymus sustabdė, kai keleto svarbių mokslinių studijų autoriai pareiškė nuogąstavimų dėl šio preparato saugumo ir poveikio gydant užsikrėtusius koronavirusu. Šis žingsnis suerzino hidroksichlorokviną dažnai giriantį D. Trumpą, kuris pats prevenciškai vartoja šį preparatą.

Tačiau ketvirtadienį studijų, paskelbtų žurnaluose „The Lancet“ ir „The New England Journal of Medicine“, dauguma autorių atšaukė savo darbą, pareiškę, kad nebegali garantuoti savo duomenų patikimumo, kai juos pateikusi firma atsisakė būti audituojama.

REKLAMA
REKLAMA

Tuomet PSO atnaujino preparato, tradiciškai naudojamo gydant autoimunines ligas ir maliariją, bandymus.

J. Bolsonaro savo ruožtu šį sprendimą susiejo su faktu, kad pasitraukus Jungtinėms Valstijoms, didžiausioms PSO finansuotojoms, organizacija neteko daugiau 400 mln. dolerių kasmetinio Vašingtono indėlio.

„Trumpas nukirpo jų pinigus, ir jie atsitraukė visose srityse, – kalbėjo Brazilijos prezidentas. – Chlorokvinas grįžta.“

Šis pareiškimas nuskambėjo prieš Brazilijai paskelbiant, kad šalyje koronaviruso pandemijos aukų skaičius viršijo 35 000. Tačiau Sveikatos apsaugos ministerija pakeitė informacijos teikimo formatą ir liovėsi skelbti bendrą mirusių pacientų skaičių – dabar pateikiamas tik per pastarąją parą mirusių žmonių skaičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pagal COVID-19 aukų skaičių Brazilija yra trečia pasaulyje po JAV ir Jungtinės Karalystės.

212 mln. gyventojų turinčioje šalyje dabar patvirtinta daugiau kaip 645 tūkst. užsikrėtimo koronavirusu atvejų.

Vis dėlto ekspertai sako, kad šalyje atliekama nepakankamai testų, todėl tikrasis epidemijos mastas tikriausiai yra daug didesnis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų